Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων συμμετέχει στην απεργία της 6ης Απριλίου

Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/-τριών και Διδασκόντων/-ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Ρεθύμνου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, 6 ΑΠΡΙΛΗ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/-τριών και Διδασκόντων/-ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Ρεθύμνου (ΣΣΕΔΠΕΚΡ) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2021 προκειμένου να εκφράσει τα συμφέροντα του, ολοένα αυξανόμενου, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης που εργάζεται σε καθεστώς επισφάλειας. Η ίδρυση του ΣΣΕΔΠΕΚΡ αποτελεί κομμάτι μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας για ίδρυση τοπικών σωματείων στα οποία θα μπορούν να οργανωθούν οι – πάσης φύσεως – επισφαλώς εργαζόμενοι διδάσκοντες και ερευνητές, οι οποίοι μέχρι τώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είχαν δυνατότητα συλλογικής έκφρασης και εκπροσώπησης. Αντίστοιχα σωματεία έχουν ήδη συγκροτηθεί ή πρόκειται να συγκροτηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία πανελλαδικής ομοσπονδίας.

 

Θεωρούμε ότι η ύπαρξη του σωματείου σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ δεδομένου ότι οι προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι διδάκτορες/ισσες κυνηγάνε τις λιγοστές υποτροφίες ανταγωνιζόμενοι συναδέλφους τους για το ποιος/α θα επικρατήσει, ενώ όσοι/ες δεν λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση αδυνατούν να εκτελέσουν τις ερευνητικές τους αποστολές καθώς και να συμμετάσχουν σε συνέδρια μένοντας πίσω σε μία «κούρσα για ένα καλό βιογραφικό» όπως ορίζει η αγορά εργασίας. 

 

Παράλληλα, η ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που αφήνει χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και την επαγγελματική εξίσωση των κρατικών πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων δημιουργεί αμφιβολίες σε όλους μας για το ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του δημόσιου πανεπιστημίου τα επόμενα χρόνια και πώς αυτός θα διαμορφώσει την επόμενη γενιά ερευνητών. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα πειθαρχικά συμβούλια σε φοιτητές/τριες δείχνουν τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο ευελπιστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την ατζέντα ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται  και στα εργασιακά δικαιώματα με τη νομιμοποίηση του 10ωρου εργασίας χωρίς πληρωμή των υπερωριών καθώς και με το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. 

 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα χρονικό διάστημα που η χώρα, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης έχει χτυπηθεί από την πανδημία του covid19, η οποία εξέθεσε σε τεράστιο βαθμό τις νεοφιλελέυθερες πολιτικές στην Ελλάδα και αλλού που είχαν οδηγήσει όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας σε παρακμή με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Η κυβέρνηση, αντί να λάβει υπόψη της αυτές τις ελλείψεις (πχ διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ), δεν θέλησε να λύσει το πρόβλημα, ενισχύοντας τα συμφέροντα στο ιδιωτικό σύστημα υγείας με αποτέλεσμα αυτές οι ελλείψεις να ευθύνονται σήμερα για το θάνατο πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας.

Τις τελευταίες εβδομάδες το μέλλον μοιάζει ακόμα πιο αβέβαιο για τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας μας. Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία φαίνεται να ενισχύεται με μία ακόμη κρίση που αφορά την ακρίβεια σε βασικά αγαθά της καθημερινότητας όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, τα καύσιμα και βασικά προϊόντα διατροφής.  Αυτό το κύμα ακρίβειας φαίνεται να βυθίζει στην φτώχεια και στην ανέχεια όλο και περισσότερο κόσμο καθημερινά, ενώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες με τη διευκόλυνση των μονοπωλίων στην διαμόρφωση των τιμών των αγαθών και στην γενικότερη τάση για ιδιωτικοποίηση των πάντων  με στόχο την μετατροπή βασικών αγαθών σε εμπόρευμα. 

 

Την στιγμή που η κατάσταση μοιάζει να είναι τόσο κρίσιμη, η εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία αναδεικνύει και πάλι τον υποτακτικό χαρακτήρα της Ελλάδας στην σχέση της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και την ανάγκη να δείξει την αμέριστη στήριξη της σε έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η στήριξη ωστόσο για ακόμη μια φορά «της σωστής πλευράς της ιστορίας» γνωρίζουμε ότι, εκτός από πιθανές γεωστρατηγικές επιπτώσεις, θα έχει και οικονομικές με πιθανή μεγαλύτερη ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού τα επόμενα χρόνια στο ΑΕΠ κόβοντας με αυτό τον τρόπο και άλλα χρήματα από την παιδεία και την υγεία δημιουργώντας μία μη αναστρέψιμη κατάσταση. 

 

Γι’ αυτό λοιπόν ως ΣΣΕΔΠΕΚΡ θεωρούμε ότι τα αιτήματα μας είναι πιο αναγκαία από ποτέ:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. 
  • Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις υγειονομικών και αυξήσεις των ΜΕΘ
  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη
  • Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας
  • Κατάργηση της ΕΒΕ που αφήνει εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές/τριες
  • Προκήρυξη μόνιμων θέσεων για προσωπικό στα ΑΕΙ
  • Κανένας απλήρωτος/η εργαζόμενος/η στην έρευνα
  • Κρατική χρηματοδότηση για υποψ. Διδάκτορες/ισσες για ολοκλήρωση της διατριβής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς