Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Συγκινήθηκαν με τη σούστα του αλησμόνητου Αλέκου Καραβίτη στο χωριό του Ακτούντα Αγίου Βασιλείου

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στα Ακτούντα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής σε έναν από τους πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής, τον Αλέκο Καραβίτη, που είλκε την καταγωγή του από το όμορφο αυτό χωριό.

Παρόντες και συγγενείς του αλησμόνητου λυράρη, μεταξύ αυτών και η εγγονή του και αγαπητή δημοσιογράφος, Χριστίνα Πολίτη.

Ο Αλέκος Καραβίτης γεννήθηκε το 1904 στο γραφικό και ορεινό χωριό Ακτούντα του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και ήταν το τρίτο παιδί ανάμεσα σε οκτώ αδέλφια.  Ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την μουσική, αφού τη δική του λύρα την απέκτησε σε ηλικία 15 χρονών το 1919. Πέθανε το 1975, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη ως πρωτομάστορας της κρητικής μουσικής.

Κόρη του είναι το μοντέλο Υακίνθη Καραβίτη που ανακηρύχθηκε μις Ελλάς και εγγονή του είναι η αγαπητή δημοσιογράφος Χριστίνα Πολίτη που συγκινημένη παρακολούθησε την εκδήλωση, αφιερωμένη στον παππού της, στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και καταξιωμένο ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο και τον γιο της Αλέξανδρο που έλαβε το όνομά του από τον αλησμόνητο παππού του.

“Ο Αλέκος, πρωτόμαθε λύρα στις ψηλές και απόκρημνες βουνοκορφές του χωριού μας. Από παιδί είχε μεγάλο πάθος και μεράκι γι αυτό το όργανο”, έλεγε με καμάρι ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Ο Kαραβίτης πήγε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1921. Αργότερα, εξελίχθηκε σε πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής ενώ έγινε και καλλιτεχνικός διευθυντής της Δόρας Στράτου. Εκτός από μουσικός υπήρξε και ιδιοκτήτης καφενείου αρχικά στην Αθήνα.

Λυράρης με ορεινά ακούσματα έκανε γνωστή την λύρα και στην Αθήνα και συσπείρωσε τους Κρήτες των Αθηνών με την λύρα του στο καφενεδάκι που διατηρούσε εκεί από το 1927.

Σούστα ένας υπέροχος σκοπός κι ένας αξιολάτρευτος χορός. Χορός γλυκός και πολύ τρυφερός ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, που μέσα από τον χορό αυτόν μπορεί να γνωριστεί, να ερωτευτεί ή και να αγαπηθεί και η πιο χαρακτηριστική σούστα είναι αυτή του Αλέκου Καραβίτη.

cretedoc.gr

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Απαγόρευση κολύμβησης λόγω απόρριψης λυμάτων στη θάλασσα

Σε ανακοίνωση της η ΔΕΥΑΡ αναφέρει: «Η ΔΕΥΑΡ λόγω αιφνίδιας βλάβης στο αντλιοστάσιο της Αγίας …

Ρέθυμνο – 1ο ΣΔΥΡ Challenge Cup 2020

Μετά από ένα οργανωτικό Μαραθώνιο ο ΣΔΥΡ πέρασε τη γραμμή του τερματισμού για το 1Ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize