Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Τα 5 αγαπημένα μας χωριά – Υπέροχοι φθινοπωρινοί προορισμοί!

Αν κάποιος θέλει πραγματικά να γνωρίσει το αυθεντικό Ρέθυμνο, καλό είναι να επισκεφθεί μέρη τα οποία βρίσκονται μακριά από τα τουριστικά θέρετρα με παραδοσιακές πινελιές. Έτσι, το διάστημα αυτό θεωρείται κατάλληλο για κάποιες όμορφες και πιο ήρεμες εξορμήσεις μακριά από την πόλη.

Τα χωριά μπορούν να γίνουν ένας ξεχωριστός προορισμός για τον καθένα, διότι κρατούν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό «χαρακτήρα».

Έτσι, σκέφτηκα για όλους εσάς 5 απίθανα χωριά που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος και να γνωρίσει καλύτερα τη φυσική ομορφιά που κρύβουν αυτές οι μικρές, αλλά πλούσιες σε παράδοση γωνιές του Ρεθύμνου.

Καλή σας περιπλάνηση!

1.Μαργαρίτες

Το πανέμορφο και αρκετά φημισμένο αυτό ορεινό χωριό του ιστορικού Μυλοποτάμου χρειάζεται μόλις 26,4 χιλιόμετρα να διανύσει κάποιος από το Ρέθυμνο για να το επισκεφθεί.

Πέρα από τα γραφικά καφενεδάκια της περιοχής και τις τοπικές λιχουδιές, διαθέτει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αγγειοπλαστικής στην Κρήτη. Η περιοχή είναι πλούσια σε αργιλόχωμα και νερά, έτσι τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής είναι πολλά σε σχέση με το μέγεθος του χωριού. Το κάθε εργαστήρι καταπιάνεται με διαφορετικές τεχνοτροπίες, ενώ κάποιοι παντρεύουν ακόμη και σύγχρονες με παραδοσιακές τεχνικές.

Το πιο εντυπωσιακό για κάθε επισκέπτη του χωριού είναι ότι μπορούν να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες επί τω έργω, έτσι η περιήγηση καταλήγει να γίνεται και εκπαιδευτική σχετικά με τις παραδοσιακές τέχνες.

Ωστόσο, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος και τις εκκλησίες του χωριού που εκτός από την γραφικότητά τους κρύβουν και μια μεγάλη ιστορία που θα σας συναρπάσει.

Σε κάθε περίπτωση οι Μαργαρίτες, είναι ένα χωριό που θα εντυπωσίαζε τον καθένα ποικιλοτρόπως!

2.Μαρουλάς

Το συγκεκριμένο χωριό, ενώ βρίσκεται μόλις 9,15 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς του νομού.

Η παραδοσιακή του αρχιτεκτονική με τα αναπαλαιωμένα κτίρια από την εποχή των Ενετών είναι αυτό που αντικρίζει κάποιος ως πρώτη εικόνα, καθώς φτάνει στο χωριό. Όταν το περπατήσει, διαπιστώνει ότι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του χωριού είναι τα στενά δρομάκια, οι πύργοι και οι παλιές πόρτες.

Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού αποτελούν οι δύο ενετικοί πύργοι που σώζονται μέχρι σήμερα και βρίσκονται στο κέντρο του χωριού.

Φυσικά οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, αφού η μαγευτική θέα του Ρεθύμνου από ψηλά, από κάποια υπερυψωμένα σημεία του χωριού είναι αυτό που θα σας μείνει αξέχαστο.

Ωστόσο, αν η θέα συνδυαστεί και με το καλό φαγητό που υπάρχει σε αφθονία στο χωριό, τότε η εμπειρία θα είναι μοναδική για τον κάθε επισκέπτη.

3. Μέρωνας

Ο Μέρωνας είναι επίσης ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ρεθύμνου και μάλιστα με έντονη την παράδοση και τα έθιμα που αναβιώνουν οι κάτοικοί του με μεγάλη επιτυχία. Χτισμένος σε υψόμετρο 620 μέτρων και με “μπαλκόνι” προς τον Ψηλορείτη, σίγουρα παραβλέπει κάποιος τα 32,59 χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να διανύσει από το Ρέθυμνο.

Τα υπέροχα δρομάκια του χωριού και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τα βενετσιάνικα στοιχεία είναι κάποια από αυτά που χαρακτηρίζουν τον Μέρωνα και θα σας κερδίσουν.

Παράλληλα, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος και το Μυγιόσπηλιο, όπου σύμφωνα με τον μύθο γίνονταν οι τελετές των Κουρητών.

Στην ιστορία του χωριού δεσπόζει ο Αλέξιος Καλλέργης της γνωστής κρητικής αρχοντικής οικογένειας, ο οποίος κάπου στα μισά του 14ου αιώνα εγκαταστάθηκε εκεί. Τα οικόσημα της οικογένειάς του διακρίνονται μέχρι και σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας του Μέρωνα.

Ο συγκεκριμένος προορισμός είναι αρκετά ήρεμος, μακριά από την έντονη καθημερινότητα. Αυτό που θα απολαύσει κάποιος περισσότερο από όλα, είναι η αυθεντικότητα του κρητικού κάλλους και η φυσική ομορφιά.

4. Μέση

Ένα μικρό χωριό όμως με μεγάλη παράδοση είναι η Μέση σε μόλις 12 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Το χωριό υπήρχε από τη βυζαντινή περίοδο, αφού αποτέλεσε έδρα Βυζαντινής Επισκοπής. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το όνομά του να οφείλεται στη θέση του, αφού βρίσκεται ανάμεσα στις άλλες δύο επισκοπές, την Καλαμώνος και την Μυλοποτάμου.

Πρόκειται για μια περιοχή με πολλά ενετικά κτίσματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνει πραγματικά κάποιος τη βόλτα του στα γραφικά στενά του χωριού.

Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι παρά τον ολιγάριθμο πληθυσμό του χωριού, φαίνεται να κατέχει παράδοση στην ιατρική επιστήμη. Πλήθος γιατρών που εργάζονται σε διάφορες ειδικότητες έχουν καταγωγή από τη Μέση, ενώ και η νέα γενιά ήδη κάνει σπουδές πάνω στο αντικείμενο.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει ερημώσει σε σχέση με παλαιότερα, όμως ακόμα διατηρεί την παράδοση και τον ατόφιο «χαρακτήρα» του.

5. Ανώγεια

Τα Ανώγεια είναι από τους πιο φημισμένους προορισμούς στο νομό του Ρεθύμνου και όχι άδικα. Βρίσκονται στον ορεινό Μυλοπόταμο, κάτω από τη σκιά του Ψηλορείτη. Για να τα επισκεφθεί κάποιος από το Ρέθυμνο θα χρειαστεί να διανύσει 52 χιλιόμετρα.

Όταν αντικρίσει κάποιος για πρώτη φορά στο χωριό, θα καταλάβει αμέσως γιατί ο τουρισμός δεν κατάφερε να αλλοτριώσει τις ψυχές των Ανωγειανών. Η επαναστατική τους δράση, οι έντονες μουσικές τους συνήθειες και οι αρχές τους είναι που έχουν κρατήσει αυτό τον τόπο ανόθευτο.

Ωστόσο, τα Ανώγεια είναι προικισμένα με πλούσιο πολιτισμό, δεν είναι τυχαίο που σε αυτό τον τόπο γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης.

Όταν κάποιος επισκεφθεί τα Ανώγεια, θα είναι για έναν από τους αμέτρητους λόγους που μπορεί κάποιος να θέλει να πάει, όμως είναι δύσκολο να φτάσει ο χρόνος για να γνωρίσει αυτό το χωριό.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει κάποιος να καθίσει σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία για μια παγωμένη τσικουδιά και να γνωρίσει τους ντόπιους.

Αν υπάρχει περισσότερος χρόνος μπορεί να δοκιμάσει την κρητική παραδοσιακή κουζίνα που οι Ανωγειανοί γνωρίζουν πολύ καλά, όπως είναι το αντικριστό και τα σύζουμα μακαρόνια.

Καλές σας φθινοπωρινές εκδρομούλες, λοιπόν!

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Πολυάριθμες θέσεις εργασίας ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ έως και 2 χρόνια στον ΟΚΑΝΑ

13 ανακοινώσεις-προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου [έως και 2 έτη], …

Ρέθυμνο – Ένα έργο τέχνης από… χάπια και αφιερωμένο στη δημόσια υγεία

Nikos Varakis  Έργα Ελένης Ιωαννίδου με ληγμένα χάπια χάπια & κάψουλες. Ενημερώστε, κοινοποιήστε, σώστε ζωές! …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize