Τελευταία Νέα

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των υψηλών επιτοκίων λίγο πριν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη, με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος “έδειξε” και νέα μείωση των επιτοκίων παρά το ράλι του πληθωρισμού.

Το νόμισμα χάνει 2,5% αυτή την ώρα στα 10,6098 ανά δολ. παραμένοντας σε αρνητική τροχιά για έβδομη ημέρα. Από την αρχή του μήνα η λίρα χάνει πάνω από 10% στη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να προχωρήσει αύριο σε άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας τις πραγματικές αποδόσεις βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Η κεντρική τράπεζα έκοψε τα επιτόκια κατά 300 μ.β. στο 16% τους δύο προηγούμενους μήνες παρά το ράλι του πληθωρισμού στη χώρα και τις ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνται για να προετοιμάσουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χαλαρώνει την πολιτική της ακολουθώντας τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κόντρα στην κλασική οικονομική θεωρία πιστεύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν και σε αύξηση του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επαναβεβαίωσε και σήμερα, για ακόμη μία φορά την βούλησή του να δει την κεντρική τράπεζα της χώρας του να μειώνει περαιτέρω τα επιτόκια.

“Δεν μπορώ να βρεθώ στο ίδιο στρατόπεδο με εκείνους που υπερασπίζονται τα υψηλά επιτόκια”, τόνισε μιλώντας από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επανέλαβε την θεωρούμενη ως ανορθόδοξη από οικονομική σκοπιά άποψη του ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν και δεν αντιμάχονται τον πληθωρισμό.

Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται για μια ιστορική στροφή στην πολιτική της, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για μια αύξηση των επιτοκίων από το επόμενο έτος, συνέβαλε στην κατρακύλα της λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά κάτω και από το ψυχολογικό επίπεδο των 10/ δολ. Από την αρχή του έτους η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς