Τελευταία Νέα

Σήμερα η τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Πώς ενισχύεται ο ρόλος της Αθήνας

Στις 11 το πρωί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, όπου μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον Αιγύπτιο ομόλογό του αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι είναι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία και Λίβανο.

https://www.dikaiologitika.gr/media/k2/items/cache/6471954cb3aaf687abccb20d2de1b8b4_L.jpg
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται, παράλληλα, να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη και του Αλ Σίσι, τέλος, θα υπογραφεί, από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.
Σημειώνεται πως παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.
«Κλειδί» η συνεργασία με την Αίγυπτο Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής καταδεικνύει την σημασία που έχει για την Ελλάδα η συμμετοχή της σε περιφερειακά σχήματα συνεργασίας, που λειτουργούν ως ισχυρό αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα, ενισχύοντας τις ελληνικές θέσεις στο θέμα των θαλασσίων ζωνών.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, αποδίδει στρατηγική σημασία στην καλλιέργεια κοινών αντιλήψεων με τις χώρες της περιοχής, ενώ συγκεκριμένα η Αίγυπτος αποτελεί χώρα-κλειδί για την ενίσχυση των εργασιών στη λεκάνη της Μεσογείου. Πολύ δε παραπάνω αφού το Κάιρο απέκρουσε πρόσφατα τις επιθέσεις φιλίας που δέχτηκε από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας – Καϊρου.
Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς