Ρέθυμνο – Ξεκινά καινοτόμο μουσικό πρόγραμμα στα ΚΑΠΗ της πόλης

Το πρόγραμμα με τίτλο “Η μουσική ως φάρμακο στην ζωή των γηραιότερων ανθρώπων”, το οποίο θα υλοποιηθεί στις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε στο Κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Ρεθύμνου στην οδό Μοάτσου και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και ο Μουσικός κ. Γιάννης Παπατζανής, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και διαχειριστής του προγράμματος. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του προγράμματος, πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρεθύμνης.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, δήλωσε, ότι «Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το πρωτοπόρο πρόγραμμα, που αποτελεί μια επιμόρφωση των ανθρώπων που δουλέυουν δίπλα στους ηλικιωμένους και στις κοινωνικές δομές, θα έχουμε πολλαπλασιαστικές αξίες αφού αυτοί οι άνθρωποι θα εστερνιστούν σύχρονες μεθόδους διαπαιδαγώγησης και επαφής με τους ωφελούμενους και θα μεταφέρουν τον ρυθμό, την αρμονία σε μια διαδραστική εμπειρία. Όλα αυτά γίνονται σε μια αρκετά δύσκολη περίδο, όμως εμείς ετοιμαζόμαστε με πολύ αισιοδοξία για την επόμενη μέρα και θέλουμε το προσωπικό μας και το ίδιο να νιώθει καλά και να μπορεί να μεταφέρει στους ωφελούμενους την χαρά της δημιουργίας και της ευχαρίστησης.»

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, τόνισε, ότι «Σήμερα εγκαινιάζουμε την έναρξη του προγράμματος «Ρυθμός και εκπαίδευση στην Τρίτη ηλικία» ξεκινώντας από τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών του δήμου. Είναι μια μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των δομών μας γιατί πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που εφαρμόζεται πρώτη φορά στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί και στους ωφελούμενους των δομών. Αυτό έχει την φιλοσοφία ότι μέσα από τον ρυθμό, που συνδέει την δημιουργικότητα και την τέχνη, προσπαθεί το πρόγραμμα να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες στις κοινωνικές δομές να το χρησιμοποιούν αφενός ως αποφόρτιση και αφετέρου να τους βοηθήσει, να προκαλέσει μια ευεξία γιατί η δημιουργικότητα και το παιχνίδι είναι συστατικά πνευματικής αφύπνισης. Το σημαντικότερο είναι ότι, αφού εκπαιδευτούν θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν στην πράξη μέσα στην δομη, καθώς έχει βρεθει ότι η μουσική είναι ιδιαίτερα ενισχυτική για την μνήμη και επιπλέον αποτελεί έναν εναλακτικό τρόπο απασχόλησης με πολλαπλά οφέλη.»

Ο εμπνευστής του προγράμματος, μουσικός, κ. Γιάννης Παπατζανής είπε από την πλευρά του, ότι «Έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα σε φροντιστές και επαγγελματίες υγείας με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε αρχικά δεξιότητες που έχουν αναφορά στον ρυθμό και στην μουσική αλλά δευτερογενώς το πως μπορεί αυτό να εφαρμοστεί στην ίδια τους την ζωή βελτιώνοντας την ενσυναίσθηση για την εργασία που κάνουν αλλά και τους τελικούς ωφελούμενους. Είναι αρκετά εκτεταμένη η έρευνα στο πεδίο στην Αμερική σε αντίθεση με την Ευρώπη. Φιλοδοξούμε λοιπόν με τέτοιες καινοτόμες δράσεις να μπορέσουμε να εξελίξουμε και να δώσουμε και εμείς στην παγκόσμια κοινότητα ερευνητικά αποτελέσματα.»

Τέλος, ο κ. Βασίλης Βασιλάκης, ψυχολογος, υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΑΠΗ Μασταμπά, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς. Νιώθει κανείς ότι βρίσκεται μέσα σε μία ομάδα, ότι ρέει ένα συναίσθημα μέσα σ αυτή την ομάδα και όταν πρόκειται για εργαζόμενους σε διαφορετικές δομές της ίδιας υπηρεσίας αυτό έχει παραπάνω οφέλη καθώς ρέει η επαγγελματική πληροφορία και παράλληλα δημιουργείται ένα θετικό συναίσθημα το οποίο έχει απήχηση στους εξυπηρετούμενους. Υπάρχουν και δευτερεύοντα οφέλη, όπως για παράδειγμα στην νόσο Αλτσχάιμερ. Ο χορός βελτιώνει την νόηση καθώς υπάρχει ένας νοητικοκινητικός συντονισμός. Το ίδιο συμβαίνει με το ρυθμό και τα κρουστά. Υπάρχει ένα νοητικοκινητικός συντονισμός ο οποίος ενδεχομένως βελτιώνει την μνήμη. Αν το δούμε ψυχολογικά μετά τις βασικές ανάγκες η επόμενη ανάγκη είναι η ανάγκη να ανήκει κανείς σε μια ομάδα, να αγαπάει και να αγαπιέται. Όλο αυτό το κομμάτι τροφοδοτείται μέσα από αυτό το πρωτοποριακό σεμινάριο, το οποίο είναι αντίστοιχο του εξωτερικού.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Προβλήματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – Λήψη αποφάσεων

Καλούνται οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων μαθητών του Δήμου Ρεθύμνης, την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, …

Ρέθυμνο – Αντίστροφη μέτρηση για το Trimore multisports tour Rethymno isoman!

Αντίστροφη μέτρηση για το TRIMORE Multisports TOUR Rethymno | ISOMAN στις 25-27 Σεπτεμβρίου-Με την συνδιοργάνωση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize