Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου η στάση εργασίας στο νοσοκομείο

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου με την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες του χώρου της Δημόσιας Υγείας, συμμετέχουν στην ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟ-ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, την Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 12:00 – 3:00 μμ και καλούν τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 12:00, για να αναδείξουμε τα προβλήματα του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19 και η χώρα μας πληρώνει βαρύ το τίμημα εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ήδη θρηνούμε πάνω από 22.000 νεκρούς και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την Όμικρον να επελαύνει, τα ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό για να μην πάρει μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας.

Αντί για τη στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων.

Νοσούντες, μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει 6.000 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.

Αντί για ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά test, οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της τεράστιας αναμονής στις δημόσιες μονάδες και της έλλειψης αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο.

Αντί για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ. € για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την δημόσια ΠΦΥ.

Αντί για πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές, εφαρμόζονται πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού που υπαγορεύονται από την κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας των λίγων.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση είναι η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι σε βάρβαρες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που απειλούν να καταργήσουν πλήρως κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας Περίθαλψης, ιδιωτικοποιώντας τα πάντα στα ερείπια του ΕΣΥ που οι ίδιες κατεδάφισαν και στα συντρίμμια των στοιχειωδών δικαιωμάτων των υγειονομικών.

Είναι δική μας υπόθεση να διεκδικήσουμε:

 • ΕΝΙΣΧΥΣΗ του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης.
 • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού σε Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ.
 • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ επικουρικών και συμβασιούχων.   ΌΧΙ   στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Ουσιαστική, στοχευμένη  ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά test (ράπιντ και μοριακά) σε όλους.
 • ΑΝΑΚΛΗΣΗ των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.
 • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.
 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με απλοποίηση της διαδικασίας του προγραμματισμού εμβολιασμού των πολιτών (προσέλευση στα Εμβολιαστικά Κέντρα με ΑΜΚΑ και αστυνομική ταυτότητα).
 • ΆΝΟΙΓΜΑ παιδικών εμβολιαστικών γραμμών Covid-19 στην ΠΦΥ με υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών Παιδιάτρων. Εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.
 • ΈΝΤΑΞΗ των υγειονομικών στα ΒΑΕ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με κρατική αστική ευθύνη των ιατρών ΕΣΥ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Κατάργηση νόμων εκτρώματα Χατζηδάκι και Χουλιαράκη.
 • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑτων μισθών των υγειονομικών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 με αναδρομική ισχύ.
 • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ υγειονομικού.   ΌΧΙ σε συγχωνεύσεις, σε μετατροπές και κλείσιμο των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.   ΌΧΙ στις μετακινήσεις υγειονομικών και στα μπαλώματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας.
 • ΕΠΙΤΑΞΗ του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. ΌΧΙ στην διαλογή ασθενών Covid-19 από τις ιδιωτικές κλινικές.
 • ΌΧΙ στην προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης και στην στοχοποίηση των υγειονομικών.

Πιο αναγκαίες από ποτέ:

Άμεση προκήρυξη-ενίσχυση κενών οργανικών θέσεων νευραλγικών τμημάτων ΓΝ Ρεθύμνου με παροχή κινήτρων προσέλκυσης (οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, προϋπηρεσίας, εκπαιδευτικά κ.α.)

Λειτουργία της δεύτερης χειρουργικής αίθουσας του ΓΝ Ρεθύμνου

Διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ του ΓΝ Ρεθύμνου με τις αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο – εξειδικευμένο προσωπικό

Συνεχής λειτουργία τακτικών ιατρείων και χειρουργείων ΓΝ Ρεθύμνου

Ενίσχυση και οργάνωση ΕΚΑΒ για ασφαλείς διακομιδές προνοσοκομειακά και διανοσοκομειακά

Απεμπλοκή του ΓΝ Ρεθύμνου από τον εμβολιασμό Covid-19

Νέο Νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού με σύγχρονο οργανισμό

Νέο αναβαθμισμένο, ισχυρό και στελεχωμένο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου (ΚΥΑΤ πόλης του Ρεθύμνου) με ενοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Άμεση στελέχωση Κέντρων Υγείας υπαίθρου και Περιφερειακών Ιατρείων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση ΟΛΗΣ της κοινωνίας!

Τα Διοικητικά Συμβούλια,

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΦΥ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στηρίζουμε – Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλούν τα σωματεία των Υγειονομικών Ρεθύμνου – Τετάρτη 26 Γενάρη, 12.00 η ώρα στην είσοδο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Αγώνας ΤΩΡΑ για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στα πρωτόκολλα της «ανοσίας της αγέλης» που εφαρμόζει η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που φανερώνει ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 22.000 και τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί. Η κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το λαό, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μαζί με την ατομική ευθύνη, με την οποία προσπάθησε να ρίξει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες μας, διολισθαίνει και στη λογική της «ανοσίας της αγέλης», καλώντας μας να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί.

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατ΄εντολή του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 ημέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους και το σύνολο του λαού. Προκειμένου να μην διαταραχθούν τα κέρδη των εργοδοτών, οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις, συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων μας έχουν γίνει καθημερινότητα.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχουν σχεδόν οριστικά κοπεί οι άδειες ειδικού σκοπού, τα κρατικά όργανα έλεγχου όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ έχουν αποψιλωθεί, οι γιατροί εργασίας είναι μόνο στα χαρτιά, ο προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες επιχειρήσεις, με ευθύνη του κράτους είναι ανύπαρκτος.

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνοντας μας στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην υγεία, οι οποίοι θησαυρίζουν. Πάνω στα τεράστια κενά και την υποχρηματοδότηση ήρθαν να προστεθούν οι 6.000 χιλιάδες και πλέον αναστολές υγειονομικών. Πάνω από 2.500 υγειονομικοί νοσούν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της πανδημίας. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη μετατραπεί σε μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται άλλα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Η ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον εγκληματική και η επίταξη της ιδιωτικής υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στις αίθουσες που στοιβάζονται 25 με 30 παιδιά. Με βάση το απαράδεκτο μέτρο του 50%+1, θα πρέπει τα κρούσματα να φτάσουν πάνω από 12 για να σταματήσει η λειτουργία ενός τμήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα κληθούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, που θα έχει μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης. Ο λαός μας πληρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προέβλεπαν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Το κόστος για την προμήθεια μασκών είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση ψίχουλα στον κατώτερο μισθό ενώ μαζί με τα τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα.

Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από την “ατομική ευθύνη” και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε.

Τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία.

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η χρεοκοπημένη πολιτική της, που βρίσκει στήριξη τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό και περισσεύουν οι επικλήσεις για κοινή προσπάθεια, δεν μπορεί αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εξάπλωση της πανδημίας αφού στο επίκεντρο δεν έχει την προστασία της υγείας του λαού αλλά την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από μια τέτοια χρεοκοπημένη πολιτική και από τα κόμματα που την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ότι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη.

Απαιτούμε άμεσα:

 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό
 • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνιλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
 • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
 • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
 • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
 • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.
 • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με προτεραιότητα στις ΜΕΘ
 • Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

                                                                               ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς