Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – “Θυμίζουμε στον κόσμο το πόσο καλλιτέχνες είναι” – Η μουσική λυτρώνει από ασθένειες του σώματος και της ψυχής

Γράφει η Νάνσυ Κουτσιπετσίδου*

 

Στα δρώμενα του Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης έχουν δημιουργηθεί δράσεις που προωθούν την τέχνη της μουσικής.

Μιλώντας με τον κ. Γιάννη Παπατζανή και την κα. Ανθή Φουρκή αναλύσαμε τη σκέψη τους αυτή η οποία λαμβάνει υπόσταση μέσω των :

·         καινοτόμων,

·         βιωματικών σεμιναρίων

·         χωρίς προϋπόθεση τη γνώση ή τη κατοχή μουσικού οργάνου

προτείνοντάς μας νέους τρόπους πρόσληψης της καθημερινότητας μας!

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής επιδρούν θετικά σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και με το πέρασμα των χρόνων αυτό είναι πλέον αποδεκτό και θεμελιωμένο.

Τόσο οι εκπαιδευτικοί που αποτελούν φορείς ιδεών και πρότυπα για τους νέους όσο όμως και οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά τους μπορούν να ωφεληθούν από αυτές τις ιδιότητες της τέχνης σε μεγάλο βαθμό.

«Η φιλοσοφία των σεμιναρίων αυτών είναι να εκπαιδεύσει ενηλίκους σχετικά με την ευεργετικότητα της μουσικής αλλά και την τέχνη του ρυθμού  -στα πλαίσια ενός κοινωνικού Πανεπιστημίου- που απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Έχει κύρια στόχευση το εκπαιδευτικό πλαίσιο, με προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή. Ωστόσο όμως σχολείο είναι και οι γονείς. Η κοινωνία ευρύτερα. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα.»

Όμως  τι εργαλείο ενδέχεται να αποτελέσει τελικά η μουσική στους εκπαιδευτικούς και εν τέλει στα ίδια τα παιδιά;

«Εμείς συνεργαζόμαστε με τον εκπαιδευτικό, με στόχο να τον βοηθήσουμε να ανακαλύψει πράγματα που αφορούν εκείνον. Τη δική του αυτό-εξέλιξη. Άρα σε πρώτη φάση προσφέρουμε την έμπνευση. Η έμπνευση αυτή επεκτείνεται στο να δούμε πως μπορούμε με εργαλεία και παιχνίδια να φτιάξουμε ύλη που θα μπορούσε να πάει στους εκπαιδευτικούς, στα σχολεία και μέσω αυτών, στα παιδιά με αυτισμό.

Από αυτή την ιδέα προέκυψε και ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα που το ονομάσαμε «Rhythm4inclusion». Μεγαλύτερο, με την έννοια ότι είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα : Erasmus+. Πολύ νωρίς όμως το όραμά μας συνδέθηκε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με στόχο η τέχνη του ρυθμού να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές

 «Έπειτα προσπαθήσαμε να προωθήσουμε αυτή τη σκέψη και σε επαγγελματίες υγείας.»

Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν σε πολύ πιεστικά και ψυχοφθόρα περιβάλλοντα να αποφορτιστούν συναισθηματικά με τη βοήθεια της μουσικής.

 «Ειδικά τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτή, συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες υγείας με στόχο αφενός την ανάπτυξη ευσυναίσθησης και αφετέρου την απορρόφηση εργασιακών κραδασμών.

Νοσηλευτές, γιατροί που εργάζονται σε παιδιατρικές κλινικές, φυσιοθεραπευτές, είναι μερικά παραδείγματα από τομείς στους οποίους καταφέραμε να αναδείξουμε τη λυτρωτική ενασχόληση με την τέχνη. 

Φυσικά δεν σταματάμε εκεί. Απευθυνόμαστε ακόμη και σε εκείνους που εργάζονται ή ζουν με ανθρώπους με άνοια. Δείχνοντας δραστηριότητες μέσω του ρυθμού με τις οποίες επιτυγχάνεται μια καλύτερη επικοινωνία με άτομα τα οποία νοσούν ή βρίσκονται σε αρχικά στάδια καθυστερώντας την επιδείνωσή της. Με όχημα τις φωνές μας και τα μουσικά όργανα, τα τραγούδια γίνονται απόλαυση και αφορμή για να συνδεθούμε και να ανασύρουμε μνήμες και ιστορίες.»

 

Αδιαμφισβήτητα όλο και περισσότεροι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα οφέλη για την υγεία από τη μουσική μπορεί να ξεπεράσουν την ψυχική υγεία και πλέον, ως εκ τούτου, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας θεωρούν ότι είναι ωφέλιμο να ενσωματωθεί η μουσικοθεραπεία ευρύτερα στις ρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης.

Εξάλλου όπως τονίζει ο κ. Παπατζανής:

«Η φυσική διαδικασία του ανθρώπου είναι να εκφράζεται σαν καλλιτέχνης. Δεν είναι ούτε να είναι γιατρός, ούτε να είναι μηχανικός. Απλά μεγαλώνοντας, το ξεχνάμε. Εμείς προσπαθούμε ακριβώς αυτό. Να θυμίσουμε στον κόσμο το πόσο καλλιτέχνες είναι. Όχι να διδάξουμε κάτι το οποίο υπάρχει εν γένει. Ο ρυθμός βρίσκεται μέσα μας. Στο τρόπο που μιλάμε, περπατάμε, ζωγραφίζουμε, ή εκφραζόμαστε. Στον τρόπο που χτυπάει η καρδιά μας. Έχουμε όλοι ρυθμό και το μόνο που μένει είναι να συγκεντρωθούμε και να τον ανακαλύψουμε. »

Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, είναι ο τίτλος των εξαιρετικά καινοτόμων και πρωτοποριακών σεμιναρίων διδασκαλίας ρυθμού και κρουστών που αποτελούν ουσιαστικά μια βιωματική εμπειρία για την ενεργητική ακρόαση και δημιουργία.

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν μέσα από τη μουσική, αλλά και όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτή.

«Κανείς δεν υποχρεούται να φοράει συγκεκριμένα ρούχα, να κρατάει συγκεκριμένα μουσικά όργανα και παράλληλα κανείς δεν υποχρεούται να πληρώσει. Έτσι δημιουργείται το αίσθημα της ισότητας και του «ανήκειν», μέσα από μια ομάδα τέχνης, στην οποία ο συμμετέχων μαθαίνει τον εαυτό του και γίνεται καλύτερος.

Εδώ όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Όχι ίδιοι. Η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό. Αλλά ίσοι στην πρόσβαση μιας εγκύκλιας παιδείας.»

…συμπληρώνουν, δίνοντας μια γεύση για ένα πρόγραμμα με αρχική βάση το Ρέθυμνο και τεράστια ζήτηση καθώς επεκτάθηκε στα Χανιά, το Ηράκλειο, και πέρσι ως το Λασίθι που μας κάνει περήφανους αλλά και μας γεννά ένα αίσθημα ελπίδας!

 

 Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν για όλους δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης από τη διοίκηση του ιδρύματος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: [email protected]

 

*Η Νάνσυ Κουτσιπετσίδου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.