Σητεία – Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του ενετικού φρουρίου της Καζάρμας

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του ενετικού φρουρίου της Καζάρμας, καθώς πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε την ένταξη της αντίστοιχης μελέτης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020». Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 250.016,02 €.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, που αναμένεται να οδηγήσει στην περαιτέρω ανάδειξη του φρουρίου. Άλλωστε αποτελεί σήμα -κατατεθέν για την περιοχή της Σητείας. Η υλοποίηση της μελέτης θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και φορέα υλοποίησης το Δήμο Σητείας με την επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Η αποκατάσταση του ενετικού φρουρίου της Καζάρμας αποτελεί μία χρόνια προσπάθεια και από την πλευρά του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως αναδεικνύεται κι από τις ενέργειες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού δήλωσε: «Η Καζάρμα, η εικόνα δηλαδή που σήμερα βλέπουμε, είναι το βορειοανατολικό τμήμα του αρχικού οχυρωματικού περιβόλου της Σητείας, ο οποίος έφθανε μέχρι τη θάλασσα. Ήταν δε, τραπεζόσχημος. Ο πύργος που βρίσκεται εντός του περιβόλου αυτή την στιγμή δεν έχει στέγη, όμως παλαιότερα ήταν στεγασμένος. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα όμως, διότι οι επεμβάσεις που έγιναν από την Ενετοκρατία μέχρι σχετικά πρόσφατα, έχουν αλλάξει τη μορφή του πύργου. Την δε, σημερινή του μορφή την απέκτησε επί οθωμανικής περιόδου.

Τα στοιχεία (όπως χάρτες, γκραβούρες ) που υπάρχουν από ιστορικές πηγές συνήθως για την εικόνα του φρουρίου, φθάνουν μέχρι το 16ο και 17ο αιώνα. Δεν ξέρουμε λοιπόν ακριβώς πώς ήταν η στέγη. Αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα στην αποκατάσταση της Καζάρμας όλα αυτά τα χρόνια».

Η ιστορία της αποκατάστασης του μνημείου είναι λοιπόν μεγάλη. Ξεκίνησε από το 1995 σύμφωνα με το αρχείο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, δηλαδή πριν ακόμα ενωθούν η ΚΔ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. «Από το 1995, η 13η Εφορία προσπαθεί να αποκαταστήσει τον πύργο. Η πρώτη προσπάθεια ήταν να τοποθετηθεί μία ξύλινη στέγη, ωστόσο αυτό δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο -Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όλες οι προσπάθειες -να επισημάνω- ότι γινόταν σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας. Ακολούθησαν λοιπόν κι άλλες.

Το 2005 έγινε μία καινούρια πρόταση στη βάση της μελέτης της Αρχιτέκτονα, κ. Γεωργίας Ζαβερδινού. Υποβλήθηκε στην 13η ΕΒΑ, εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης. Περιελάμβανε στέγαση και άλλες διαμορφώσεις. Εστάλησαν στο Υπουργείο προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Έγιναν διάφορες παρατηρήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Και πάλι λοιπόν το θέμα έμεινε στην μέση… το οποίο ωστόσο στην συνέχεια ανακίνησε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Ψάξαμε λοιπόν τις παλιές μελέτες και ξεκινήσαμε αυτή την συνεργασία με το Δήμο Σητείας, έχοντας την διαβεβαίωση βοήθειας για ένταξη της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια. Σαν Υπηρεσία δεν ήταν εφικτό να κάνουμε μόνοι μας όλη την διαδικασία διότι δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία. Δηλαδή ο φορέας υλοποίησης του έργου της μελέτης είναι ο Δήμος έχοντας την απαιτούμενη Υπηρεσία (Τεχνική και Οικονομική).
Και αφού εγκριθεί το έργο θα γίνει στην συνέχεια μία προγραμματική σύμβαση πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με την συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Εφορίας μας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμο Σητείας για να γίνουν οι μελέτες.

Από το 2005 λοιπόν υπήρχαν συνεχείς προσπάθειες, στο πλαίσιο των οποίων από την πλευρά της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και από την Αρχιτέκτονα κ. Δάφνη Χρονάκη, έγιναν όλες οι απαραίτητες επαφές με το Υπουργείο, με σκοπό να διασφαλιστεί το γεγονός ότι οι μελέτες που θα γίνουν θα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το Υπουργείο».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέχρι το 1966, ήταν ένας χώρος -είχε διάφορες κατασκευές εντός- που χρησιμοποιούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Βέβαια το 1963 κηρύχτηκε διατηρητέο κι από τότε κι έπειτα έγιναν διάφορες προσπάθειες συντήρησης κι αποκατάστασης (και απομάκρυνσης από τον χώρο των διαφόρων κατασκευών), όπως το 1970, το 1998, το 2002. Αλλά και μετά το 2014, έλαβαν χώρα διάφορες προσπάθειες στον χώρο του φρουρίου, που είναι ο φύλακας και στους άλλους αποθηκευτικούς χώρους για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις εκδηλώσεις.

«Ωστόσο χρειαζόταν μία πολύ μεγάλη επέμβαση. Αυτά που κάναμε δεν αρκούσαν. Έπρεπε να γίνει μελέτη με την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να γίνει κάτι σωστό. Ελπίζουμε λοιπόν ότι τώρα θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε η κ. Σοφιανού.

Μετά λοιπόν τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, αναμένεται να γίνουν οι προβλεπόμενες μελέτες για την αποκατάσταση του φρουρίου της Καζάρμας, να υποβληθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η οποία θα επιβλέπει την όλη διαδικασία- και ακολούθως να αποσταλούν στο Υπουργείο για τις τελικές εγκρίσεις.

«Έγινε πραγματικά μία μεγάλη προσπάθεια. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τον κ. Μανόλη Μακρονικολάκη, Γ.Γ. του Δήμου Σητείας κι ελπίζω να πάνε όλα καλά ακολούθως, να μπορέσουμε να έχουμε τις μελέτες εγκαίρως, να προχωρήσουμε στην έγκριση και βέβαια στην πορεία και στην υλοποίηση», κατέληξε η κ. Σοφιανού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς