Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – «Το Αμάρι μπορεί να έχει καλύτερη τύχη και προοπτική αρκεί να ενδιαφερθούν οι ίδιοι οι δημότες για τα προβλήματα του τόπου»

Συνέντευξη με τον Κωστή Κουτελιδάκη επικεφαλή της “Νέας Κίνησης Αμαρίου”

-Ποιοι λόγοι οδήγησαν, κ. Κουτελιδάκη, εσάς και τους συνοδοιπόρους σας στη δημιουργία μιας νέας παράταξης;

Βλέποντας την πορεία των δημοτικών μας πραγμάτων και ύστερα από τις παροτρύνσεις δημοτών, πήραμε συλλογικά αυτήν την απόφαση κάτω από το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στον τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε.

Θα πρέπει να γνωρίζετε και εσείς και ο κόσμος ότι την προηγούμενη τετραετία τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, όπως και μεγάλο μέρος των μελών της “Νέας Κίνησης” είχαμε σταθεί δίπλα στον κ. Μουρτζανό, όχι μόνο εκλογικά, αλλά και ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή ελπίζοντας ότι σαν νέα Δημοτική Αρχή θα χάραζε αναπτυξιακή πορεία στον Τόπο.

Εμείς βέβαια δεν αλλάξαμε συμπεριφορά, η έγνοια και η φιλοσοφία μας για τον Τόπο παραμένουν ίδιες.

Άλλοι άλλαξαν συμπεριφορές και αθέτησαν τους διακηρυγμένους μας στόχους.

Βλέπουμε σε όλους τους τομείς να υπάρχει στασιμότητα και τον Δήμο μας να μην μπορεί να προχωρήσει μπροστά.

Μοναδικός σκοπός της εκλογικής μας παρέμβασης είναι να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στην προώθηση των δημοτικών μας θεμάτων.

– Δηλαδή τι αναμένατε συγκεκριμένα και δεν πραγματοποιήθηκε;

Κοιτάξτε να δείτε, τα μεγάλα έργα δεν έχουν προωθηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον.

Πολλές επίσης αναγκαίες και εφικτές παρεμβάσεις στα Χωριά δεν πραγματοποιούνται, παρά τις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει κατά καιρούς ο Δήμος από την Πολιτεία, αλλά και τις σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις που έχει από την Αμάρι Α.Ε..

Έργα που μπορούσαν να υλοποιηθούν από Πατσό μέχρι Αμπαδιά, και έχουν υποδειχθεί από τους τοπικούς Παρέδρους και που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν αντιμετωπιστεί, παραμένουν σε μόνιμη εκκρεμότητα.

Ξέρετε οι παλιοί πρόεδροι των Κοινοτήτων πραγματοποίησαν στα Χωριά τους σημαντικά έργα, χάραξαν χιλιόμετρα Αγροτικούς δρόμους, έλυσαν πολλά προβλήματα Ύδρευσης, Άρδευσης, Εξωραϊσμού κ.λ.π. όπως και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι Αμαρίου παρουσίασαν αξιόλογο έργο και στον Τόπο δημιουργήθηκαν χρήσιμες υποδομές.

Σήμερα καμία νέα υποδομή δεν δημιουργείται, οι παλιές δεν συντηρούνται επαρκώς, κάποια τοιχία κτίζονται, μπετονιέρες ρίχνονται εδώ και εκεί κυρίως ρουσφετολογικού χαρακτήρα, αυτά είναι τα έργα.

Σοβαρά έργα που να είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Αμαρίου δεν υπάρχουν, ένα σημαντικό έργο που να ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή στην θητεία της δεν θα δείτε.

Συγκρίνετε τον Δήμο Αμαρίου με τους όμορους Δήμους για να διαπιστώσετε τα μεγάλα ελλείμματα .

Ο Αμαριώτικος Δρόμος, η Διαχείριση Υδάτων, τα Λύματα , σε πλήρη στασιμότητα .

Για τα κτήρια και τις γεωργικές εκτάσεις της Σχολής Ασωμάτων που έχουν παραχωρηθεί από την Πολιτεία στην Αυτοδιοίκηση για αξιοποίηση, ακούμε διαρκώς μονότονα κουραστικές δηλώσεις γενικές και αόριστες, χωρίς αντίκρισμα.

Αλλά και με τις τελευταίες εξελίξεις για τους νέους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) εγείρονται έντονες ανησυχίες, γιατί ως φαίνεται οι Αμαριώτες θα κληθούν να πληρώνουν στο εξής Τέλος Καθαριότητας, τη στιγμή που η Περιοχή με τους ανεπιτυχείς χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής χάνει τα οικονομικά της οφέλη από την διαχείριση του ΧΥΤΑ.

Γιατί η Αμάρι Α.Ε. που ως σήμερα λειτουργούσε ωs ΦΟΔΣΑ παύει να έχει αυτή την δυνατότητα.

Θέσαμε ως οφείλαμε δημόσια το ερώτημα της επιβολής Τέλους στους κατοίκους, αλλά η Δημοτική Αρχή τηρεί σιγήν ιχθύος.

Οι Δήμαρχοι που επιδιώκουν την επανεκλογή τους το κάνουν για να συνεχίσουν το αναπτυξιακό τους έργο και ζητούν περαιτέρω χρόνο από τους εκλογείς για να το ολοκληρώσουν.

Βλέπετε ανάλογο αναπτυξιακό έργο στο Δήμο Αμαρίου να εξελίσσεται;

– Κατά την γνώμη σας που οφείλετε αυτή η άσχημη κατάσταση στο Δήμο σας;

Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη δημοκρατίας και στον συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης του Δήμου.

Η αποτελεσματικότητα ενός Δήμου δεν πρέπει να επαφίεται στην ικανότητα ενός Δημάρχου.

Όπως είναι γνωστό, για το Δημαρχοκεντρικό τρόπο διοίκησης των Δήμων ασκείται έντονη κριτική, ωστόσο στον δικό μας Δήμο αυτό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αν μιλάμε για αποκέντρωση στον Δήμο Αμαρίου αυτό είναι είδος προς εξαφάνιση.

Οι συλλογικές αποφάσεις και η δημοκρατική λειτουργία της Παράταξης που εξέλεξε την σημερινή Δημοτική Αρχή έχουν προ πολλού καταργηθεί.

Η Παράταξη ούτε καν συγκαλείται.

Γνωρίζετε βέβαια ότι από τους Δεκατρείς (13) Δημοτικούς Συμβούλους οι πέντε (5) δηλαδή σχεδόν η μισή Δημοτική Ομάδα του Δημάρχου ,με τον ένα ή άλλο τρόπο εκδιώχθηκαν.

Να σκεφτείτε ακόμη ότι όταν δημοσιοποιήθηκε η δημιουργία της Παράταξή μας, η Δημοτική Αρχή Αμαρίου σε ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι δεν έχουμε αγνά κίνητρα.

Ο δε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας καταλόγισε άγνοια τάχα των προβλημάτων του τόπου, “δεν γνωρίζετε τα του Δήμου και τα του Αμαρίου” έγραψε και εξέφρασε και την πρωτοφανή άποψη ότι “δεν έχετε λόγο ύπαρξης”

Καταλαβαίνετε το μέγεθος της αντιδημοκρατικής νοοτροπίας της Δημοτικής Αρχής, όταν δημόσια υποστηρίζει ότι τα κίνητρα των δημοτών μιας άλλης Παράταξης δεν είναι αγνά, δεν γνωρίζει τα προβλήματα του Τόπου και δεν έχει λόγο ύπαρξης!

Αντί αυτού η παρουσία μας στα δημοτικά πράγματα του Αμαρίου και η συμμετοχή νέων ανθρώπων στον Συνδυασμό μας, αποτελεί στοιχείο υγείας για ένα Τόπο και ούτως ή άλλως έχει θετικές επιπτώσεις και συμβάλλει στην προώθηση των θεμάτων που μας απασχολούν.

– Υπήρξατε ένα διάστημα πρόεδρος της Αμάρι Α.Ε.

Προτάθηκα γι’ αυτή την θέση και την υπηρέτησα με πάθος και ανιδιοτέλεια.

Σας υπενθυμίζω ότι το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που βρέθηκα στην Εταιρεία, πέρα από την προσπάθεια εξορθολογισμού της, μελετήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και δρομολογήθηκε το έργο της μικρής επέκτασης του ΧΥΤΑ προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι διασώθηκε προσωρινά η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού.

Πολύ φοβούμαι όμως ότι με τους χειρισμούς που γίνονται στο φλέγον αυτό ζήτημα, με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις (μεταξύ αυτών και η ακύρωση της πρώτης δημοπρασίας του Εργοστασίου ως παράνομη), θα χαθεί η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας του ΧΥΤΑ -Αμαρίου και εναπόθεσης άλλων απορριμμάτων στο κύτταρό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο το νομό.

Σε 1-2 χρόνια το κύτταρο του ΧΥΤΑ θα έχει υπερκορεστεί, χώρος για νέα επέκταση δεν υπάρχει και αν το Εργοστάσιο δεν λειτουργεί για την μηχανική διαλογή των απορριμμάτων και την ταφή των υπολειμμάτων στο ΧΥΤΥ, οδεύουμε σε πλήρες αδιέξοδο.

Είδατε με τις προχθεσινές βροχοπτώσεις η οριακή λειτουργία και η φέρουσα ικανότητα του ΧΥΤΑ πόσο άντεξε.

– Πότε θα παρουσιάσετε Συνδυασμό και Πρόγραμμα ; ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Για την παρουσίαση του Συνδυασμού δεν επειγόμαστε.

Ερχόμαστε σε επαφή με όλο και περισσότερους κατοίκους, προχωρούμε προσεχτικά στα εκλογικά σχήματα και συγκροτούμε Υπερκομματικό ψηφοδέλτιο για να κερδίσουμε τον Δήμο και πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

Το Πρόγραμμα συντάσσεται προοδευτικά παράλληλα με τις επισκέψεις μας στα Χωριά ενώ οι βασικές αρχές μας έχουν ήδη αναφερθεί στην Ιδρυτική Διακήρυξη, οι οποίες επιγραμματικά είναι οι εξής:

  1. Όραμα για την Ανάπτυξη του Τόπου .

  2. Θεσμική και Δημοκρατική λειτουργία του Δήμου .

  3. Ισότιμη Συμμετοχή των Χωριών .

  4. Ενίσχυση και Αυτονόμηση των Τοπικών Κοινοτήτων .

  5. Διαβούλευση, Διαφάνεια παντού, Λογοδοσία .

Με γνώμονα αυτές τις αρχές εξειδικεύονται και αναπτύσσονται οι θέσεις μας σε ρεαλιστική βάση, για να είναι ένα Πρόγραμμα υλοποιήσιμο και εναρμονισμένο με τις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου.

Οι βασικοί του πυλώνες είναι .

Μελετητικό έργο .

Πρωτογενής Τομέας.

Αξιοποίηση Υδάτινων Πόρων.

Αμαριώτικος Δρόμος.

Προστασία και Ανάδειξη Φυσικού Περιβάλλοντος .

Ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.

Πολιτισμός -Αμαριώτικη Παράδοση.

Ανάδειξη Αρχαιολογικών Χώρων.

Πιστεύουμε ότι το Αμάρι μπορεί να έχει καλύτερη τύχη και προοπτική αρκεί να ενδιαφερθούν οι ίδιοι οι δημότες για τα προβλήματα του τόπου και συντονισμένα με τους φορείς της Περιοχής να διεκδικήσουν τα αναπτυξιακά έργα που τόσο έχει ανάγκη τούτος ο τόπος.

-Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ο Ψηλορείτης και ο Κέδρος ως προστάτες των καιρών

«Η ομορφιά ξέρει να κρύβεται… με την ομορφιά της» «Η ομορφιά ξέρει να κρύβεται… με …

Ρέθυμνο – Η μνημειακή ελιά της Γέννας στο Αμάρι

Η ελιά στη θέση Καρδαμιανά, κοντά στη Γέννα Αμαρίου Ρεθύμνου, έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize