Τελευταία Νέα

Σχολείο ανισοτήτων και διαχωρισμών

Σχολείο ανισοτήτων και διαχωρισμών

Η Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκτός από την μετάδοση γνώσεων, επιτελεί  πολύ βασικό παιδαγωγικό έργο. Ξεκινώντας ,από την προσχολική αγωγή-εκπαίδευση ,δρα αντισταθμιστικά και προσπαθεί να αμβλύνει τις ανισότητες, να μειώσει τα κενά που πιθανόν να υπάρχουν σε κάποια παιδιά ως απόρροια του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού  περιβάλλοντας.

Η Πολιτεία και το σχολείο, υποχρεούται να δίνουν στα παιδιά ίδιες και ίσες ευκαιρίες, να  μην υπάρχουν διακρίσεις και διαχωρισμοί και περισσότερο κάθε είδους αποκλεισμοί.

Η Σχολική τάξη λοιπόν, εκτός  από εστία μετάδοσης γνώσης από τον εκπαιδευτικό αλλά και μέσω της αλληλεπίδρασης των μαθητών ,βοηθά πρωτίστως στη κοινωνικοποίηση  και στην ανταλλαγή απόψεων.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, παρατηρείται σειρά προβληματικών άρθρων που ενισχύουν και τις ανισότητες, διαχωρίζουν τα σχολεία σε οικονομικά εύρωστα ή το αντίθετο, αλλά το πλέον αντιπαιδαγωγικό είναι το άρθρο 85,όπου ορίζεται ότι ,  «Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων δύνανται να καθορίζονται γενικά ή ειδικά κριτήρια, βάσει των οποίων κατανέμονται οι μαθητές σε τμήματα. Τα κριτήρια κατανομής των μαθητών/τριών περιλαμβάνουν ενδεικτικώς: (α) την ποσοτική αναλογία μαθητών/τριών, (β) τις ειδικότερες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/τριών και (γ) τη διαμόρφωση ομάδων με στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης και μαθησιακής προόδου των μαθητών/τριών και επιπλέον  και σε περίπτωση που ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν λαμβάνει για οποιονδήποτε λόγο τις αποφάσεις των παρ. 1 και 2, αυτές λαμβάνονται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας».

Είναι γεγονός ότι έχουμε  μια κυβέρνηση που υπερπροβάλει την αριστεία και αυτό φαίνεται από τους δήθεν άριστους που έχουν κατακλύσει το επιτελικό κράτος και είναι γεγονός ότι από μια κυβέρνηση που σε όλους τους τομείς ακολουθεί ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο,  δεν θα έμενε αλώβητη και η εκπαίδευση, ακόμα  και στο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας.

Παρατηρούμε, ότι σε όλους τους τομείς και σε όλες τις δημόσιες δομές ξεχειλίζει ο ρατσισμός και οι ανισότητες ,αλλά όλα με επικάλυψη τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και την εναρμόνιση.

Ας δούμε όμως το συγκεκριμένο άρθρο 85 , τι μας λέει.

Οι μαθητές θα κατανέμονται στα τμήματα ,όχι  αλφαβητικά όπως ορθά ισχύει ,αλλά με τα παραπάνω κριτήρια. Έτσι ,αυτομάτως θα έχουμε τα τμήματα των «καλών», των «μέτριων» και των  «κακών» μαθητών.

Έτσι , αυτομάτως χωρίζονται τα παιδιά και ανάλογα με το τμήμα μεγιστοποιούνται και οι πιθανότητες να εισαχθούν  ή όχι σε κάποια καλή σχολή.  Αυτό που ξέρω και πιστεύω είναι ότι το σύστημα της εκπαίδευσης οφείλει να είναι μαθητοκεντρικό και η διδασκαλία μπορεί να είναι πιο ευέλικτη για να νοιαζόμαστε και να στηρίζουμε και τον «αδύναμο» μαθητή. Τα τμήματα ,όπως λειτουργούν δημιουργούν έναν υγιή ανταγωνισμό και τα παιδιά έχουν κίνητρο τον καλύτερο μαθητή και εντείνεται η προσπάθεια τους.

Αναρωτιέμαι όμως, έχει σκεφθεί κάποιος από το υπουργείο,  τι θα συμβεί με τα τμήματα των «αδύναμων»,  μήπως θα σπρώξουν τα παιδιά να εγκαταλείψουν την κάθε προσπάθεια;  Έχουν σκεφθεί πόσο θα επιβαρύνουν την ψυχολογία των μαθητών ,γιατί αναγκαστικά θα του βάλουν την ταμπέλα που αναλογεί στο εκάστοτε τμήμα.

Είναι σίγουρο, ότι τέτοιου είδους διαχωρισμοί δεν βοηθούν τον μέτριο ή τον αδύναμο μαθητή και δυστυχώς εγκαταλείπεται ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου και μετατρέπεται σε ένα σχολείο ρατσιστικών ανισοτήτων .

Επιπλέον, υπολόγισαν σε τι δύσκολη  θέση,  θα φέρουν τον σύλλογο διδασκόντων ή και ακόμα τον διευθυντή που με το ζόρι θέλουν να μετατρέψουν σε υπερεξουσία;

Δεν χρειαζόμαστε τέτοιο σχολείο, χρειαζόμαστε σχολείο ελεύθερο,  σχολείο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας ,σχολείο με ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά.

Δεν χρειαζόμαστε σχολεία -επιχειρήσεις, πολλών ταχυτήτων και πολύ περισσότερο , δεν  θέλουμε μαθητές χωρισμένους και διαχωρισμένους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς