Ρέθυμνο – Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τον θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του 

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

Καθηγητή – Τέως Δημάρχου Ρεθύμνης

Συνήλθε σήμερα, 05 Μαΐου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, παρόντος του κ. Δημάρχου Ρεθύμνης, ο οποίος, διερμηνεύοντας τις σκέψεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εξήρε την προσωπικότητα, την πολιτική συνέπεια, το χαρακτήρα, το ήθος, την ακεραιότητα και την εντιμότητα του θανόντος, ο οποίος επί 27 έτη τίμησε την εμπιστοσύνη των πολιτών με σειρά πράξεων και πρωτοβουλιών, από τη θέση του Δημάρχου Ρεθύμνης.

Ο εκλιπών ενεργούσε με γνώμονα το καλό και το γενικό συμφέρον της πόλης μας, χωρίς ποτέ να υπολογίζει τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές ή ιδεολογικές απόψεις του οποιουδήποτε, γεγονός που του αναγνωρίστηκε από το σύνολο των δημοτών της πόλης μας, και όχι μόνο, και κατόρθωσε με τον τρόπο αυτό να κερδίσει την αναγνώριση, το σεβασμό και την εκτίμηση από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ως γνήσιος οραματιστής, διείδε από πολύ νωρίς τους πυλώνες ανάπτυξης αυτού του τόπου και η προσωπική του πορεία και διαδρομή συνδέεται άμεσα με την πρόοδο του Ρεθύμνου και την εξέλιξή του σε μια σύγχρονη και οικονομικά εύρωστη πόλη, υπερβαίνοντας τα δεδομένα του παρελθόντος. Η ανάπτυξη του τουρισμού, η αξιοποίηση και ανάδειξη της παλαιάς πόλης και η θωράκισή της με βασικά έργα αναβάθμισης του δικτύου ομβρίων και του αποχετευτικού συστήματος, τα έργα υδροδότησης της πόλης από τις πηγές της Αργυρούπολης, η απόκτηση της Φορτέτζας, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις στρατηγικές του επιλογές, που ανέδειξαν τον εκλιπόντα σε προσωπικότητα μείζονος εμβέλειας. Κύρια, πρέπει να αναφερθούμε στην άοκνη και διαρκή προσπάθεια του για την ίδρυση, ανάπτυξη και επέκταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και για την εγκαθίδρυση της έδρας του στο Ρέθυμνο, τα προβλήματα και την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του, παρεμβαίνοντας με εξαιρετικά εύστοχες δημόσιες τοποθετήσεις.

 

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και ελάχιστου φόρου τιμής προς το πρόσωπό του

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Αρ. Ψηφίσματος 3/2021

Να εκφράσει τη θλίψη του για την απώλεια του τέως Δημάρχου Ρεθύμνης Δημητρίου Αρχοντάκη, ο οποίος υπηρέτησε τα καθήκοντα του επί σειρά ετών με ευαισθησία, ευσυνειδησία, εντιμότητα, διορατικότητα και εργατικότητα.

Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο τελετή.

Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του και να επιδώσει το παρόν ψήφισμα.

Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας.

Να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ο Δήμαρχος Ρεθύμνης.

Να αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, παιανίζοντας πένθιμα έξωθεν του ναού που θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να τιμηθεί προσηκόντως σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Ρεθύμνης.

Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στα δημοτικά καταστήματα κατά την ημέρα της κηδείας.

Να τελεστεί η κηδεία του εκλιπόντος με δημοτική δαπάνη.

Να παραχωρηθεί δωρεάν, τιμής ένεκεν, τάφος στον εκλιπόντα, σύμφωνα με την παράγραφο 11.2 του άρθρου 11 του Κανονισμού Κοιμητηρίων του Δήμου Ρεθύμνης.

Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

 

 

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης θα έχει πάντα μια θέση στο Δήμο Ρεθύμνης και στις καρδιές μας, ενώ η στάση ζωής και το πολιτικό του ανάστημα θα αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς τους νεότερους.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη στη ρεθεμνιώτικη γη, του τόπου αυτού που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Δήμαρχε, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό.

Καλό σου ταξίδι.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΝΙΚΟΣ Τ. ΑΓΡΙΜΑΚΗΣ

 

Ομόφωνο ψήφισμά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρίου για την απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου στην είδηση της απώλειας του τέως Δημάρχου Ρεθύμνου, κ. Δημήτρη Αρχοντάκη, συνεδρίασε εκτάκτως, έπειτα από την 3736/05.05.2021 πρόσκληση του Προέδρου του, κ. Γαλάτιου Μοσχονά και αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι: 

 1. Την έκδοση ψηφίσματος σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής.

 

 1. Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του εκλιπόντος.
 2. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία. 

 

 1. Να αναγνωστεί το ψήφισμα στην εξόδιο ακολουθία και να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

 1. Να κατατεθεί στην μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου.

 

 1. Να αναρτηθεί το ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η είδηση της απώλειας του τέως Δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, προκαλεί θλίψη και οδύνη, τόσο σε όσους είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίζουμε προσωπικά, όσο και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου, από την οποία αγαπήθηκε και τιμήθηκε όσο κανείς άλλος. 

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης επί σειρά ετών υπηρέτησε και τίμησε με το ήθος και το έργο του τη δημόσια ζωή του τόπου μας. Υπήρξε ο μακροβιότερος Δήμαρχος Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα, μέσα από το επάγγελμά του αποτέλεσε θετικό πρότυπο, δίνοντας ώθηση σε εκατοντάδες νέες και νέους να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τα γράμματα και τον πολιτισμό αυτού του τόπου. 

Ως Δήμαρχος, υπήρξε χαρισματικός, οραματιστής και πρότυπο εργατικότητας. Ακούραστος, μαχητικός και έντιμος, συνέδεσε άρρητα το όνομά του με λαμπρές σελίδες της αυτοδιοικητικής μας ιστορίας, αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη. 

Μέχρι το τέλος του βίου του παρέμεινε ενεργός πολίτης, ειλικρινής, ιδεολόγος και πάντα νέος στη σκέψη. Τον αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό». 

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης

«Η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού αναφέρει πως τα πιο ωραία ταξίδια είναι πρώτα από όλα τοπία και άνθρωποι και οι δικές τους μικρές ιστορίες δίπλα στην μεγάλη Ιστορία. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε να συνδεθεί άρρηκτα και στο διηνεκές με την ιστορία και την εξέλιξη του Ρεθύμνου. Ουσιαστικά, ο Δημήτρης Αρχοντάκης μεγάλωσε μαζί με το Ρέθυμνο. Έζησε τις δυσκολίες του τόπου μας, τη σκληρή μεταπολεμική περίοδο, σπούδασε, ανδρώθηκε και παρέλαβε το μητροπολιτικό Δήμο σε μια δύσκολη συγκυρία ως ένα μικρό Δήμο χωρίς δυναμική, για να τον παραδώσει Πολιτεία, όπως ανέφερε συχνά και ο ίδιος. Για τον επί πολλά έτη δήμαρχο Ρεθύμνης, η καθολική εκτίμηση σε ό,τι αφορά την παρακαταθήκη του, η διαρκής ανησυχία του για τα ζητήματα του Ρεθύμνου αλλά και ο σταθερός σεβασμός του απέναντι στους συμπολίτες μας θα παραμείνουν αξίες και σταθερές που θα μας συντροφεύουν κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του ως ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοδιοικητικού, δάσκαλου, και οικογενειάρχη.

Για όλους εμάς είναι ξεκάθαρο – και οφείλουμε να το αναδείξουμε και σήμερα – πως το Ρέθυμνο θα ήταν εντελώς διαφορετικό χωρίς το Δημήτρη Αρχοντάκη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αρχοντάκης λειτούργησε απλώνοντας στο χρόνο ένα πλήρες σχέδιο που είχε για το Ρέθυμνο. Ένα σχέδιο που με μεθοδικότητα και με συνεργασία με τους φορείς του τόπου προσπάθησε να υλοποιήσει, κάτι που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ήδη από το μακρινό 1971 είχε συντάξει με μία ομάδα ειδικών την «Έκθεσις επί των δεδομένων και των προοπτικών της πόλεως Ρεθύμνης». Μεταξύ άλλων, πέτυχε την πλήρη αναδιαμόρφωση της Παλιάς Πόλης για να μπορούμε σήμερα να τη χαιρόμαστε στη μορφή που με δυσκολία κρατήθηκε, συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, έλυσε το ζήτημα της ύδρευσης, θωράκισε την πόλη του Ρεθύμνου με ένα έργο ουσίας που δεν είναι άλλο από την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, και προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που άλλαξε ριζικά την εικόνα της πόλεως με τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, της Λεωφόρου Κουντουριώτη και της οδού Μοάτσου. Επιπρόσθετα, συνέβαλε σταθερά σε κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης της πολιτιστικής, τουριστικής και ανθρωπιστικής υπεραξίας του Ρεθύμνου.

Αποχαιρετούμε ένα στενό οικογενειακό φίλο, έναν άνθρωπο που τίμησε τη διαχρονική του φιλία με τον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες και συνοδοιπόροι δίνοντας σκληρές μάχες για τον τόπο μας, για να πετύχουν όλα τα παραπάνω. Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει πράξη το όραμά του για το Ρέθυμνο.

Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό Ρεθεμνιώτη, έναν άνθρωπο που έφερε όλα εκείνα τα στοιχεία της Ρεθεμνιώτικης ευγένειας, υπερηφάνειας και δημιουργικότητας. Αποχαιρετούμε ένα άνθρωπο των γραμμάτων, γνήσιο εκφραστή της «Ρεθεμνιώτικης πρεπιάς».

Όμως, όσο και αν μας στεναχωρεί αυτός ο αποχωρισμός, η πορεία του Δημήτρη Αρχοντάκη, που παρέμεινε ενεργός και ανήσυχός για τα τοπικά ζητήματα, πάντα δυνατός και χαμογελαστός παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, μας γεμίζει δύναμη, μην αφήνοντας άλλη επιλογή παρά να τον αποχωριστούμε όπως ακριβώς θα ήθελε, με την καζαντζάκειο προσέγγιση ότι «τα φτερά δεν πρέπει να είναι έξω από τους ώμους μας, πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή μας», γνωρίζοντας καλά ότι στην ψυχή του Δημήτρη Αρχοντάκη, ήταν, είναι και θα παραμείνει το Ρέθυμνο».

Περιφερειάρχης Κρήτης -Σταύρος Αρναουτάκης

Τα θερμά συλλυπητήρια της Περιφέρειας Κρήτης, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην οικογένεια του εκλιπόντος π. Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη.

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στην προσφορά του π. Δημάρχου, επισημαίνοντας: «Ο Δημήτρης Αρχοντάκης ως Δήμαρχος Ρεθύμνου επί σειρά ετών υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συνδημότες του με προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα συνέδεσε την τοπική κοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης των Πανεπιστημιακών σχολών στο Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του»

Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην  ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης  και είχε τιμηθεί για την προσφορά του από το Ίδρυμα, στο οποίο και δώρισε την προσωπική του συλλογή με πολύτιμο αρχειακό υλικό για την ίδρυση και τα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της  στην οικογένεια  και στους οικείους του.

Ανδρέας  Ξανθός- Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Η αιφνίδια απώλεια ενός ξεχωριστού συμπολίτη μας, του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, μας έχει συγκινήσει όλους. Γιατί ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε στον πολυετή δημόσιο βίο του να υπερβεί περιχαρακώσεις και αντιθέσεις, να οραματιστεί και να δρομολογήσει παρεμβάσεις που επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων και την ευημερία του τόπου. Κυρίως όμως, γιατί άφησε ένα ευδιάκριτο «αποτύπωμα» ευγένειας, απλότητας, πνευματικής καλλιέργειας και βαθιάς γνώσης των δημοτικών θεμάτων, με το οποίο κέρδιζε πάντα το σεβασμό και την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Αυτή είναι η ανθρώπινη, κοινωνική και πολιτική «παρακαταθήκη» του Δημήτρη Αρχοντάκη. Και αυτή θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Όλγα Κεφαλογιάννη -βουλευτής ΝΔ
Η απώλεια του Δημήτρη Αρχοντακη μας έχει θλιψει.
Ένας οραματιστής Δήμαρχος, υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία την πόλη και την τοπική αυτοδιοίκηση επι δεκαετίες.
Θυμάμαι με συγκίνηση τις προσπάθειες που έκανε μαζί με τον πατέρα μου Γιάννη Κεφαλογιαννη για την διάσωση της παλιάς πόλης, το Πανεπιστήμιο, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και τον τουριστικό της προσανατολισμό.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο που αγάπησε και υπηρέτησε για πολλά χρόνια.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης και αγωνίστηκε με πάθος για το Ρέθυμνο, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός
Η είδηση της απώλειας του Δημήτρη Αρχοντάκη μας γεμίζει θλίψη. Με ρίζες από το Μοναστηράκι Αμαρίου, υπήρξε ένας από τους τελευταίους σπουδαίους και ικανούς άντρες της γενιάς του. Σημαντικό κεφάλαιο της αυτοδιοικητικής ιστορίας του τόπου επί δεκαετίες. Υπηρέτησε την κοινωνία του Ρεθύμνου ως ο μακροβιότερος μέχρι σήμερα Δήμαρχος με αφοσίωση, ακεραιότητα και συνέπεια. Υπήρξε οραματιστής, διορατικός, με σκέψη μπροστά από την εποχή του. Καθηγητής στο επάγγελμα, συγγραφέας αλλά και ταυτόχρονα σημαντικός καθοδηγητής για όλους εμάς τους νεώτερους αυτοδιοικητικούς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να δεχόμαστε τις συμβουλές του. Ως άξιος εκπρόσωπος του τόπου αλλά και ως ενεργός πολίτης μέχρι σήμερα, αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Ρεθύμνου και όχι μόνο. Υπήρξε ευγενής σε κάθε του βήμα, έντιμος και ακέραιος από την αρχή μέχρι το τέλος, εργατικός και καλός οικογενειάρχης. Τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Άργη και τα παιδιά του. Αιωνία η μνήμη του.

Θωμάς Κρεβετζάκης,αντιδήμαρχος Ρεθύμνου,επικεφαλής παράταξης «Οι πολίτες μπροστά-Ένας δήμος για όλους»

Σε λίγες ώρες το Ρέθυμνο θα αποχαιρετήσει τον Δημήτρη Αρχοντάκη  , των επί σειρά ετών Δήμαρχο Ρεθύμνου , τον  εξαιρετικό φιλόλογο , τον άνθρωπο της ευγένειας και της πραότητας. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολύπλευρη ανάπτυξη του Ρεθύμνου  . Το πρώιμο όραμα του για την εξέλιξη της πόλης βασίστηκε στους άξονες  Πολιτισμός – Τουρισμός – Πανεπιστήμιο Κρήτης και  με την συστηματική δουλειά του κατάφερε «να δώσει μέλλον στο παρελθόν της»  , να αναπτυχθεί οικονομικά  και να μπουν οι βάσεις για την βιώσιμή και αειφόρα ανάπτυξη της . Πρόδρομος στην  εποχή του  για την τοπική αυτοδιοίκηση  , αντιλήφθηκε την αξία της διάσωσης και ανάδειξης  της παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου  και της  Φορτέτσας  με άξιο συμπαραστάτη τον Χρήστο Μακρή   και στην συνέχεια με τις εξαιρετικές μελέτες των  Μουτσόπουλου και Ζέρβα. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο αντιλαμβανόμενος εξαρχής την σπουδαιότητα του και υπερασπίζοντας το ως την τελευταία στιγμή της ζωής του  , ενώ προώθησε  και έβαλε τις βάσεις  με  συγκεκριμένες ενέργειες  για  την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου . «Όλα κύριε Δημήτρη είναι εδώ / όπως τα άφησες εσύ κι όπως τα ξέρεις»

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης
«Ο Δημήτρης Αρχοντάκης με καταγωγή από την Ορνέ Αγίου Βασιλείου υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός δήμαρχος, ένας σπουδαίος άνδρας της αυτοδιοίκησης που εργάστηκε με ζήλο για το Ρέθυμνο και ήταν ο θεμελιωτής της σημερινής του εικόνας.
Ένα άνθρωπος που ξεχώρισε για την ευγένεια του, την διορατικότητα, την μεθοδικότητα, την αφοσίωση και την βαθιά του γνώση για τα θέματα του Ρεθύμνου.
Ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, με ενωτικό λόγο, με αναμφισβήτητη προσφορά στον τόπο του, στην αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο δημόσιο βίο .
Για πολλά χρόνια υπηρέτησε τον δήμο Ρεθύμνου, ασκώντας υποδειγματικά τα καθήκοντα του κάνοντας αγώνα και σκοπό της ζωής του την προάσπιση των αιτημάτων των συμπολιτών του.
Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, εκτίμηση και σεβασμό για όλα όσα προσέφερε.
Στην οικογένεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος επί σειρά ετών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης του Ρεθύμνου και στην συνολική αλλαγή της εικόνας του.

Αιωνία του η μνήμη και δύναμη και κουράγιο στους οικείους του.

 

Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου
Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη.
Ο Δημήτρης Αρχοντάκης είχε προσφέρει πολλά ως φιλόλογος στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου κι είχε εμφυσήσει την αγάπη σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους, μέσα από τη διδασκαλία του αλλά κι από την αρθρογραφία του, για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας και τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και των λατινικών.
Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους οικείους του.

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ, πληροφορούμενη το θάνατο του   τέως Δημάρχου Ρεθύμνης και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης,

 Αρχοντάκη Δημητρίου

συγκάλεσε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΛΤΡ, το οποίο και  αφού έλαβε  υπόψη του ότι:

 • Ο εκλιπών  υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης μετά την αλλαγή του προγενέστερου νομικού καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργούσε,
 • Υπήρξε  επικεφαλής του από το 2003 έως και το 2006,  με πνεύμα εξωστρέφειας και εκσυγχρονισμού και προετοιμάζοντας σημαντικές αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια και έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα της περιοχής ως το κέντρο της επισκεψιμότητας της πόλης,
 • Πάντα και ανεξαρτήτως των ζητημάτων που επρόκειτο να διευθετηθούν, αντιμετώπιζε τους πολίτες και συνεργάτες του με προσήνεια,  ευγένεια,  πυγμή, με γνήσιο πολιτικό ήθος.
 • Πρωτοστάτησε σε πολλά μεγάλα έργα του Ρεθύμνου, κάνοντάς το ώστε αυτό να εξελιχθεί σε ποιότητα και ανάπτυξη.
 • Έως τελευταίας στιγμής, αποτέλεσε αρωγό και σύμβουλο του ΔΛΤΡ προς όφελος των πολιτών του Ρεθύμνου.

 

Απεφάσισε:

 • Να μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
 • Να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.
 • Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης και στον τοπικό τύπο.

 

Ρέθυμνο 5/5/2021

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΛΤΡ

 

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ

 

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤΡ

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ   

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Στο Ρέθυμνο σήμερα 5 Μαΐου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:00 π.μ. συνεδρίασε, με τηλεδιάσκεψη, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ύστερα από το θλιβερό άκουσμα του αδόκητου θανάτου του

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ζ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

 

πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης, επί είκοσι επτά έτη, πρωτοπόρου και οραματιστή της ανάπτυξης του Ρεθύμνου.

 

Η Διοικητική Επιτροπή, αφού άκουσε τον Πρόεδρό της, ο οποίος εξήρε την προσφορά του εκλιπόντος στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας του τόπου μας, με πρωτοβουλίες, όπως η διάσωση, ανάδειξη και ανάπλαση του ιστορικού μνημείου της Παλιάς Πόλης, ισχυρού πόλου έλξης του Ρεθεμνιώτικου τουρισμού, η τουριστική ανάπτυξη και προβολή, η δημιουργία και λειτουργία των θεωρητικών σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, ο σχεδιασμός και υλοποίηση σημαντικότατων έργων υποδομής της πόλης και γενικότερα η μετατροπή του Ρεθύμνου σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, μετά από διαλογική συζήτηση, ομόφωνα: 

 

1.- Εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2.- Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρό της, λόγω των ισχυόντων απαγορευτικών μέτρων, να παραστεί στην εκφορά της σορού του εκλιπόντος. 

3.- Εγκρίνει τη δημοσίευση του παρόντος ψηφίσματος στον τοπικό τύπο.

 

                  Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ                                                                                                 ΤΑ ΜΕΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize