Τελευταία Νέα

Σητεία – 13 Αυγούστου 1980 – Ιστορική φωτογραφία! – Η 1η προσγείωση αεροπλάνου στον υπό κατασκευή χωμάτινο αεροδιάδρομο

Ιστορική φωτογραφία!

Η πρώτη προσγείωση αεροπλάνου στις 13 Αυγούστου 1980 στον υπό κατασκευή χωμάτινο αεροδιάδρομο της Σητείας μήκους 670 μ. και πλάτους 40 μ. Ήταν ένα μικρό αεροπλάνο της αερολέσχης Ηρακλείου με πιλότο τον κ. Μπελιμπασάκη από το Χαμέζι, που με προσωπική του ευθύνη τόλμησε αυτή την προσγείωση.

Την έλλειψη του πύργου ελέγχου αναπλήρωσε ένας ασύρματος της πολιτικής αεροπορίας, που τροφοδοτούνταν με ρεύμα από τη μπαταρία ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Χειριστής του ασυρμάτου, που καθοδηγούσε τον πιλότο, ήταν ο τεχνικός της πολιτικής αεροπορίας Παντελής Πετυχάκης, που πρωτοστάτησε στη ίδρυση του αεροδρομίου. Από τον πιλότο κ. Μπελιμπασάκη αφαιρέθηκε στη συνέχεια το δίπλωμα χειριστή αεροσκαφών για δύο χρόνια γι’ αυτή του την αυθαίρετη ενέργεια. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της Kate Voutiraki, την οποία και ευχαριστούμε για την παραχώρησή της.

Από την πρώτη πτήση στο τότε μικρό αεροδρόμιο Σητείας με χωμάτινο διάδρομο ακόμη το 1979 με διάδρομο 670 μέτρα μήκος και πλάτος 40 μέτρα. .Στη φωτογραφία ο Παντελής Πετυχακης ο εμπνευστής και δημιουργός της προσπάθειας για να έχουμε αεροδρόμιο σήμερα που μετεξελίχθηκε αργότερα σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο με διεθνείς πτήσεις.

Από την 1η Μαΐου 2003 λειτουργεί ο νέος διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης αεροσκαφών RWY 05/23, με μήκος 2100 m και πλάτος 60 m με ζώνες ασφαλείας +/- 75 m, υποστηριζόμενος από 3 νέους τροχόδρομους και 2 νέους χώρους στάθμευσης αεροσκαφών για μεγάλα και μικρά αεροσκάφη.

Η φωτογραφια είναι από την Kate Voutiraki

Πρώτη (παράνομη) προσγείωση αεροπλάνου της αερολέσχης Ηρακλείου με πιλότο τον κύριο Μπελιμπασάκη από το Χαμέζι και πύργο ελέγχου ένα ασύρματο της πολιτικής αεροπορίας παίρνοντας ρεύμα από τη μπαταρία ενός αγροτικού αυτοκινήτου.

Του κυρίου Μπελιμπασάκη του αφαιρέθηκε το δίπλωμα γιά δύο χρόνια γι’αυτή του την ενέργεια.

2 Σχόλια

  1. Γιαννης

    Πολυ καλο το αρθρο, αλλα ο τωρινος διαδρομος εχει περιπου 2km μηκος και 45 m πλατος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς