Τελευταία Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου – «Είναι επικίνδυνη για διάπραξη νέων αδικημάτων» – «Αν σκοτώσεις το παιδί σου, είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους»

Ως «επικίνδυνη για διάπραξη νέων αδικημάτων» κρίνεται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που υπεγράφη.

Στο κείμενο του εντάλματος αναφέρεται πως η κατηγορούμενη ως παιδοκτόνος «είναι πολύ επικίνδυνη για τη διάπραξη νέων αδικημάτων» καθώς όπως σημειώνεται «όταν φτάνει κανείς να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί είναι πιθανό να προκαλέσει κακό και σε άλλους».

Η ποινική δίωξη που αναμένεται να ασκηθεί σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου θα αφορά ανθρωποκτονία από πρόθεση για την 9χρονη Τζωρτζίνα στο αίμα της οποίας βρέθηκε κεταμίνη.

Αστυνομικοί χτύπησαν το απόγευμα την πόρτα του σπιτιού της Ρούλας Πισπιρίγκου της είπαν ότι η εισαγγελία ζήτησε διευκρινίσεις για την υπόθεση της Τζωρτζίνας και γι’ αυτό θα πρέπει να τους ακολουθήσει – Η ίδια φέρεται να είπε: «Με μεγάλη μου χαρά θα έρθω μαζί σας»

Στους αστυνομικούς που την πήραν από το σπίτι της στην Πάτρα το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Μαρτίου για να την οδηγήσουν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, η Ρούλα Πισπιρίγκου, η μητέρα που κατηγορείται για την δολοφονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας, φέρεται να είπε: «Με μεγάλη μου χαρά θα έρθω μαζί σας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού STAR οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αττικής βρίσκονταν από το πρωί της Τετάρτης έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου και παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις της μητέρας των τριών παιδιών της ίδιας οικογένεια από την Πάτρα που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε τρία χρόνια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες κάποια στιγμή οι αστυνομικοί, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην προσαγωγή της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία, μάλιστα, την ώρα εκείνη παραχωρούσε συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης της Πάτρας.

Όταν οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού της Ρούλας Πισπιρίγκου της είπαν ότι η εισαγγελία ζήτησε διευκρινίσεις για την υπόθεση της Τζωρτζίνας και γι’ αυτό θα πρέπει να τους ακολουθήσει.

«Με μεγάλη μου χαρά θα έρθω μαζί σας, είναι σωστό να έρθω μαζί σας για διευκρινίσεις» φέρεται να απάντησε η μητέρα της 9χρονης Τζωρτζίνας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου μπήκε στο αυτοκίνητο με τις συμβατικές πινακίδες και τα φιμέ τζάμια, οι αστυνομικοί της ζήτησαν να κλείσει το κινητό της καθώς δεν ήθελαν να πληροφορηθεί από κάποια ιστοσελίδα ή από το facebook ότι πρόκειται για προσαγωγή ή σύλληψη.

Μόνο αφού έφτασαν στη ΓΑΔΑ λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης στη ΓΑΔΑ οι αστυνομικοί αποκάλυψαν στη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι πρόκειται για σύλληψη και στη συνέχεια ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως η Ρούλα Πισπιρίγκου προσήχθη από την Πάτρα, συνοδεία αστυνομικών, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. Από τη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε στην Ευελπίδων και στην προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Μετά τη μελέτη της δικογραφίας και την άσκηση της κακουργηματικής ποινικής δίωξης για τον θάνατο του παιδιού, η Εισαγγελία ζήτησε από τον ανακριτή που ανέλαβε την υπόθεση, να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος της μητέρας με βαρύ σκεπτικό και βασικό επιχείρημα ότι εφόσον «είναι ικανή να σκοτώσει το παιδί της τότε είναι ικανή να σκοτώσει και άλλους».Ως επικίνδυνη για τη διάπραξη και νέων αδικημάτων ζητείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να συλληφθεί η μητέρα της μικρής Τζωρτζίνας που είναι ήδη αντιμέτωπη με κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, από τη δικογραφία φαίνεται να προκύπτει η άμεση σύνδεση της μητέρα με τον θάνατο του μικρού κοριτσιού που όπως φαίνεται έλαβε θανατηφόρες δόσεις συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, η οποία δεν περιλαμβανόταν στην φαρμακευτική αγωγή που χορηγούσαν οι γιατροί στο παιδί

Στη λύση του μυστηρίου για τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις στην Τζωρτζίνα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, τα ευρήματα βρέθηκαν στα χέρια του ιατροδικαστή, Σωτήρη Μπουζιάνη και εν συνεχεία συντάχθηκε το πόρισμα, το οποίο προσδιόρισε την αιτία θανάτου της 9χρονης.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, η 9χρονη βρήκε τραγικό θάνατο από την χορήγηση τοξικής ουσίας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η δίωξη θα αφορά στη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου. Τη δίωξη θα ασκήσει ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, ενώ την εποπτεία των ερευνών έχει η προίσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η «ύποπτη» ουσία που προκαλεί τον θάνατο σε 5 με 20 λεπτά

Ο πρώτος γύρος των τοξικολογικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τον κ. Μπουζιάνη να ζητά περαιτέρω έλεγχο του δείγματος εξαιτίας «ύποπτης» ουσίας που ανιχνεύτηκε στην 9χρονη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης πρόκειται για φαρμακευτική ουσία, η οποία δεν συγκαταλέγεται στα μυοχαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά σκευάσματα -τρία έως πέντε τον αριθμό- που χορηγούνταν στο άτυχο κορίτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω ουσία είναι η κεταμίνη.

Ο ιατροδικαστής ζητά να μάθει την ποσότητα της ουσίας που βρέθηκε προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι ικανή να προκαλέσει θάνατο ή όχι. Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας αλλεργική αντίδραση και σε σύντομο χρόνο θάνατο από ασφυξία λόγω οιδήματος που αποφράσει τις αεραγωγούς οδούς.

«Αν σκοτώσεις το παιδί σου, είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό με το οποίο ζητήθηκε από τον εισαγγελέα η έκδοση του εντάλματος σύλληψης για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Το πώς οδηγήθηκαν όλες οι υποψίες προς τη μητέρα δια της ατόπου εξηγείται από αρκετά συμβάντα που έχουν καταγραφεί. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το δωμάτιο της Τζωρτζίνας ήταν μονόκλινο, έμπαινε μόνο εκείνη στο δωμάτιο του παιδιού, ήταν 24 ώρες το 24ωρο εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποια περιστατικά, συμπεριφορές και κινήσεις της μητέρας που ενίσχυσαν την υποψία ότι εκείνη προχώρησε στη χορήγηση της ουσίας στο παιδί. Ένα ακόμα ερωτηματικό, είναι το πού βρήκε την ουσία η μητέρα για να προχωρήσει σε αυτό.

Τι είναι η ουσία κεταμίνη που βρέθηκε στη Τζωρτζίνα – Πότε οδηγεί σε θάνατο

H oυσία που χορηγήθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα ονομάζεται κεταμίνη, είναι τοξική και προκαλεί τον θάνατο σε 5 με 20 λεπτά. Για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας η έρευνα θα συνεχιστεί και οι σχετικές δικογραφίες θα αποσταλούν και αυτές στην Αθήνα.

Πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων και σε μικρές ποσότητες για αντικαταθλιπτικά. Αν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στους ανθρώπους. Στην ιατρική η ουσία κεταμίνη χρησιμοποιείται μόνο σε διαδικασίες διασωλήνωσης ή όταν χρησιμοποιείται μία ήπια νάρκωση. Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963. Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το PCP (phencyclidine), αν και η δράση της είναι πολύ πιο άμεση. Συνήθως ξεκινά από 5 ως 10 λεπτά μετά τη λήψη και διαρκεί 2 με 3 ώρες. Έχει συνδυαστεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα ‘date-rapes’, όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν κάτω από την επήρειά του.

Πώς δρα η τοξική ουσία

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας αλλεργική αντίδραση και σε σύντομο χρόνο θάνατο από ασφυξία λόγω οιδήματος που αποφράσει τις αεραγωγούς οδούς. Προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επίσης, με τη χρήση της παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα. Μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα. Η υπερδοσολογία προκαλεί ακόμη δυσλειτουργία συστημάτων του σώματος και θανατηφόρο πρόβλημα χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο.

Ιχνη πνευμονικού οιδήματος

Στο πόρισμά του ο κ. Θεοχάρης είχε εντοπίσει ίχνη πνευμονικού οιδήματος, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη ασφυκτικού θανάτου, ενώ στο τέλος του πορίσματός του ο παθολογοανατόμος υποδείκνυε στον ιατροδικαστή να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα για τους «χορηγηθέντες φαρμακευτικούς παράγοντες». Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης αναμένεται να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών για τα ευρήματα που ανέκυψαν και την πιθανή αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας και εν συνεχεία να συντάξει την έκθεσή του.

Η ουσία τροπονίνη

Στον οργανισμό της 9χρονης είχει εντοπιστεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις και η ουσία τροπονίνη. Το συγκεκριμένο εργαστηριακό εύρημα, είχε ανιχνευτεί στον οργανισμό της Τζωρτζίνας όσο ακόμα βρισκόταν εν ζωή και πιο συγκεκριμένα όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας. Η τροπονίνη είναι μια πρωτεϊνη και είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδά της να οφείλονται στην κατάσταση της υγείας της 9χρονης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιατρικοί φάκελοι και των τριών παιδιών της οικογένειας (Μαλένας, Ίριδας και Τζωρτζίνας) βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών του Ανθρωποκτονιών, οι οποίοι συγκεντρώνουν καταθέσεις, μεταξύ άλλων, από γιατρούς και νοσηλευτές που ενεπλάκησαν στη διαχείριση των τριών περιστατικών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η περιπέτεια της Τζωρτζίνας ξεκίνησε στις 8 Απριλίου του 2021, οπότε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς.

Υπεβλήθη σε σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό επεισόδιο.

Ένα πρωί, το διάστημα που παρέμενε νοσηλευόμενη και ενώ οι γιατροί την είχαν εξετάσει διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της, η μητέρα της ενημέρωσε νοσηλεύτριες και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα». Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο και μόνο ύστερα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης επανήλθε στη ζωή. Με τον εγκέφαλό της, πάντως, να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες.

‘Επειτα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενη για ενάμιση μήνα.

Το διάστημα που ακολούθησε η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης, ενώ υπεβλήθη σε εξετάσεις, από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά.

Τελικά, κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς