Ρέθυμνο – Τίμησαν την μνήμη των πεσόντων Αγωνιστών της Εθνικής Αντιστασης

Το παραρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησε την μνήμη των πεσόντων Αγωνιστών της Εθνικής Αντιστασης στην θέση Κιουμπρια Μέσης Ρεθύμνου

Στη μάχη αυτή έπεσαν οι Γιάννης Μαθιουδάκης Μανώλης Αερακης,Νίκος Τερζιδακης και Γιώργης Χατζηνικολάου στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

‌Η ιστορία γράφετε 1η Απρίλη 1944.

Επικεφαλής της ομάδας Ανταρτών ήταν ο Γιάννης Μαθιουδάκης Φιλόλογος στο γυμνάσιο Ρεθύμνου, ιδρυτής του ΕΑΜ ΕΛΑΣ στο Ρέθυμνο.

‌Είναι κύριος καθοδηγητης ακούραστος και ταπεινός αγωνιστής για το δίκιο του λαού.Πολεμουσε το άδικο από τα πιο τρυφερά του χρόνια και στα 38 του έπεσε  μαζί με τους συντρόφους σε άνιση μάχη στη θέση Κιουμπρια στη Μέση Ρεθυμνου. Η μέρα είναι βροχερή και οι αντάρτες καθίζουν στη σπηλιά Κιουμπρια να ξεκουραστούν και να οργανώσουν την πορεία τους.Δεν είχαν πάρει μέτρα προστασίας γιατί προφανώς δεν περίμεναν το μοιραίο.Οι Γερμανοί οι οποίοι αλωνιζαν την περιοχή ψάχνοντας ένα δικό τους μαυραγορίτη ακούγοντας ομιλίες πλησιασαν την σπηλιά και περικύκλωσαν τους αντάρτες οι οποίοι έδωσαν ηρωική μάχη.

Σήμερα που η ανθρωπότητα  δέχεται την πιο βάρβαρη επίθεση στα κοινωνικά εργασιακά δικαιώματα ο αγώνας τους γίνεται πολύ επίκαιρος για ενα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο .Ένα κόσμο της Ειρήνης απέναντι στη δικτατορία του Κεφαλαίου.Σ αυτά τα ιδανικά παλεύουν οι απόγονοι σας σήμερα μέλη του τιμημένου κόμματος του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Γραμματέα Ευάγγελο Αγγελογιαννακη .Η Πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ρεθύμνου Ελένη Δραμιτινου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου Μανούσος Μανουσογιαννης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.