Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Στο Γεράνι η μεγαλύτερη σήραγγα του ΒΟΑΚ με μήκος άνω των 3 χιλιομέτρων!

Η πορεία των διαγωνισμών και το κόστος των διοδίων, αλλά και κατασκευαστικές λεπτομέρειες

Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα έργα για τη χώρα θα αποτελέσει ο Βόρειος Ειδικός Άξονας Κρήτης, γνωστός ως ΒΟΑΚ, με το συνολικό κόστος του έργου να εκτιμάται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Σε μεγάλο τμήμα του άξονα θα επιχειρηθεί η μεγέθυνση επί της υπάρχουσας εθνικής οδού κατά πλάτος, που σημαίνει ότι τα έργα θα συντελούνται ενόσω ο δρόμος θα παραμένει ανοικτός για την οδική κυκλοφορία.

Ταυτόχρονα, σε πολλά σημεία προβλέπεται να δημιουργηθούν σήραγγες, με μεγαλύτερη στην περιοχή Γεράνι Ρεθύμνου με μήκος άνω των 3 χιλιομέτρων.

Χρονική προθεσμία του έργου ορίζονται οι 36 μήνες, με την υλοποίησή του να τελειώνει, κατά αυτό το χρονικό περιθώριο, τέλη του 2025. Στο μεταξύ οι 2 εκ των 3 απαραίτητων διαγωνισμών έχουν υλοποιηθεί και αναμένεται η πραγματοποίηση του τρίτου και τελευταίου.

Οι διαγωνισμοί των 3 τμημάτων

Οι 2 εκ των 3 διαγωνισμών για τη δεσμευτική υποβολή προσφορών των τμημάτων του ΒΟΑΚ, έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ αναμένεται η σχετική και απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη, ώστε να τρέξει και ο τρίτος. Στόχος είναι οι προσφορές να έχουν δοθεί μέχρι τα τέλη του 2022 και οι υπογραφές να έχουν συντελεστεί το 2023. Το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, VINCI και Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL.

Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Στις 22 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το Ανατολικό τμήμα του οδικού άξονα, που θα εκτείνεται από την Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Το κόστος του έργου (συν ΦΠΑ) ανέρχεται στα 186 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της χώρας ως δημόσιο έργο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού η ΑΚΤΩΡ μειοδότησε, ενώ πριν λίγες ημέρες έγινε προσωρινή ανάδοχος. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει, εφόσον εντός του έτους μπουν οι απαραίτητες υπογραφές και δεν προκύψουν άλλες καθυστερήσεις.

Χερσόνησος-Νεάπολη

Ως προς το μεσαίο τμήμα, που εκτείνεται από τη Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη, ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου, με το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που υλοποιείται ως «ΣΔΙΤ» να λαμβάνει μέρος. Αναμένεσαι στο επόμενο διάστημα η ανακήρυξή του ως προσωρινός ανάδοχος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία και η υπογραφή της συμβάσεως, συμβάντα που μπορούν να συντελευθούν εντός του έτους.

Χανιά-Χερσόνησος

Το επόμενο και βασικότερο τμήμα του άξονα, που εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο και θα έχει μήκος 157χλμ. Για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού με την υποβολή των προσφορών του συγκεκριμένου τμήματος, αναμένεται η απαραίτητη έγκριση από την περιβαλλοντική μελέτης του ΥΠΕΝ. Η Περιφέρεια Κρήτης, πάντως, έχει προχωρήσει σε θετική γνωμοδότηση.

Διόδια ΒΟΑΚ

Σε 0,063 ανά χιλιόμετρο θα είναι το κόστος των διοδίων, μοντέλο που χρησιμοποιείται και από άλλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΒΟΑΚ, θα λειτουργήσουν ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, όπως έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Με άλλα λόγια, οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν από σταθμό σε σταθμό, αλλά θα πληρώνουν όσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει.

Πρακτικά και με βάση σημερινές τιμές, το κόστος για να ταξιδέψεις κανείς από Χανιά σε Ηράκλειο θα είναι 10 ευρώ περίπου, ενώ από Χανιά προς Άγιο Νικόλαο περίπου 13 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς