Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Το ψήφισμα του δήμου Αμαρίου για τους δασικούς χάρτες

Στην έκδοση ομόφωνης απόφασης – ψηφίσματος στο οποίο αποτυπώνονται αναλυτικά οι βασικές θέσεις και διεκδικήσεις του Δήμου αναφορικά τα προβλήματα που ανέκυψαν από τη πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, στην οποία, όπως υπογραμμίζεται, αποδίδεται λανθασμένη χρήση γης στο μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, προχώρησε, σε συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανό, η αποτυχία ουσιαστικού χαρτογραφικού ελέγχου, η παντελής έλλειψη επιτόπιας αυτοψίας, καθώς και η μηδενική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διαδικασία, οδήγησε σε οφθαλμοφανή λάθη και πληθώρα αστοχιών, εγείροντας σήμερα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με τους ιδιοκτήτες γης και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους να βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια και αγωνία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μουρτζανός, το εν λόγω απόφαση – ψήφισμα εκφράζει την βασική αξίωση των δημοτών του Αμαρίου αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και θα αποτελέσει οδηγό σε κάθε θεσμική συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το ψήφισμα το Δήμου Αμαρίου έχει ως εξής:

Ζητάμε και Διεκδικούμε:

  1. Άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών στην υφιστάμενη μορφή τους. Η τελική σύνθεση τους να οριστικοποιηθεί μόνο κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας για λάθη στις οριοθετήσεις και τους χαρακτηρισμούς από την Δασική Υπηρεσία και μόνο εφόσον διορθωθούν άμεσα όλα τα αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα.
  2. Κατά τη διαδικασία αναμόρφωσης να ληφθεί ως ρητό τεκμήριο χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως γεωργικής, χωρίς την απαίτηση κατάθεσης αντιρρήσεων για τις:

α) εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ΑΔ,

β) εκτάσεις με αμπελώνες βάση αμπελουργικού μητρώου και μη αμπελουργικού, που για δικαιολογημένη αιτία δεν έχουν δηλωθεί,

γ) εκτάσεις με ελαιώνες βάση ελαιοκομικού μητρώου και μη ελαιοκομικού μητρώου, που για δικαιολογημένη αιτία δεν έχουν δηλωθεί,

δ) εκτάσεις ιδιόκτητες κτηνοτροφικές, βάση ΟΣΔΕ (Ενιαία Ενίσχυση),

ε) εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού και δεν είναι δάση ή δασικές,

στ) εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εκτάσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης,

ζ) εκτάσεις, που έχουν αποδοθεί σε ακτήμονες από το Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών,

η) εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν οπορωφόρα δέντρα,

θ) εκτάσεις με καλλιέργειες σιτηρών, κηπευτικών και εσπεριδοειδών,

ι) εκτάσεις που περιέχουν αχινοπόδους, αστιβίδες, αγκαραθιές, σπάρτους, ασπαλάθους και χαμηλή βλάστηση γενικώς, τα οποία δεν πρέπει κατά το Νόμο να χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές.

  1. Άμεση ρητή ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, που θα λάβει χώρα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΙΝ αρχίσει η εξέταση των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, με σκοπό την κατοχύρωση του καθεστώτος ιδιοκτησίας που υπάρχει μέχρι σήμερα (άρθρο 62 ν του Ν. 998/1979, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 παρ. 1 του Ν. 4280/2014), εξασφαλίζοντας με σαφήνεια πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα εγείρει αξιώσεις σε καμία απολύτως έκταση κατά τη διαδικασία του κτηματολογίου, πέραν ειδικά καθορισμένων περιπτώσεων, οι οποίες εκ των προτέρων θα προσδιοριστούν (π.χ δρόμοι, απαλλοτριωμένες εκτάσεις, τίτλοι κυριότητας κλπ). Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πράξη χαρακτηρισμού ως Δ.Δ. θα πρέπει να φέρει μπροστά το χαρακτηρισμό «Ιδιόκτητο» (Ι.Δ.Δ.). Εφόσον ένα ακίνητο είναι ιδιωτικό ή δημοτικό ή μοναστηριακό με όλους τους χαρακτηρισμούς, ακόμα και εφόσον έχει χαρακτηριστεί ΔΔ θα πρέπει να κατοχυρώνεται νομικά και να αναγράφεται στην απάντηση της επιτροπής ελέγχου των αντιρρήσεων η ιδιότητα της ιδιοκτησίας, δηλαδή ιδιωτική ή δημοτική ή μοναστηριακή. Έτσι εφόσον κατοχυρωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς νομοθετικά θα προχωρήσει δίχως προβλήματα στο άμεσο μέλλον η κτηματογράφηση.
  2. Άμεση νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διευκολύνει σε ενδεχόμενο αντιδικίας την απόδειξη κυριότητας του ιδιώτη έναντι του κράτους σε περιπτώσεις αδυναμίας παροχής τίτλου κυριότητας, εφόσον ο ίδιος και η οικογένεια του νέμεται καλόπιστα ένα αγροτεμάχιο επί δεκαετίες.
  3. Δεδομένο των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, καθώς και στη λογική ότι κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση συμβάλει στην διευθέτηση ζητημάτων που θα ανακύψουν μετέπειτα στην διαδικασία του κτηματολογίου, ζητάμε να μειωθεί αισθητά το κόστος υποβολής των αντιρρήσεων.

«Οι παραπάνω προτάσεις, αποτελούν ένα συνεκτικό πλαίσιο αναφοράς, το οποίο ενσωματώνει και αποτυπώνει το σύνολο των προτάσεων και των θέσεων, έτσι όπως αυτές έχουν εκφραστεί από κάθε εμπλεκόμενο φορέα, σύλλογο και πολίτη. Βούλησή μου, το ψήφισμα αυτό, να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο, το οποίο θα αποτυπώνει τις κατευθύνσεις και τον προσανατολισμό του Δήμου μας αναφορικά με την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Υπερασπιζόμενοι λοιπόν, τα συμφέροντα του συνόλου των συνδημοτών μας, οι οποίοι σήμερα νιώθουν να απειλούνται οι ιδιοκτησίες τους, με το να τίθενται οι περιουσίες των παππούδων και των πατεράδων τους υπό αμφισβήτηση, σας καλώ να υιοθετήσουμε ομόφωνα την παραπάνω απόφαση (ψήφισμα), ενώνοντας τη φωνή μας σε μια συλλογική προσπάθεια διεκδίκησης ουσιαστικής και άμεσης λύσης στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει. Ως Δήμος οφείλουμε να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τα συμφέροντα και το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας απέναντι στο κράτος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.