Σχολεία – Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι μαθητές

Είναι λίγα λεπτά μετά τη 1. Πορεία αποτελούμενη από εκατοντάδες μαθητές καταφθάνει συγκροτημένα έξω από το υπουργείο Παιδείας. «Είμαστε αρνητές του σχολείου – εξεταστικού κέντρου. Να μη δοθούν φέτος προαγωγικές εξετάσεις» αναγράφεται στο κεντρικό πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Οι μαθητές βρίσκονται στα όριά τους, γιατί βλέπουν τις σχολικές μονάδες να επαναλειτουργούν χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, ενώ κάνουν λόγο και για αποτυχία της τηλεκπαίδευσης, η οποία όλο αυτό το διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι ταξικοί φραγμοί.

«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση – υγεία για κάθε μαθητή» φώναζαν με παλμό οι μαθητές, χτυπώντας παλαμάκια. Η πόρτα του υπουργείου Παιδείας ήταν για ακόμη μια φορά κλειστή και περιφρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις. Οι μαθητές διεκδικούν να παρθούν επιπλέον μέτρα προστασίας στα σχολεία, ενώ αναφέρουν ότι «τα self tests δεν είναι λύση, ακριβώς επειδή δεν πραγματοποιούνται από ιατρικό προσωπικό». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν σχολεία που ήδη κλείνουν λόγω κρουσμάτων.

Επιπλέον οι μαθητές ζητούν να μη δοθούν προαγωγικές εξετάσεις, ιδιαίτερα με την Τράπεζα Θεμάτων στην Α’ Λυκείου. Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε εφαρμοστεί το μέτρο της Τράπεζας Θεμάτων, το 2013, το ποσοστό μετεξεταστέων στην Α’ Λυκείου από 4,2% την προηγούμενη χρονιά αρχικά εκτινάχθηκε στο 23,3%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μαθητές, «τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά από πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης είναι τεράστια και δεν μπορούν να καλυφθούν με καθημερινά διαγωνίσματα σε σχολεία – εξεταστικά κέντρα».

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές, οι μαθητές απαιτούν να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που εν μέσω πανδημίας θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας περισσότερους από 20.000 εισακτέους.

Επιπροσθέτως, ζητούν να γίνουν άμεσα προσλήψεις καθηγητών καθώς υπάρχουν ακόμα κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ επιδιώκουν να βρεθεί άμεσα λύση σχετικά με τις άδικες απουσίες που προέκυψαν από την τηλεκπαίδευση. Γιατί, όπως λένε, «αφορά τα παιδιά που λόγω έλλειψης εξοπλισμού δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν συστηματικά τα μαθήματα και είναι στο όριο με τις απουσίες τους».

Αντιπροσωπεία των μαθητών συνάντησε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Παράλληλα, τόνισαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης σημειώθηκε μικρή ολιγόλεπτη ένταση με κρότου – λάμψης και πέτρες μεταξύ αγνώστων -οι οποίοι δεν σχετίζονταν με το συλλαλητήριο- και αστυνομικών δυνάμεων στην πίσω πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

ΜΑΘΗΤΕΣ

«Στον αέρα» η διεξαγωγή των προαγωγικών

Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, επισήμανε πως Γυμνάσια και Δημοτικά αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, προκρίνοντας ως πιθανή ημερομηνία την 10η Μαΐου. Όπως και να έχει, το άνοιγμα θα συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί τότε.

Σε ό,τι αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις, η Ν. Κεραμέως υπογράμμισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο μέλλον -πιθανόν μετά το Πάσχα- παρατείνοντας ακόμα περισσότερο την αγωνία των μαθητών. Άλλωστε, βασικό αίτημα της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η μη διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων και η μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί φέτος λόγω πανδημίας και των ανισοτήτων που εντάθηκαν ακόμα περισσότερο με την τηλεκπαίδευση. Τέλος, αναφορικά με τις Πανελλαδικές, θα διεξαχθούν εντός του Ιουνίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς