Σφαγές αιγοπροβάτων, καταστροφές, πυροβολισμοί και ξυλοδαρμοί

Ζωοκλοπή: Έρμαιο συμμοριών κτηνοτρόφοι χωρίς «σασμό» και «συντεκνιές»

 

Στο στόχαστρο των συμμοριών έχουν βρεθεί οι κτηνοτρόφοι λόγω… ζωοκλοπών. Ποιες περιοχές έχουν “ρημάξει”.

Όσοι κτηνοτρόφοι απέμειναν να παλεύουν στην ύπαιθρο της Κρήτης  χωρίς «συντεκνιές» και σασμούς έχουν μετατραπεί σε έρμαιο των οργανωμένων συμμοριών που διαβλέπει η ΕΛΑΣ πως κρύβονται πίσω από τα κρούσματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ιδίως στην περιφέρεια Αρκαλοχωρίου –  Καστελλίου.

Κλειστά στόματα και ένα απέραντο αγροτικό δίκτυο μέσω του οποίου τα κλεμμένα ζώα φυγαδεύονται τη νύχτα και διακινούνται από περιοχή σε περιοχή, συντηρούν το φαινόμενο παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων όπου αυτά παρατηρούνται κάθε φορά.

Στο νομό Χανίων η ζωοκλοπή μειώθηκε τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της αλλαγής νοοτροπίας που πηγάζει από τις νεότερες γενιές κτηνοτρόφων εξηγεί ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου ο Μανούσος Σταυριανουδάκης ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

«Ας ελπίσουμε ότι θα περιοριστούν στην κλοπή προβάτων και δε θα αρχίσουν να σκοτώνονται μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυριανουδάκης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του φαινομένου έχουν ενταθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, με την Αστυνομία να σφίγγει, όπως όλα δείχνουν, τον κλοιό γύρω από ζωοκλέφτες της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

Στην περιοχή φημολογείται πως έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα έως και 30 ζωοκλοπές, με μικρότερο είτε μεγαλύτερο αριθμό ζώων. Από αυτές  μόλις δυο έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία.

Το ίδιο διάστημα εκατοντάδες αιγοπρόβατα σφαγιάστηκαν για εκδίκηση στην ίδια περιοχή…100 ζώα στο Θραψανό , πάνω από 70 στο Καστέλλι,περίπου 200 στο Γεράκι όπου το μένος των δραστών μετέτρεψε σε λουτρό αίματος το ποιμνιοστάσιο…

Πίσω από τις ζωοκλοπές, τη σφαγή εκατοντάδων ζώων, επεισόδια και καταστροφές σε καλλιέργειες  η ΕΛΑΣ «βλέπει»  μάχη ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες κακοποιών που μπήκαν εσχάτως στο στόχαστρο του αστυνομικού κλοιού που έγινε αισθητός στην περιοχή πριν από το ΠΑΣΧΑ. Οι τόνοι έπεσαν ίσως προσωρινά, καθώς η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή.

Κρυφό έγκλημα που οδηγεί σε “σασμό”
Σχολιάζοντας τη μάστιγα των ζωοκλοπών στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιώργος Παπακωνσταντής μίλησε – μεταξύ άλλων – για συγκρουσιακή βία που συναντάται σε κάποιες περιπτώσεις.

«Οι δύο πλευρές κορυφώνουν τη βία μεταξύ τους, με απρόσμενες συνέπειες», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το έγκλημα της ζωοκλοπής παραμένει κρυφό. «Σαν έγκλημα η ζωοκλοπή παραμένει κρυφό. Δεν καταγγέλλεται παρά γίνονται προσπάθειες για να γίνει ο γνωστός “σασμός”. Αναγκάζονται λοιπόν να μπαίνουν στη διαδικασία της συμφωνίας και της διαπραγμάτευσης, που σε τέτοιου είδους περιπτώσεις υπερισχύει ο ισχυρότερος», τόνισε ο εγκληματολόγος.

Ζωοκλοπή: Ο φόβος αντεκδίκησης κρατάει τα στόματα κλειστά – Σφαγές αιγοπροβάτων, καταστροφές, πυροβολισμούς και ξυλοδαρμούς έχει προκαλέσει η χρόνια εγκατάλειψη της υπαίθρου

Η χρόνια εγκατάλειψη της υπαίθρου, οδήγησε στη γιγάντωση ενός διαχρονικού φαινομένου, αλλά και τη μετεξέλιξη του…

Πίσω από τις ζωοκλοπές στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, όπως εκτιμούν έμπειροι αξιωματικοί, κρύβονται πλέον οργανωμένες συμμορίες που μάχονται για την επικράτηση στις περιοχές που λυμαίνονται.

Λιγοστοί κάτοικοι της ενδοχώρας λύνουν τη σιωπή τους και μαρτυρούν , όσα τις περισσότερες φορές κρατά κρυφά ο φόβος της αντεκδίκησης.

Σφαγές αιγοπροβάτων, καταστροφές σε καλλιέργειες, ανταλλαγή πυροβολισμών, ξυλοδαρμοί, ακόμη και απαγωγή η οποία φημολογείται ότι έγινε τους προηγούμενους μήνες στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Ο νεαρός δράστης της ζωοκλοπής φαίνεται να πιάστηκε στα πράσα, μεταφέροντας τα κλεμμένα αρνιά. Το θέμα βαπτίστηκε παρεξήγηση και όταν η αστυνομία αποσύρθηκε από τις έρευνες ο νεαρός φέρεται να απήχθη. Κρατήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, χτυπήθηκε άγρια ολόκληρα μερόνυχτα πριν ελευθερωθεί και επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς να καταγγείλει όσα υπέστη.

Οι περισσότερες οικογένειες που έζησαν τις προηγούμενες δεκαετίες από την κτηνοτροφία, αναγκάστηκαν να πουλήσουν το βιός τους και να αποσυρθούν. Οι απανωτές κλοπές αποδεκάτισαν τα κοπάδια τους.

Η νυχτερινή περιπολία αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη και απρόβλεπτη βάρδια για κάθε αστυνομικό μέλος του κλιμακίου που ξεκινά από τη βάση της υπηρεσίας για να καλύψει μια τεράστια περιοχή ευθύνης με διττό στόχο. Εμφανή αστυνόμευση με ζητούμενο την πρόληψη και καταστολή, η οποία πολλές φορές περιλαμβάνει καταδίωξη και «θερμά» τετ α τετ με υπόπτους.

Τα σχέδια και ο προορισμός αλλάζουν πολλές φορές αφού ιεραρχηθούν οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες των υπηρεσιών που συνεργάζονται.

Πρώτος σταθμός στην περιπολία που καταγράφει καρέ – καρέ ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV το μπλόκο που στήνεται στις παρυφές της πόλης. Στόχος και πάλι, η εμφανής αστυνόμευση, ο έλεγχος οδηγών καθώς και ύποπτων οχημάτων.

Οι αστυνομικοί ακροβολίζονται γύρω από το σημείο και κάθε ένας από τους αναρίθμητους ελέγχους γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και προφύλαξη.

Με την πάροδο της ώρας οι κατευθύνσεις αλλάζουν και η περιπολία συνεχίζεται με την εποπτεία σε απομονωμένες περιοχές με λίγα σπίτια αλλά και ξωκλήσια που βρίσκονται συστηματικά στο στόχαστρο των κακοποιών.

Το σκοτάδι αρχίζει να πέφτει και τα κλιμάκια των ΤΑΕ Ηρακλείου ανηφορίζουν στα ορεινά που βρέθηκαν στο στόχαστρο αστυνομικού μπλόκου τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι έλεγχοι είναι πλέον υψηλού κινδύνου, αστυφύλακες και ειδικοί φρουροί κινούνται με το χέρι στη σκανδάλη ιδίως σε στιγμές όπως η καταδίωξη υπόπτων.

Πολλές φορές η νυχτερινή βάρδια των ΤΑΕ είναι συνυφασμένη με την καταδίωξη ζωοκλεφτών, μέσα στο σκοτάδι, σε στενούς χωματόδρομους με φώτα κλειστά και την αδρεναλίνη στο κατακόρυφο αλλά και τη σιγουριά που εκφράζουν οι αστυνομικοί που υπολογίζουν με ακρίβεια κάθε κίνηση και αντίδραση των υπόπτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς