Τελευταία Νέα

Σε μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση χρέους επιμένει το ΔΝΤ

«Παρών» στο ελληνικό πρόγραμμα δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαλύοντας, για την ώρα, τις εικασίες που εκφράζονται συχνά πυκνά, τον τελευταίο και καιρό, περί αποχώρησής του.

Στην τακτική συνέντευξη Τύπου, χθες το πρωί, στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, διεμήνυσε ότι το Ταμείο θέλει να προχωρήσει με την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος (που έχει εγκρίνει επί της αρχής) και ότι αυτό εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το χρέος.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η τεχνική εργασία και οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους έχουν ενταθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώνει αξιόπιστα το χρέος της Ελλάδας. Αυτή η προσπάθεια εντείνεται».

Σε ερώτηση για το αν θα επισπευσθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019, η μείωση του αφορολογήτου, ο Ράις είπε ότι οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές πολιτικές που αφορούν το 2019 θα πραγματοποιηθούν με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές, τους επόμενους μήνες.

Το Ταμείο, ως γνωστόν, υποστηρίζει από πέρυσι το καλοκαίρι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 δεν είναι εφικτός, γι’ αυτό και ζητά μείωση του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα.

Πάντως, ο Ράις είπε ότι για το ΔΝΤ σημασία δεν έχει τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Κοινοποίησε ακόμη ότι οι σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους είναι «εξαιρετικές», αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως τις επικρίσεις που εξέφρασαν σε βάρος του ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σχετικά με την εγκυρότητα των προβλέψεών του.

«Εχουμε σχέσεις με τα μέλη μας στην Ευρώπη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σε ένα ευρύ φάσμα χωρών. Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν. Θα χαρακτήριζα αυτές τις σχέσεις πολύ υγιείς», είπε μεταξύ άλλων ο Ράις, παραπέμποντας στην εποικοδομητική στάση που, όπως είπε, είχε η παρουσία του Ταμείου «στα επιτυχημένα προγράμματα Πορτογαλίας, Κύπρου και Ιρλανδίας».

Δείτε επίσης!

Μικρό καλάθι από ΔΝΤ για βιωσιμότητα χρέους, ανάπτυξη

Το Ταμείο εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2032. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, …

ΔΝΤ σε ευρωζώνη – Ετοιμάστε σχέδια έκτακτης ανάγκης – Ύφεση λόγω Γερμανίας και Ιταλίας

Εικόνα από εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Γερμανία  AP Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize