Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Χαλκιαδάκη

Αναφορά στη ζωή και τη διδασκαλία του

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ευκαιρία της δωρεάς της σημαντικής μαθηματικής βιβλιοθήκης του Δημητρίου Χαλκιαδάκη (1916-1990), διοργανώνει εκδήλωση για να τιμηθεί ο δημιουργός της, στις 29 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνης στις 7 μ.μ.

Με τη δωρεά αυτή καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στις συλλογές της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, γεγονός που την κάνει ιδιαιτέρως χρήσιμη για τους διδάσκοντες και τους ερευνητές του Παιδαγωγικού Τμήματος, αλλά και τους καθηγητές Μαθηματικών που υπηρετούν στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα φροντιστήρια της πόλης και του Νομού.

Ο Δημήτριος Χαλκιαδάκης γεννήθηκε και εργάστηκε ως Μαθηματικός στο Ρέθυμνο. Η συμμετοχή του στο ΕΑΜ κατά την περίοδο της Κατοχής είχε συνέπεια τον αποκλεισμό του από τα σχολεία του Δημοσίου, γεγονός που τον ανάγκασε να εργαστεί στο χώρο των φροντιστηρίων. Ήταν γεννημένος Μαθηματικός, αγαπούσε την επιστήμη του και έβαζε την ψυχή του στο μάθημα. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν το νόημα της θεωρίας και των ασκήσεων, ενώ η κοινωνική του ευαισθησία ήταν τέτοια ώστε να μην ζητά δίδακτρα, όταν αντιλαμβανόταν σχετική αδυναμία των οικογενειών. Από το 1952 μέχρι το 1980 που αποσύρθηκε, το φροντιστήριο του Δ. Χαλκιαδάκη άφησε εποχή στο Ρέθυμνο ως πραγματικό Σχολείο.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

19:00 Καλωσόρισμα

Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
Μανόλης Κουκουράκης, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κρήτης

19:10 Μιχάλης Τζεκάκης, πρώην Διευθυντής Βιβλιοθήκης, Πανεπιστημίου Κρήτης «Βιογραφικό Δημήτρη Χαλκιαδάκη»

19:20 Γιώργος Φρυγανάκης, Φιλόλογος-Συγγραφέας, «Μικρό αντίδωρο μνήμης»

19:25 Γιάννης Γ. Καλογεράκης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών, «Τα Μαθηματικά Περιοδικά του Δημήτρη Χαλκιαδάκη: Μία Σκιαγραφία της Διδασκαλίας του μέσα από αυτά»

19:45 Μιχάλης Λάμπρου, τ. Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ο ρόλος των φροντιστηρίων στη Μαθηματική Παιδεία του τόπου»

19:55 Κώστας Τζανάκης, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, «Μαθηματικά και Μαθηματική Παιδεία: Μερικές σκέψεις με αφορμή την βιβλιοθήκη του Δημήτρη Χαλκιαδάκη»

20:10 Ελισάβετ Βερούλη Τραγούδι, Ρίκα Χαλκιαδάκη Πιάνο, Αντί επιλόγου … Τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Μπάνερ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπέρ καταδικαστικής απόφασης στην δίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής

Μπάνερ τοποθετήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ρεθύμνου υπέρ καταδικαστικής απόφασης στην δίκη των ναζί …

Ρέθυμνο – Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας αξιοποίησε τους μήνες αδράνειας

Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, τους τελευταίους μήνες είχε αναστείλει την λειτουργία του λόγω των έκτακτων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize