Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Θλίψη για τον θάνατο μιας λαμπρής επιστήμονα, ενός ξεχωριστού ανθρώπου

Στη μνήμη της ξαδέλφης μου Γεωργίας Χ. Τσικαλά

Αγαπημένη μας Γεωργία,

Πάλεψες  … μα δεν τα κατάφερες. Η δύναμη της ψυχής σου, όμως, μας συγκίνησε όλους, συγγενείς και φίλους. Η δύναμη της ψυχής σου, σε συνδυασμό με το μοναδικό σου χαμόγελο θα μας συντροφεύουν για πάντα και θα μας καθοδηγούν στις δυσκολίες της μετέπειτα ζωής μας. Η αγάπη σου για καθετί που έκανες, όπως λόγου χάρη, για τις σπουδές σου, αποτελεί μοναδικό προνόμιο ανθρώπου και όλοι εμείς, οι συγγενείς και οι φίλοι σου, είμαστε περήφανοι για όλα όσα πέτυχες στην σύντομη ζωή σου. Η επιστημονική σου έρευνα, μελέτη και κατ΄ επέκταση σταδιοδρομία το μαρτυρά περίτρανα όλο αυτό, καθώς, για το νεαρό της ηλικίας σου πέτυχες και ανέδειξες μοναδικά και ανεπανάληπτα ερευνητικά – επιστημονικά επιτεύγματα.

Το 2006, ξεκίνησες το ερευνητικό σου έργο, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, στο Τμήμα Βιολογίας και στην Ιατρική Σχολή, του Πανεπιστημίου Κρήτης απ’ όπου ανακηρύχθηκες Διδάκτωρ στη Μοριακή Γενετική. Από το 2015, συνέχισες τις μεταδιδακτορικές σπουδές σου, στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ως ερευνήτρια στη Μοριακή και Κυτταρική Βιολογία και στη συνέχεια  εργάστηκες ως Επιστήμονας στο Τμήμα Μηχανικής Γονιδιώματος του Ινστιτούτου Karolinska, της Σουηδίας. Η παιδεία που διέθετες, σε συνδυασμό με την συνεχή σου τεχνική εξειδίκευση σε βοήθησαν ώστε να «ανεγερθείς» επιστημονικά και να εξελίξεις, συγχρόνως, την επιστημονική σου καριέρα, ακόμα περισσότερο. Οι ερευνητικές σου παρουσιάσεις στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Πορτογαλία, σε συνδυασμό, με τα βραβεία –συνεργασίες που είχες λάβει – αναπτύξει αντίστοιχα μαρτυρούν το  λαμπρό επιστημονικό κύρος και την αγάπη σου για συνεχή πρόοδο και εξέλιξη των επιστημονικών σου γνώσεων και δεξιοτήτων. Η υποτροφία διδακτορικού ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ, συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση (2010 – 2013) αποδεικνύει όλα τα παραπάνω και αναδεικνύει το εύρος της επιστημονικής κατάρτισης που διέθετες, παρά το γεγονός ότι ήσουν, μόλις, 37 ετών. Τέλος, οι δημοσιεύεις άρθρων, πάνω σε θέματα που ειδικευόσουν συστηματικά, αποδεικνύουν την ορθότητα της  επιστημονικής σου έρευνας και το πάθος σου για την ανακάλυψη γνώσης που την μοιραζόσουν με το ευρύ – επιστημονικό και μη – κοινό. Κατάφερες τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν ήσουν,όμως, μόνο μια λαμπρή επιστήμονας. Ήσουν και ένας ξεχωριστός άνθρωπος.  Το πλατύ σου χαμόγελο και η καθαρή ματιά σου ήταν οι καθρέπτες της χρυσής σου καρδιάς. Ένα νέο κορίτσι γεμάτο καλοσύνη, πρόθυμη να μοιραστείς τα πάντα με τους άλλους. Η υπομονή, η επιμονή, η υπευθυνότητα, η αποφασιστικότητα, η ευγένεια, η ευστροφία, η καλοσύνη ήταν λίγα από τα πολλά προτερήματα του χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό άλλωστε απ’ όπου και αν πέρασες άφησες μόνο καλούς φίλους που θρηνούν και αυτοί μαζί μας, το πρόωρο φεύγα σου.

Όμως, η μοίρα και η «κακή» τύχη είχε, άλλα, σχέδια, δυστυχώς, για εσένα, για όλους μας. Σε έφερε  αντιμέτωπη με μία νέα περιπέτεια – πρόκληση, την οποία αντιμετώπισες – σθεναρά – με ήθος, μαχητικότητα και αξιοπρέπεια, για περίπου ενάμιση χρόνο. Σε έφερε αντιμέτωπη με μία σπάνια μορφή της επάρατης νόσου, την οποία αντιμετώπισες με τόλμη, σθένος και με σύμμαχο το μοναδικό σου – λαμπερό – χαμόγελο. Έτσι, είναι η ζωή, δυστυχώς, και μάλλον ο Θεός θέλει κοντά του και στο πλάι του όλους του Αγγέλους … ένας Άγγελος ήσουν, είσαι και θα είσαι και εσύ, που θα μας προσέχει από εκεί ψηλά και του οποίου το χαμόγελο θα μας καθοδηγεί για πάντα και παντού, στις δύσκολες, ακόμα, και στις χαρούμενες στιγμές, της ζωής μας. Να μας προσέχεις του παππούδες και τις γιαγιάδες μας, εκεί ψηλά …  Σε αγαπάμε και θα σε σκεφτόμαστε για πάντα αγαπημένη μου ξαδέλφη !  Θα ακολουθούμε πάντα το δρόμο που μας έδειξες !

Περήφανος που σε είχα ξαδέλφη μου !

Καλό σου ταξίδι, καλό παράδεισο αγαπημένη μου Γεωργία !

Αιωνία η μνήμη σου …

Του Νίκου Φωτάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς