Τελευταία Νέα

Rosa Nera Χανιά – «Μετά το Πολυτεχνείο ΑΕ τώρα και Δημαρχείο ΑΕ»

Μια πρώτη απάντηση στον δήμαρχο

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να ακουστεί η γνώμη της Κατάληψης και των αλληλέγγυων κινημάτων και σωματείων των Χανίων, συζητήθηκε – στο πόδι – το ζήτημα της κλοπής της συλλογικής εργασίας 15 χρόνων χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν και έδρασαν στην Κατάληψη. Όλων αυτών που μεταμόρφωσαν ένα ερείπιο σε χώρο συζητήσεων, εκδηλώσεων και αγώνα για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ο δήμαρχος Σημανδηράκης ευθυγραμμίστηκε με την γραμμή περί νόμου και τάξης της ακροδεξιάς κυβέρνησης, που θεωρεί “παράνομη” τη συλλογική δράση των κινημάτων, τους εργατικούς αγώνες, τα δικαιώματα των προσφύγων, τους αγώνες για τη στέγη, το νερό ή το περιβάλλον. Όλα αυτά δηλαδή, για τα οποία αγωνίστηκε και η Κατάληψη Rosa Nera μαζί με τα τοπικά κινήματα, και όλα αυτά για τα οποία στο παρελθόν τα μέλη της δικάστηκαν, στοχοποιήθηκαν και συγκρούστηκαν νικηφόρα με τους φασίστες και την άκρα δεξιά.

Για αυτές τις αναγκαίες “παρανομίες” στο διαρκή αγώνα γύρω από το περιεχόμενο της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Κατάληψη Rosa Nera συμμετέχει 15 χρόνια στα δίκτυα αλληλοβοήθειας και έχει την ενυπόγραφη υποστήριξη όχι μόνο αναρχικών και αριστερών συλλογικοτήτων και οργανώσεων, αλλά και εργατικών σωματείων, της τοπικής ΕΛΜΕ, συλλόγων αρχιτεκτόνων, συλλόγων αρχαιολόγων, ομάδων γονέων, αντιεμπορευματκών αθλητικών και καλιτεχνικών ομάδων, θεατρικών και εκδοτικών εγχειρημάτων, φοιτητικών συλλόγων, περιβαλλοντικών κινημάτων από τα χωριά της Κρήτης, αλληλέγγυων ιατρικών εγχειρημάτων όπως και μαθητκών ομάδων.

Χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, οικειοποιήθηκαν το χώρο ελεύθερα, χωρίς αντίτιμο, χωρίς δικαίωμα ή πρόθεση ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της δράσης των τοπικών κινημάτων ή/ και της καλιτεχνικής έκφρασης. Ο αρχαιολογικός και μνημειακός χαρακτήρας της περιοχής διασώζεται και χάρη στην ύπαρξη της κατάληψης που εμπόδισε τη δημιουργία ξενοδοχείου. Επίσης, πρόφυγες που η πολιτεία ήταν ανίκανη ή αδιάφορη να φιλοξενήσει, υποστηρίχτηκαν από τα τοπικά κινήματα ακριβώς στις υποδομές της κατάληψης.

Αλήθεια, οι αντίπαλοι της Κατάληψης, εκ μέρους ποιου κομματιού των εργαζόμενων μιλάνε για το θέμα, εκτός βέβαια από τα συμφέροντα όσων εργοδοτών θέλουν τους θεσμούς και το δημόσιο χώρο για την τσέπη τους;

Όταν λοιπόν μιλάνε για νόμο, μιλάνε για το νόμο της ανασφάλιστης εργασίας, της μείωσης των μισθών, της παρανομοποίησης της ζωής των μεταναστών, της παράνομης άρνησης απόδοσης ασύλου, της παράδοσης των πόλεων, των πλατειών και της υπαίθρου στα συμφέροντα λίγων ιδιωτών και τον αποκλεισμό από τον κοινωνικό ιστό όσων δεν έχουν παχιά τσέπη.

Αντίθετα, ο δικός μας νόμος είναι το δίκο κάθε εκμεταλλευόμενου, της εργάτριας, του άνεργου, του άστεγου, του πρόσφυγα, της αποκλεισμένης, της μετανάστριας.

Με μια ανιστόρητη έκφραση, ο δήμαρχος αποκάλεσε τις καταλήψεις ως απλά μια παρανομία… Μόνο που, οι καταλήψεις είναι ένα βασικό εργαλείο όλων των κοινωνικών κινημάτων στη μεταπολεμική Ευρώπη: στους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων, των φοιτητών, των γυναικών, των μειονοτήτων, των νεολαίων, των αναρχικών και της αριστεράς και τόσων άλλων.

Όσο για το τι θεωρούν οι οπαδοί της ξενοδοχοποίησης και του νόμου και της τάξης, ως νόμιμο θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, ώστε να αποδείξουμε ότι καλύτερα να μη μιλάνε για νομιμότητα.

Αρκούμαστε για την ώρα, να θυμίσουμε ένα παλαιότερο κείμενο της Κατάληψης, γύρω από το πως μεθοδεύτηκε η περίφημη “σύμβαση παραχώρησης”, και μέσα από ποιες διαδρομές επιχειρήθηκε η καταστολή της κατάληψης και η ξενοδοχοποίηση του χώρου.

Κατάληψη Rosa Nera

https://rosanera.squat.gr/2019/12/03/Μετά-το-Πολυτεχνείο-Α-Ε-τώρα-και-Δημαρχ/

Διαβάστε ακόμη: Πολυτεχνείο Κρήτης Α.Ε.: https://rosanera.squat.gr/2017/06/05/πολυτεχνείο-κρήτης-α-ε/

Μπορεί για τον Δήμαρχο Χανίων όλες οι καταλήψεις να είναι απλά παράνομες και το Πολυτεχνείο Κρήτης να έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με ένα ιστορικό κτίριο των Χανίων το οποίο του παραχωρήθηκε, όμως φαίνεται πως αρκετοί είναι οι Χανιώτες που διαφωνούν.

Η ΕΛΜΕ Χανίων με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκφράζει τη στήριξή της στην κατάληψη Rosa Nera και στρέφεται ενάντια στη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου που επιθυμεί να μετατρέψει τον χώρο σε ξενοδοχείο. Μάλιστα, καλεί σε συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Διαβάστε τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:

H κυβέρνηση με τον γνωστό Υπουργό Προ.Πο στέλνει τελεσίγραφο – διορία για την “οικιοθελή” αποχώρηση καταλήψεων σε όλη τη χώρα και στα Χανιά με την κατάληψη ROZA  NERA. Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και του συστήματος και αποτελεί ευθεία επίθεση σε κάθε διαφορετική φωνή αντίστασης και κομμάτι της συνολικής επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα, που ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν λαό και νεολαία, όπως φάνηκε και με την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές , τις συλλήψεις- απαγωγές αγωνιστών, τις παρακολουθήσεις και τις καταδίκες όσων παλεύουν. Στην «κανονικότητα» της κυβέρνησης και του συστήματος τα ΜΑΤ θα παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο κυνηγώντας φοιτητές, οι νέοι θα ξυλοκοπούνται και θα σέρνονται σιδηροδέσμιοι επειδή αγωνίζονται και οι εργαζόμενοι θα πνίγονται στην καταστολή όταν αντιστέκονται. Στη νεολαία και στους εργαζόμενους επιφυλάσσουν το μέλλον της πάμφθηνης εργασίας, της μισής δουλειάς-μισής ζωής, με επιπλέον τον βούρδουλα της καταστολής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ειδικά το Πολυτεχνείο Κρήτης σαν να πρόκειται για επαγγελματία της ελεύθερης αγοράς κι όχι για δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εκμίσθωσε τελικά το κτήριο της Rosa Nera σε  επιχείρηση με στόχο να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα. Θεωρούμε την πράξη αυτή ανήκουστη για πανεπιστήμιο και ενδεικτική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων-επιχειρήσεων, που ο μόνος τρόπος χρηματοδότησής τους είναι οι δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πριν την κατάληψη, ο συγκεκριμένος χώρος στο λόφο Καστέλι λειτουργούσε εξυπηρετώντας διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες.  Στην κατοχή, στο κτήριο λειτούργησε η Κομαντατούρ και στα υπόγειά του έχουν βασανιστεί χανιώτες και χανιώτισσες από την γκεστάπο.  Στη δικτατορία στα ίδια υπόγεια έδρασαν οι βασανιστές της ΕΣΑ. Το 1984, το κτήριο παραδόθηκε στο πολυτεχνείο, και παρέμεινε για καιρό ένας κλειστός, ερειπωμένος χώρος.

Η Κατάληψη Rosa Nera έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά στη συνείδηση τόσο των εργατικών σωματείων, όσο και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών κινημάτων και ομάδων των Χανίων που αλληλο-υποστηρίχτηκαν στους δικαιωματικούς, μαθητικούς, περιβαλλοντικούς, εργατικούς,  αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις της τελευταίας δεκαετίας στο νομό. Επίσης, στα χρόνια λειτουργίας της κατάληψης φιλοξενήθηκαν εκεί οικογένειες προσφύγων, όταν οι θεσμοί «αδυνατούσαν», συγκροτήθηκαν πολιτικές διαδικασίες των μεταναστευτικών ομάδων, δίκτυα συνεργασίας των περιβαλλοντικών κινημάτων από τα χωριά των Χανίων.

Η πρακτική της ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων δεν είναι καινούρια. Την περίοδο 2006-2008 κατά την οποία το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να μπλοκάρει την επιχειρούμενη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων  ο τότε πρύτανης με τη συμβολή των ΜΑΤ εκκένωσε το κτήριο Παπαδόπετρου, κέντρου αγώνα, χώρου έκφρασης και πολιτισμού για τους φοιτητές και την χανιώτικη κοινωνία. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν με το κλείσιμο της Γαλλικής σχολής στη Χαλέπα, παρά την αντίθεση των φοιτητών.

Σε μία περίοδο όπου η εκπαίδευση δέχεται ανελέητη επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις , σε μία περίοδο υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης της μόρφωσης με πανάκριβα δίδακτρα η πρυτανεία του ΠΚ αποφασίζει να υλοποιήσει τη λογική της ιδιωτικοποίησης , βορά στην τουριστική βιομηχανία με τις γνωστές συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους , τους μισθούς πείνας και τα εξαντλητικά ωράρια.

Σε μία περίοδο όπου στα Χανιά δεν υπάρχουν  χώροι για τους φοιτητές (στέγη, σίτιση, βιβλιοθήκες, χώροι πολιτισμού κλπ) η πρυτανεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης εκποιεί και τους τελευταίους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει στην πόλη.  Η λογική των ιδιωτικοποιήσεων  (με όποια μορφή και παραλλαγή)  παρουσιάζεται ως η «μοναδική» λύση για την αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών τόσο  από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αφήγηση και τους απολογητές της όσο και με την πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες χαρίζουν  δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια απευθείας στο κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) για να ενισχύσουν  την κερδοφορία του, χτίζοντας νέες συμμαχίες με επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των κοινωνικών αναγκών.

Επιπλέον υπάρχει και συγκεκριμένη πολιτική στόχευση  όχι μόνο απέναντι στον κοινωνικό –πολιτικό χώρο Rosa Nera ,όπως ακριβώς έγινε όλη την προηγούμενη περίοδο ,όπου με εντολή της κυβέρνησης εκκενώθηκαν με την επέμβαση της αστυνομίας ταυτόχρονα μία σειρά από καταλήψεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στη λογική αποκατάστασης της «τάξης» σύμφωνα με την κυρίαρχη καθεστωτική λογική. Η συνολική στόχευση σχετίζεται με την θωράκιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος απέναντι σε κάθε διαφορετικό, απέναντι στο εργατικό και νεολαΐστικο κίνημα και τους αγώνες. Το κυρίαρχο δόγμα είναι «νόμος, τάξη ,κέρδος».

Η ΕΛΜΕ Χανίων, αλλά και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα, έχουν πάγια και καθαρή θέση, για τους δημόσιους χώρους, τα δημόσια αγαθά αλλά και τους χώρους έκφρασης , διακίνησης ιδεών , δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η εκπαίδευση, οι δημόσιοι χώροι, είναι δικαίωμα, ανάγκη, κατάκτηση και δεν μπαίνουν στις λογιστικές λογικές, στις αντιλήψεις για κέρδος προς  όφελος των διαφόρων επιχειρηματιών με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΕΛΜΕ Χανίων απευθύνει κάλεσμα στα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους , τις επιτροπές αγώνα, τις κινήσεις πόλης και τις πρωτοβουλίες κατοίκων, ώστε με τον ανυποχώρητο αγώνα τους να ανατρέψουν τα σχέδιά τους, διεκδικώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, να μην επιτρέψουμε τον φόβο να κυριαρχήσει. Η ενότητα στην δράση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η επίθεση σε ένα κομμάτι του κινήματος, ακόμα και με διαφωνίες στις μορφές δράσης, δεν θα αργήσει να στραφεί και σε όλο το κίνημα και για αυτό δεν χωράνε μισόλογα. Σύσσωμο το κίνημα και οι δυνάμεις του πρέπει να πουν κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τους αγωνιστές.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ  Παρασκευή 06/12/2019, ΩΡΑ 18:00 μμ., ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

  • Αλληλεγγύη στην Rosa Nera
  • Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και δημοσίων χώρων
  • Υπεράσπιση- διεύρυνση  του Ασύλου.
  • Υπεράσπιση χώρων / στεκιών που λειτουργούν ενάντια σε κερδοσκοπικές αντιλήψεις,  αυτοοργανωμένα, ανοιχτά προς την κοινωνία
  • Δημοκρατικά δικαιώματα  και ελευθερίες για όλους.

Δείτε επίσης!

Λασίθι – Στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή του ΒΟΑΚ πρώτα από τη Σητεία βάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Μια έκτακτη συνεδρίαση η οποία εδώ και καιρό είχε προαναγγελθεί πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο …

Η αστυνομία εκκενώνει υπό κατάληψη κτήριο στο κέντρο της Αθήνας – Στην οδό Μπενάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, αστυνομική επιχείρηση σε κτήριο που βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize