Απίστευτο ρατσισμό έχει βιώσει  μια οικογένεια στο Ρέθυμνο της Κρήτης, καθώς τους αρνήθηκε η ενοικίαση διαμερίσματος επειδή το παιδί τους έχει αυτισμό.

Η μητέρα του παιδιού, Μαρία Αναγνωστοπούλου, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» όπου υποστήριξε πως καθώς το σπίτι όπου διέμεναν κάηκε, η οικογένεια αναζήτησε καινούριο διαμέρισμα.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ενημέρωσε την οικογένεια την ημέρα υπογραφής των συμβολαίων, πως οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας θα έχουν πρόβλημα από τη φασαρία που θα προκαλεί το παιδί με αυτισμό, ως εκ τούτου δεν μπορεί να τους νοικιάσει το σπίτι.

Να σημειωθεί, ότι στη φωτιά κάηκε και ο σκύλος της οικογένειας, ο οποίος ήταν ειδικά εκπαιδευμένος να μυρίζεται τις επιληψίες του παιδιού.

Τώρα η οικογένεια φιλοξενείται σε δωμάτιο ξενοδοχείου που έχει ανοίξει ειδικά για αυτούς.

Το μήνυμα του Γαβριήλ Τσουντάνη:

Η στέγη στο Ρέθυμνο πάντα ήταν ένα θέμα. Σε μια φοιτητούπολη αλλά και τουριστικό μέρος παράλληλα, δύσκολα βρίσκεις σπίτι. Τη δυσκολία αυτή έρχεται σήμερα να ενισχύσει και μια συμπεριφορά ιδιοκτήτη που ξεπερνά κάποια όρια.
Νομίζω ακούστηκε τις μέρες αυτές το πρόβλημα της οικογένειας της Maria Antouanetta Anagnostopoulou που το σπίτι τους καταστράφηκε από πυρκαγιά μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα. Ευτυχώς ξύπνησαν από τον καπνό και γλύτωσαν τα χειρότερα!
Τις επόμενες μέρες βρήκαν σπίτι και μετακόμισαν, για να ξαναστήσουν με ό,τι είχε απομείνει. Δεν υπολόγισαν όμως καλά ότι ο 5χρονος αυτιστικός γιος τους, αυτός που ξύπνησε πρώτος και τους γλύτωσε από τη φωτιά, θα ήταν η αιτία να τους διώξουν από το νέο σπίτι.
Η ιδιοκτήτρια άκουσε παράπονα από τη γειτονιά για τον 5χρονο γιο με αυτισμό και την υπερκινητικότητα του και αφού επέστρεψε τα πρώτα χρήματα που είχαν καταβληθεί από την οικογένεια, τους ζήτησε να φύγουν.
Η κοινωνία δείχνει ένα πρόσωπο που σίγουρα δεν την τιμά και δεν πρέπει να την αντιπροσωπεύει. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι ανάγκη να ζουν στο περιθώριο, ούτε σε “ειδικές γειτονιές”, σε “ειδικά σπίτια”. Μπορούν κάλλιστα να ζουν μαζί μας, αρκεί να είμαστε λίγο πιο έξυπνοι να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε. Να μη φοβόμαστε.
Τη Μαρία τη γνωρίζω. Τα προβλήματα υγείας της οικογένειας τα γνωρίζω. Επιτρέψτε μου να πω πως, πολλοί που διαβάζετε τώρα, όχι μόνο δεν έχετε ιδέα πόσο δύσκολα περνάει η οικογένεια χρόνια τώρα, αλλά ούτε εγώ δεν ξέρω που βρίσκουν τόση δύναμη και αντέχουν. Ακατανόητη δύναμη!
Η Maria Antouanetta Anagnostopoulou δεν ζητά δωρεάν φιλοξενία σε κανένα σπίτι, αποδοχή ζητά και κατανόηση. Θέλει να πληρώνει ενοίκιο και να ζει ήσυχα και ήρεμα. Ούτε θα φωνάξει, ούτε θα μαλώσει, ούτε θα ζητήσει τίποτα με το ζόρι. Έχει σημαντικά πράγματα να κάνει.
Μαρία είμαστε εδώ. Θα βρεθεί σπίτι και θα κοιτάτε μπροστά…
ΥΓ: όποιος θέλει να βοηθήσει, απευθείας στη Μαρία μήνυμα παρακαλώ, είναι ευγενικότατη και θα απαντήσει με χαρά.
Από μένα ευχαριστώ.