Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Σύγχυση για την ύπαρξη ή όχι του Candida Auris στο νοσοκομείο

Σύγχυση έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Ρεθύμνου οι διαφορετικές δηλώσεις του Διευθυντή της ΜΕΘ Ρεθύμνου Χαράλαμπου Μαρκάκη σχετικά την ύπαρξη ή όχι του μύκητα Candida Auris στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κι αυτό γιατί την περασμένη Πέμπτη 12/05, στον 9,80 fm και στον Σταύρο Ρακιντζή μίλησε για την ύπαρξη του μύκητα Candida Auris στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, πράγμα το οποίο διαψεύδει σήμερα με νέες δηλώσεις του στη Νέα Κρήτη.

(Ακολουθεί ηχητικό με τις δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ)

Ο γιατρός στις δηλώσεις του στον 9,80 fm παραδέχεται την ύπαρξη του Candida Auris στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. τονίζοντας μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του, που είδε αυτό το στέλεχος το οποίο ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα, από την οποία καθημερινά εμφανίζονται στελέχη. Ο μύκητας είναι σπάνιος, εξήγησε, αλλά αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος. Το ανησυχητικό με το συγκεκριμένο μύκητα είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικός και δεν τον πιάνουν τα αντιμυκητιακά φάρμακα.

Ο κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε αν ανησύχησαν οι γιατροί με την εμφάνιση του του μύκητα Candida Auris στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είπε: «Ανησυχήσαμε πάρα πολύ όταν είδαμε το καινούργιο στέλεχος ήταν κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αν επικρατήσει θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν ο μύκητας αρχίσει να ενδημεί θα έχουμε μεγάλη θνητότητα σε ασθενείς που μπαίνουν στην εντατική.» Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Ρέθυμνο υπογράμμισε επίσης: «Όταν ο μύκητας φτάνει στο σημείο να μπει στο αίμα τότε η κατάσταση είναι πολύ βαριά».

Ωστόσο σήμερα σε δηλώσεις του στη Νέα Κρήτη ο κ. Μαρκάκης, διαψεύδει τις αρχικές δηλώσεις του αναφέροντας: «Το κρούσμα που εμφανίστηκε πριν από 20 ημέρες σε 70χρονο ασθενή ο οποίος νοσηλεύεται τους τελευταίες 3 μήνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, δεν επρόκειτο για το πολυανθεκτικό στέλεχος που απασχολεί την παγκόσμια και εθνική επιστημονική κοινότητα, αλλά για στέλεχος ευαίσθητο σε αντιμυκητιασικές αντιβιώσεις που αντιμετωπίστηκε άμεσα».

Επειδή πρόκειται να ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για το οποίο η κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και να ξεκαθαρίσει τί ακριβώς έχει συμβεί.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς