Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Τα τρακτέρ που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς, φέρουν όλα σύστημα GPS

Δακοκτονία – Το «τρίτο μάτι» των ελέγχων βρίσκεται… στα τρακτέρ – Που θα θα «πέφτουν» πρόστιμα

Χωρίς καθυστερήσεις ξεκίνησε φέτος στην Κρήτη το πρόγραμμα – «επίθεση» κατά του δάκου

 Στην ώρα του μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησε φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη, καθώς τα πάντα προγραμματίστηκαν έγκαιρα, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές ελπίδες η νέα ελαιοκομική περίοδος στο νησί να φέρει «βεντέμα» για τους παραγωγούς και κυρίως άριστη ποιότητα ελαιολάδου, που έχει και άμεση σχέση με την ανοδική τιμή πώλησης του «πράσινου χρυσού».

Στο Ρέθυμνο που φέτος πρωτοπορεί, έναντι των υπολοίπων νομών, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στις βόρειες και νότιες ζώνες του, στις οποίες καλλιεργούνται κυρίως χονδροελιές και τσουνάτες, ενώ αμέσως μετά η «επίθεση» κατά του δάκου θα επεκταθεί στα κορωνέικα ελαιόδενδρα.

Και ενώ το μυστικό της επιτυχίας του προγράμματος περικλείεται  στην λέξη συνεργασία, τα συνεργεία των εργολάβων καλούν τους παραγωγούς να συνδράμουν το έργο τους, ξεκινώντας από το πιο απλό. Να ανοίγουν τις περιφράξεις των καλλιεργειών τους ώστε να μην γίνεται μετ’ εμποδίων η διέλευση των τρακτέρ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι τελευταία τα τρακτέρ που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς, φέρουν όλα σύστημα GPS, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται έλεγχος, η  Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή στην σύσκεψη που έγινε στην Aντιπεριφέρεια, έστειλε σε αυστηρό τόνο μήνυμα στα συνεργεία ότι θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν καλά την δουλειά τους.

Τα πρόστιμα αυτά ξεκινούν από τα 300 ευρώ και μπορεί να φτάσουν σε αρκετές χιλιάδες. nea

Αναλυτικότερα όπως τονίστηκε, φέτος η επιτήρηση του προγράμματος θα είναι αυστηρή και μάλιστα θα επιβληθούν και «τσουχτερά» πρόστιμα στα συνεργεία που δεν θα τηρήσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα, με την κ. Λιονή επίσης, να καλεί τους ίδιους τους παραγωγούς να συνδράμουν το έργο των συνεργείων, επιτηρώντας τις καλλιέργειες τους κατά την διάρκεια των ψεκασμών.

Οι δολωματικοί ψεκασμοί που έχουν ήδη ξεκινήσει και στο Ηράκλειο, ενώ σύντομα  θα ξεκινήσουν και στα Χανιά, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε έπειτα από το απαραίτητο διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει, να ξεκινήσει η συλλογή του ελαιοκάρπου και ιδανικά το λιομάζωμα να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς