Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Τίμησαν τους πεσόντες στην Μάχη των Ποταμών

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/9 από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ¨Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο της Μάχης των Ποταμών. Συμμετείχαν επιζώντες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, απόγονοί τους αλλά και αρκετοί νέοι, που εμπνέονται από τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Το παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ανακήρυξε ισόβιους επίτιμους προέδρους του τον Λίτινα Λευτέρη και τον Βαβουράκη Κωστή, που είναι οι μοναδικοί πλέον επιζώντες της σπουδαίας αυτής νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στις 11/9/1944.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του παραρτήματος Ρεθύμνου Πολύχρονάκη Γιάννη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Μανολόπουλος υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η μάχη των Ποταμών, όπως επικρά­τησε να ονομάζεται, είναι ίσως η σπουδαιό­τερη μάχη της Αντίστασης στο Ρέθυ­μνο και, σίγουρα, από τις σπουδαιότερες στην Κρήτη.

Μετά την καταστροφή των χωριών του Κέντρους από τους Γερμανούς και τη θανάτωση 164 από τους κατοίκους τους,  έγινε σύσκεψη στελεχών του ΕΛΑΣ, στην οποία πάρθηκε απόφαση να χτυπηθούν οι Γερμανοί, ως αντίποινα για την καταστροφή των χωριών αυτών. Ως πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε η κατάληψη της Σχολής Ασωμά­των , όπου και την κατάλαβαν. Γνωρίζοντας ότι οι Γερμανοί θα στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις από το Ρέθυμνο κατέλαβαν τα υψώματα στην τοποθεσία «Λινές» για να τους αποκρούσουν.  Παρά τις ισχυρές δυνάμεις των Γερμανών που έσπευσαν από το Ρέθυμνο και τις ενισχύσεις που ακολούθησαν, η ανδρεία των μαχητών του ΕΛΑΣ αλλά και ο σχεδιασμός της μάχης από το επιτελείο του οδήγησαν στην συντριπτική ήτα των Γερμανών, που είχαν τεράστιες απώλειες σε νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους».

«…ο απελευθερωτικός αγώνας απέδειξε ότι αυτά που φαίνονται σήμερα στάσιμα, μπορούν να ανατραπούν, να αλλάξουν, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον λαό. Υπήρχε και τότε η επιλογή της υποταγής για όλους αυτούς που έγραψαν το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης. Αλλά δεν την δέχτηκαν, βάδισαν στον δρόμο της πάλης με αιμοδότη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, που αναμφίβολα ήταν η ψυχή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Η Ιστορία του λαού μας και του ΚΚΕ είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα, γι’ αυτό πρέπει να τη μελετάμε και να ανατρέχουμε διαρκώς σε αυτήν, αντλώντας δύναμη, αποφασιστικότητα, αλλά και γνώση για το σήμερα».

Μιλώντας για το σήμερα καυτηρίασε την ωμή παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρεί η ΕΕ με το πρόσφατο αντικομμουνιστικό της ψήφισμα, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους θανάσιμους εχθρούς του φασισμού την ΕΣΣΔ και το κομμουνιστικό εργατικό κίνημα, που έδωσαν τεράστιο αγώνα και το αποφασιστικό χτύπημα στα φασισμό, επιχειρούν να τους εμφανίσουν ως δήθεν συνεργάτες του.

Επισήμανε τους τεράστιους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, των ενεργειακών μεγαθηρίων, των μονοπωλίων, για το μοίρασμα της “πίτας” των υδρογονανθράκων, των δρόμων μεταφοράς τους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, για το πώς τελικά θα κοπεί το “καρπούζι” σε φέτες για την καπιταλιστική αγορά. Για το πώς ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής θα αποξενωθούν και δεν θα έχουν κανένα όφελος από αυτό τον πλούτο. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η ανάδειξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ σε επιδιαιτητές στην περιοχή, η συμφωνία για τις βάσεις που δωρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο με το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τα μέτρα που επιβάλλουν την φτωχοποίηση και την χρεοκοπία του λαού μας πιο πριν για να πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα τα σπασμένα μιάς ανεμικής και επιφοβης καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Γι’ αυτό τα διδάγματα από τον ασυμβίβαστο αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης είναι όσο ποτέ επίκαιρα και πρέπει να γίνουν φάρος για το λαό μας στο σήμερα. Όπως και τότε έτσι και σήμερα καλείται να απορρίψει τον ολέθριο δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής ακολουθώντας, όπως και τότε,  τον δρόμο του αγώνα για το καλό της πατρίδας μας: Της πατρίδας των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνης Μανουσάκης Νίκος. Οι δημοτικοί Σύμβουλοι Μανουσογιάννης Μανούσος και Σταράκης Γιώργος από το Ρέθυμνο. Ο Χαριτάκης Θανάσης από τον Αη Βασίλη, ο Μαρκίδης Νίκος από το Αμάρι και ο Σταυρακάκης Στέλιος από τα Ανώγεια.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Πανεπιστημιούπολη – Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου με 260.000,00 €

Τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» …

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώθηκε δρόμος Βάτος – Κισσού Κάμπος στον δήμο Αγίου Βασιλείου μειώνοντας την απόσταση κατά 2 χιλιόμετρα

Ολοκληρώθηκε ένα έργο που αλλάζει τον οδικό χάρτη περιοχής του Δ. Αγίου Βασιλείου Ολοκληρώθηκαν οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize