Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Τα παιδιά ανακαλύπτουν την παλιά πόλη μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι «Οδυσσέας»

Τον ιστορικό πλούτο της παλιάς πόλης ανακαλύπτουν οι μαθητές της πέμπτης και της έκτης δημοτικού ενώ αναγνωρίζουν οθωμανικά και βενετσιάνικα μνημεία, μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Ο Οδυσσέας στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου» που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα το «Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α)» και υλοποιείται σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και τον Δήμο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας, βασισμένο στην τοποθεσία και την εικόνα, με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών προκειμένου να ανακαλύψουν τον πολιτισμό και την ιστορία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, αξιοποιώντας τις κινητές τους συσκευές.

Το παιχνίδι σχεδιάστηκε σε συμφωνία με τις αρχές της θεωρίας της εμπλαισιωμένης μάθησης, της θεωρίας του εποικοδομισμού και της μάθησης βασισμένης στο παιχνίδι.

Στο πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 500 μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης, που με τη χρήση του κινητού και τη βοήθεια εκπαιδευτικού, κάνουν μια περιήγηση 17 επιλεγμένων σημείων της πόλης.

Μέσα από τη εφαρμογή αυτή τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης και αλληλεπιδρούν μέσα από δραστηριότητες, μαθαίνοντας έτσι να αναγνωρίζουν τα σύμβολα, τα οθωμανικά και τα βενετσιάνικα.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Παναγιώτης Αναστασιάδης ανέφερε: «Τα παιδιά έρχονται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και κάνουν μια περιήγηση επιλεγμένων σημείων της παλιάς πόλης. Μέσα από την εφαρμογή αυτή τα παιδιά αλληλεπιδρούν για να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αισθητική των κτιρίων. Η φιλοσοφία στο παιχνίδι είναι η εξής: Να χρησιμοποιήσουμε τις συσκευές κινητών τηλεφώνων για να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο».

Η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ασπασία Χατζηδάκη είπε μεταξύ άλλων: «Είναι μια δράση που συνδυάζει την διερευνητική μάθηση, το παιγνίδι, τα όσα ενδιαφέρουν τα παιδιά σήμερα με την εξοικείωσή τους με την ιστορία, την γεωγραφία, με τον πολιτισμό της πόλης στην οποία ζουν. Το πρόγραμμα είναι μοναδικό στο είδος του για την Κρήτη τουλάχιστον και είναι ένας μοναδικός και εύστοχος τρόπος να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με το ιστορικό παρελθόν της Κρήτης, το ιστορικό παρελθόν του νησιού, κάτι για το οποίο πολλοί γνωρίζουν».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας για το πρόγραμμα επεσήμανε: «Ασχολούμαστε με τα παιδιά και μάλιστα της τρυφερής ηλικίας των δημοτικών σχολείων. Θεωρώ ότι είναι το καλύτερο υλικό για να διαπαιδαγωγήσουμε τους πολίτες να αγαπήσουν την πόλη, τα μοντέρνα και σύγχρονα συστήματα για την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη για την κινητικότατα που πρέπει να έχουμε και την ενίσχυση της ήπιας κυκλοφορίας. Αυτά τα προγράμματα επισφραγίζουν μια διάθεση που υπάρχει, το πανεπιστήμιο και ο δήμος μας να είναι δυο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας».

Η αντιδήμαρχος παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου, υπογράμμισε: «Ο δήμος έμπρακτα στηρίζει την ποιοτική εκπαίδευση και με αυτές τις συνεργασίες προσπαθεί να συσφίξει τις σχέσεις του με το πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα ο «Οδυσσέας» έχει πάρει διαστάσεις πανελλαδικές. Το γεγονός ότι έχουμε μια κουλτούρα κυνηγιού θησαυρού στην πόλη μας τα παιδιά τα βοηθά αμφίδρομα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι συνδέει την τεχνολογία με τρόπους ευχάριστους και παιδαγωγικούς, ώστε να πάψουμε να θεωρούμε ότι πρέπει να σηκώσουμε τα παιδιά από τους υπολογιστές. Το ζήτημα είναι να την κάνουμε θελκτική για πιο ωφέλιμους σκοπούς και αυτό ακριβώς κάνει ο «Οδυσσέας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς