Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Στο πλευρό των θυμάτων της φασιστικής επίθεσης του Μάρτη 2020 η ΕΛΜΕ

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αυτονόητα συμπαρίσταται στα θύματα της επίθεσης, όχι μόνο γιατί μία εξ αυτών είναι καθηγήτρια, αλλά γιατί ιστορικά γνωρίζουμε πως ο αγώνας για μόρφωση είναι και αγώνας ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό», ανέφερε η ανακοίνωση χαρακτηριστικά

Ξεκάθαρο μήνυμα κατά του φασισμού έδωσε με ψήφισμα της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, με αφορμή την επερχόμενη δίκη της 16ης Δεκεμβρίου, η οποία συνδέεται με την επίθεση ακροδεξιών σε τέσσερις αντιφασίστριες τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 5 Μαρτίου 2020 τέσσερις συμπολίτισσές μας, εκ των οποίων μία συνάδελφος καθηγήτρια, ενώ πήγαιναν σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, δέχτηκαν σωματική και φραστική επίθεση από δεκαπέντε ακροδεξιούς.

Οι τέσσερις αγωνίστριες δεν πτοήθηκαν. Κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων και μετά από τρεις περίπου μήνες ερευνών εντοπίστηκαν και παραπέμπονται σε δίκη οι εφτά εξ αυτών. Μάλιστα, στα σπίτια κάποιων βρέθηκαν σφαίρες και γκλομπς. Η δίκη τους έχει οριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2021.

  • Η επίθεση των ακροδεξιών συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά της φασιστικής πρακτικής:
  • Επίθεση στον αδύναμο. Πολλοί άνδρες εναντίον λίγων γυναικών, όπως κάνουν και με τους πρόσφυγες.
  • Θρασύδειλη βία. Επίθεση με καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
  • Έμφυλες διακρίσεις. Οι τέσσερις αγωνίστριες έγιναν δέκτες ύβρεων αναφορικά με το φύλο τους.
  • Αποστροφή στο «ξένο». Τους φασίστες ενόχλησαν τα πλακάτ υπεράσπισης των προσφύγων. Για αυτούς όμως ξένο δεν είναι μόνο οι αλλοδαποί και οι αλλόθρησκοι, αλλά και ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αυτονόητα συμπαρίσταται στα θύματα της επίθεσης, όχι μόνο γιατί μία εξ αυτών είναι καθηγήτρια, αλλά γιατί ιστορικά γνωρίζουμε πως ο αγώνας για μόρφωση είναι και αγώνας ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Και γιατί γνωρίζουμε ότι ο φασισμός είναι εχθρικός απέναντι στην άνοδο του μορφωτικού επίπεδου του λαού. Προτιμά όντα αμαθή και άβουλα, έρμαια της προπαγάνδας και του ανορθολογισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.