Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Σύμπραξη για τη βελτίωση προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα φυσικά – πολιτιστικά αξιοθέατα

Δρομολογήθηκε το ευρωπαϊκό έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage», στο εταιρικό σχήμα του οποίου μετέχει ο δήμος Ρεθύμνης ως επικεφαλής εταίρος, οι δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρα, καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Ξεκίνησε στην Αγία Νάπα της Κύπρου, η δρομολόγηση του ευρωπαϊκού έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage», στο εταιρικό σχήμα του οποίου μετέχει ο δήμος Ρεθύμνης ως επικεφαλής εταίρος, οι δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρα, καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Το συγκεκριμένο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.200.810 ευρώ, με πόρους προερχόμενους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020». Αφορά στην βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε επιλεγμένους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους των τριών δήμων, στην ανάδειξη και προβολή των χώρων αυτών, καθώς στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων με στόχο τον τουρισμό για όλους, δεδομένης της διαπίστωσης, ότι τα άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται ανεπαρκώς από τις υφιστάμενες τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.

Ειδικά στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα: Ανακαίνιση του παραδοσιακού ελαιοτριβείου των Αρμένων και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο. Προμήθεια εξοπλισμού για τον εκθεσιακό χώρο στο πρώην ελαιοτριβείο Αρμένων (έπιπλα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.α.). Προμήθεια ενημερωτικών πινακίδων Braille για να τοποθετηθούν στην είσοδο και μέσα στο ελαιοτριβείο. Προμήθεια και τοποθέτηση 25 πινακίδων Braille σε μνημειακούς χώρους του Ρεθύμνου (Αρκάδι, Αρχαία Ελεύθερνα, το Φρούριο Φορτέτζα κ.ά.). Εκτός όμως από τη σήμανση και την πληροφόρηση, το έργο θα συνδράμει τα άτομα με κινητικά προβλήματα και για την μετακίνησή τους εντός του Φρουρίου Φορτέτζας με την προμήθεια ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη, η συνάντηση απέβη εξαιρετικά ωφέλιμη, τόσο σε επίπεδο ενδυνάμωσης των σχέσεων του δήμου Ρεθύμνης με την αδελφοποιημένη κυπριακή πόλη της Αγίας Νάπας με κοινό σύνδεσμο την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όσο και σε επίπεδο λειτουργικότητας και σύμπραξης, αφού και οι τρεις δήμοι μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβλήματα τα οποία μπορούν να διαχειριστούν μέσα από κοινές λύσεις. Κοινή είναι η βούληση των εταίρων του προγράμματος, «να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους μεταξύ τους δεσμούς μέσα από τη σύμπραξη, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και τον κοινό σχεδιασμό για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και σε χώρους Πολιτισμού, και την επίτευξη του απώτερου στόχου και των τριών δήμων που είναι ο προσβάσιμος και αειφόρος τουρισμός».

Στο μεταξύ ο κ. Μαρινάκης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δυνατότητες του Ρεθύμνου ως «έξυπνης πόλης» σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση των εργασιών του δεύτερου forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», με θέμα «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων στην Περιφέρεια». Το Ρέθυμνο είναι από τις πόλεις που πρωτοπορούν στην εφαρμογή καινοτόμων, ηλεκτρονικών συστημάτων που προάγουν τη βιωσιμότητα των πόλεών τους και διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα «έξυπνα συστήματα» που έχει εγκαταστήσει ο δήμος, όπως σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, θερμοκάμερες που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την κυκλοφορία σε 11 δρόμους της πόλης και παρέχουν σημαντικά στατιστικά δεδομένα, σύστημα παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Επεσήμανε επίσης, ότι το Ρέθυμνο είναι η πρώτη πόλη στην Κρήτη που εγκατέστησε ηλεκτρικούς φορτιστές, επενδύοντας στην ηλεκτροκίνηση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης, οι δήμαρχοι των «έξυπνων πόλεων» προσδοκούν τη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό μηχανισμό, και κυρίως από τις δύο βασικές πηγές χρηματοδότησης: το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός με έργα και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.