Σημαντική συμφωνία Lilly και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θεραπεία αντισωμάτων έναντι των μεταλλάξεων

Συμφωνία Κοινής Προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε Eli Lilly, η οποία, αφορά έως 220.000 δόσεις των αντισωμάτων μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο για την COVID-19 και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19.

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab είναι ήδη διαθέσιμος μέσω διαδικασιών χορήγησης έκτακτης ανάγκης σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία της COVID-19. Δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει πάρει έγκριση από τον FDA. Ωστόσο, έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται συνθήκες που να δικαιολογούν την άδεια έκτακτης χρήσης βάσει της οικείας νομοθεσίας εκτός εάν η άδεια τερματισθεί η ανακληθεί νωρίτερα.

Με τη συμφωνία που υπεγράφη, θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και θα μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα απευθείας από τη Lilly, μετά από εθνική έγκριση για επείγουσα χρήση ή άδεια κυκλοφορίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ποσότητες που θα αγοράζονται ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες όπως αυτές θα καθορίζονται από τις συμμετέχουσες χώρες.

Αυτό ήρθε ως επακόλουθο της θετικής επιστημονικής γνωμοδότησης βάσει του Άρθρου 5(3) του Κανονισμού 726/2004 που εκδόθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ) τον περασμένο Μάρτιο, η οποία υποστηρίζει τη χρήση των αντισωμάτων αυτών ως θεραπεία για την COVID- 19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Η επιστημονική γνωμοδότηση της CHMP υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικών με τη χρήση θεραπειών πριν από τη χορήγηση επίσημης άδειας κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα προκλινικά δεδομένα από τα εργαστήρια της Lilly, τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab χορηγούμενα μαζί διατηρούν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που κυκλοφορούν σήμερα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων Δέλτα και Άλφα. Σήμερα, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, υπολογίζεται πως πάνω από το 95% των νέων λοιμώξεων COVID-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ προκαλούνται από τη μετάλλαξη αυτή.

«Πάνω από το 73 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, και το ποσοστό αυτό θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Ωστόσο, τα εμβόλια δεν μπορούν να είναι η μόνη μας απάντηση στη νόσο COVID-19», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων,  Στέλλα Κυριακίδου.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσβάλλονται και να νοσούν. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την πρόληψη της νόσου με εμβόλια και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με φαρμακοθεραπευτικά μέσα. Με τη σημερινή [σ.σ. χθεσινή] υπογραφή, συνάπτουμε την τρίτη μας δημόσια σύμβαση και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών που πάσχουν από COVID-19 σε προηγμένα φάρμακα», συμπλήρωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς