Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Στα άκρα η κόντρα και στο χείλος του γκρεμού το νοσοκομείο

Μια προκαταρκτική εξέταση με ενδεχόμενη παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο και δεκαπέντε παραιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών είναι το αποτέλεσμα της κόντρας που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή μεταξύ της διοίκησης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και μέρους του ιατρικού προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος, οδηγώντας την κατάσταση εν μέσω πανδημίας στα άκρα.  

Από τη μία πλευρά η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και 14 γιατροί πρώτης γραμμής υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους αντιδρώντας στην ενδεχόμενη πειθαρχική δίωξη της κ. Ιωαννίδου, που την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε πως λόγω έλλειψης εφημερευόντων γιατρών δεν ήταν δυνατή η εισαγωγή ασθενών στην κλινική. Από την άλλη πλευρά, είναι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος να ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης για το αν η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ελένης Ιωαννίδου διέπραξε πειθαρχικό αδίκημα ή όχι.

Την τελική απόφαση πάντως θα τη λάβει το Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ δεν είναι απίθανο μέσα από τη συζήτηση να αμβλυνθούν οι διαφορές και κάθε πλευρά ν’ αποσύρει «τα όπλα της» προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ωστόσο, ως εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, αποφάσισε να καλέσει σε τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ (Παρασκευή 22/01) τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, τους  Υπεύθυνους των Τομέων του Γ.Ν.Ρ, όπως και την Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, προκειμένου να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νοσοκομείου.  

Η ανακοίνωση της Διευθύντριας για το κλείσιμο της Παθολογικής

Όλα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε και έστειλε στον τύπο η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής Ελένη Ιωαννίδου η οποία έφερε ως τίτλο

«Κλειστή η Παθολογική κλινική για νέες εισαγωγές» και αναφερόταν στην έλλειψη ειδικού γιατρού στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, τονίζοντας ότι ένας γιατρός δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα την ευθύνη σε 2 και 3 τμήματα. Στην ανακοίνωση η κ. Ιωαννίδου συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα 17 Ιανουαρίου (περ. Κυριακή 17/01) 2021 εν μέσω πανδημίας, δεν υπάρχει ακόμα μια φορά ειδικός γιατρός σε εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων  Περιστατικών.

Στην Παθολογική κλινική οι 4 παθολόγοι που υπηρετούν εδώ και σχεδόν 2 χρόνια δεν αρκούν. Η μια επικουρική γιατρός μας θα φύγει σε 2 μήνες και από τη διοίκηση δεν υπάρχει καμία απάντηση για το τι θα γίνει. Στο πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής κλινικής υπάρχουν ήδη ακάλυπτες εφημερίες. Εδώ και 2 χρόνια εφημερεύουμε με ένα απίστευτο αριθμό εφημεριών. Έχουμε εξοντωθεί ψυχικά και σωματικά. Το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει. Επειδή ένας γιατρός δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα την ευθύνη για 2 και 3 τμήματα. Επειδή το θέμα δεν είναι να ξαπλώσει ο ασθενής σε ένα κρεβάτι αλλά να υπάρχει και γιατρός να τον φροντίζει. Επειδή πιστεύουμε ότι η διαχείριση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Επειδή δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη φροντίδα των ασθενών μας. Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ενώ είναι γνωστά στη διοίκηση και την Υγειονομική Περιφέρεια πάνω από 2 χρόνια. Επειδή από τη διοίκηση  δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη λύση στον ορίζοντα. Ο εφημερεύων παθολόγος σήμερα θα μείνει στα Επείγοντα και η Παθολογική κλινική δεν θα δέχεται νέα περιστατικά. Ζητάμε άμεσα το αυτονόητο. Την ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρούς, τη συμπλήρωση των προγραμμάτων εφημέρευσης με ειδικευμένο προσωπικό και τη διασφάλιση της σωστής φροντίδας των πολιτών.»

Η αντίδραση της Διοίκησης του Νοσοκομείου

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της κ. Ιωαννίδου ακολούθησε διάψευση από το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ελευθέριο Μαρκάκη, στην οποία τονίστηκε ότι η Παθολογική Κλινική λειτουργεί κανονικά, «καθώς ουδέποτε αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας της». Μάλιστα, έκανε γνωστό, ότι «ερευνά τις παράνομες -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεις από μη αρμόδιους και σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία».

Στην ανακοίνωση διάψευσης συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αναφορικά με το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιούνται εισαγωγές ασθενών στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σας ενημερώνουμε ότι η Κλινική λειτουργεί κανονικά εξυπηρετώντας όλα τα παθολογικά περιστατικά. Tα όργανα που νομιμοποιούνται για τη λειτουργία της Κλινικής και του Νοσοκομείου ουδέποτε αποφάσισαν για το αντίθετο, καθιστώντας την είδηση περί αναστολής λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής ψευδή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου διερευνά τους λόγους και τις συνέπειες συμπεριφορών που προάγουν παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις αυτών από μη αρμόδιους, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους ασθενείς και σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.»

33 γιατροί υπογράφου το κείμενο «Περί νομιμότητας και αρμοδιότητας»

Την απάντηση της διοίκησης η οποία μιλά καθαρά για αναζήτηση ευθυνών και εφαρμογή νόμιμων διαδικασιών ακολουθεί ένα κείμενο που αναφέρεται στα περί νομιμότητας και αρμοδιότητας το οποίο υπογράφεται από 33 γιατρούς.

Το κείμενο αναφέρει: «Ποιος είναι νόμιμος άραγε; Μία διοίκηση που βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από το νόμιμο όριο; Μια διοίκηση που όταν δεν μπορεί να λύσει προβλήματα «εντέλει» σταθερά τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους; Μια διοίκηση που παρανόμως διακόπτει την άδεια ανατροφής μιας μητέρας; Μια διοίκηση που αφήνει χωρίς εφημερεύοντα το πιο κομβικό τμήμα του νοσοκομείου, το τμήμα επειγόντων περιστατικών;

Μάλλον το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί. Ποιος είναι παράνομος;

Αυτός που δουλεύει με «εντέλλεσθε» εδώ και πάνω ένα χρόνο; Που δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα από τη νόμιμη άδεια που δικαιούται; Που δεν έχει κανένα δικαίωμα για εκπαίδευση; Που καλύπτει το τμήμα επειγόντων περιστατικών όταν δεν υπάρχει γιατρός για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;

Ας δούμε τώρα ποιος είναι αρμόδιος. Ποιος είναι αρμόδιος να κρίνει τι είναι ασφαλές για τους ασθενείς και τι όχι; Η κοινή λογική που λέει ότι εφημερία χωρίς κάλυψη ειδικού γιατρού δεν είναι ασφαλής; Ο γιατρός που νοσηλεύει τους ασθενείς; Ο διευθυντής της κλινικής που βλέπει το νοσοκομείο να μετατρέπεται σε εφημεριακό κέντρο; Ο πρόεδρος του τομέα που λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να καταρτίσει πρόγραμμα εφημέρευσης για την κλινική COVID; Το επιστημονικό συμβούλιο που κρίνει για δεύτερο μήνα ότι το πρόγραμμα εφημέρευσης είναι επισφαλές και δεν το έχει εγκρίνει; ‘Η οι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι; Ποιος είναι πάλι αρμόδιος να λύσει αυτά τα προβλήματα; Ο γιατρός που δουλεύει χωρίς άδεια εδώ και δυο χρόνια με 8 εφημερίες το μήνα, σε 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα μέχρι να πέσει κάτω; Ή η διοίκηση και η ΥΠΕ οι οποίοι αφού προσπάθησαν να μας πείσουν με λογιστικά τερτίπια ότι το πρόβλημα λύθηκε τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά; Αυτή η επιλεκτική έκκληση στη νομιμότητα απέναντι σε γιατρούς που αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου και αγωνίζονται για τη διατήρηση της ποιότητας της δουλειάς τους, τι στιγμή που οι παρανομίες από τη διοίκηση «πέφτουνε» βροχή, είναι τουλάχιστον υποκριτική. Το επιχείρημα του «δούλεψε όπως δούλευες χθες» είναι σαν να λες στο μαραθωνοδρόμο μετά τα 42 χιλιόμετρα γιατί έπεσες κάτω; Συνέχισε, πριν λίγο έτρεχες». Κυρία διοικήτρια της ΥΠΕ και κύριε διοικητά κάντε τη δουλειά σας για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε τη δίκη μας».

ΟΙ 33 ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: Ανδρουλάκη Γεωργία Παθολόγος,

Αντριόπουλος Χρήστος Αναισθησιολόγος, Βελιβασάκης Γεώργιος Ορθοπεδικός, Βρανάκης Γεώργιος Χειρουργός,  Γαρμπή Αναστασία Ορθοπεδικός, Γιώβης Γεώργιος Ουρολόγος, Γραφάκου Όλγα Παιδίατρος, Ζάκκας Φώτιος Καρδιολόγος, Ζενιώδη Μαρία-Ελένη Παθολόγος, Ιωαννίδου Ελένη Παθολόγος,  Καμπουράκη Δέσποινα Εντατικολόγος, Κασάπη Μαρία ΩΡΛ, Καστρινάκης Κωνσταντίνος Γενικός γιατρός, Κιντριλή Αργυρώ Γαστρεντερολόγος, Κουντουράκης Ευάγγελος Χειρουργός, Κούτλα Χριστίνα Βιοπαθολόγος, Κυρίτση Αικατερίνη Εντατικολόγος, Μαραγκουδάκης Εμμανουήλ Γαστρεντερολόγος, Μαρκάκης Χαράλαμπος Εντατικολόγος,  Μοσχονά Ροδαμάνθη Ακτινολόγος, Νεονάκη Πελαγία Παιδίατρος, Νταουντάκη Ειρήνη Νεφρολόγος,  Παπαδάκη Παναγιώτα Νεφρολόγος Πάσαμ Αντρέας Νεφρολόγος Πεντάρη Αναστασία Εντατικολόγος Περισυνάκη Γαρυφαλλιά Νεφρολόγος, Περισυνάκης Ηρακλής Χειρουργός, Πολοπετράκη Μαρία Καρδιολόγος, Σαμιώτης Ηλίας Εντατικολόγος,  Σαριδάκης Ιωάννης Ακτινολόγος, Σκανδαλάκης Γεώργιος Καρδιολόγος, Στουπής Ιωάννης Ογκολόγος,  Χριστογιάννης Χάρης Ορθοπεδικός.

Δεκαπέντε παραιτήσεις ως απάντηση για παραπομπή στο πειθαρχικό 

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ γιατρών και διοίκησης προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, να βρεθεί η χρυσή τομή και να συζητηθεί η λύση για το θέμα της στελέχωσης τμημάτων και κλινικών του Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής όπως έγινε γνωστό η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής υπό την «απειλή» της διεξαγωγής προκαταρκτικής εξέτασης για το αν έχει διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα ή όχι, υποβάλλει την παραίτησή της, ενώ την ακολουθούν ακόμη δέκα νοσοκομειακοί γιατροί, που ως τα μέσα τις εβδομάδας φτάνουν τους δεκατέσσερις.

Όπως έχει γίνει γνωστό βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει προθεσμία δύο μηνών  προκειμένου να αποφασίσει αν θα τις κάνει δεκτές ή όχι.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους όλοι οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όλοι οι γιατροί της νεφρολογικής κλινικής, ορισμένοι παθολόγοι, δύο καρδιολόγοι, μία παιδίατρος, ένας ακτινολόγος και η λοιμωξιολόγος κ. Ιωαννίδου.

Δήλωση Α. Ξανθού για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και την πειθαρχική δίωξη της Ελένης Ιωαννίδου

«Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σοβεί εδώ και πολύ καιρό μια σοβαρή κρίση ιατρικής στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική κλινική, το ΤΕΠ, το Αναισθησιολογικό. Αυτή η παρατεινόμενη δυσκολία και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης λόγω πανδημίας, έχει προκαλέσει συσσωρευμένη κόπωση στους υπηρετούντες γιατρούς και υπέρβαση των ψυχοσωματικών τους αντοχών. Οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, έγιναν με καθυστέρηση, συχνά με αποσπασματικό τρόπο και σίγουρα δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε μια ζωτικής σημασίας κλινική όπως η Παθολογική.

Με αυτή η κατάσταση, το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια κάποτε εξαντλούνται.  Και η απόγνωση μετατρέπεται σε διαμαρτυρία, αρχικά σε υπηρεσιακό επίπεδο και μετά, όταν η απάντηση είναι μονίμως «εντέλλεσθε», παίρνει και δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς ήταν το «έγκλημα» της Ελένης Ιωαννίδου, διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Μόνο που η νέα διακυβέρνηση στο ΕΣΥ δεν τα ανέχεται αυτά. Δεν την ενδιαφέρει η ουσία, το αν δηλαδή καλύπτονται αξιοπρεπώς οι ανάγκες των ασθενών και αν τηρείται η νομιμότητα για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Η έγνοια των διοικούντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, να μην τρωθεί το γόητρο, να μην αμφισβητηθεί η επάρκεια τους, να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Και έτσι αποφασίστηκε πειθαρχικός έλεγχος για την Ελένη Ιωαννίδου, που όμως, απρόσμενα ίσως, οδήγησε σε μια γενναία κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης 15 μονίμων γιατρών του νοσοκομείου που υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους.

Επειδή λοιπόν τα πράγματα είναι σοβαρά και οι αστειότητες περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αυταρχισμού από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ και ας υπάρξουν άμεσα κινήσεις αντιστροφής του διαλυτικού για τη λειτουργία του νοσοκομείου κλίματος  και, κυρίως, δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για οριστική επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό».

Καταγγελία από τη την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου αναφέρει: «Το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου καταγγέλλει τη έναρξη διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. ΚΑΛΕΙ τη διοίκηση να βρει επειγόντως λύσεις για τις ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού. Η αναστολή των εισαγωγών σε νευραλγικές κλινικές δεν αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας, γιατί μεταφέρει στους ασθενείς περισσότερη ανασφάλεια και ταλαιπωρία που δεν δικαιολογείται από την μειωμένη προσέλευση ασθενών στο Νοσοκομείο μας. ΚΑΛΕΙ τη Διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου να επιταχύνει τη διαδικασία διορισμού των ιατρών του ΤΕΠ που έχουν προκηρυχθεί και απορεί που παρά τη μεγάλη μείωση της προσέλευσης των ασθενών στο ΤΕΠ τα προβλήματα δυσλειτουργίας φαίνεται να γιγαντώνονται. Επισημαίνεται ότι ύπαρξη ή όχι ειδικού ιατρού στο πρόγραμμα εφημεριών του τμήματος Επειγόντων δεν αναιρεί, ούτε και ακυρώνει την ευθύνη των ιατρών των αντίστοιχων κλινικών για τα επείγοντα περιστατικά της ειδικότητάς τους, τόσο κατά την διάρκεια της εφημερίας, όσο και κατά την πρωινή λειτουργία του τμήματος. ΚΑΛΕΙ τη Διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εξοπλισμό των νοσοκομείων με τα απαραίτητα εργαλεία (πχ συσκευές οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής) που μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης. Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών. Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον καθοριστικό ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid και post-Covid ασθενών καθώς και της διενέργειας του εμβολιασμού. Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για επανέναρξη των τακτικών ΕΙ και χειρουργείων. Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες). Διενέργεια των εμβολιασμών σε επίπεδο ΠΦΥ με εξασφάλιση των κατάλληλων δομών, του εξοπλισμού και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με επαρκή εκπαίδευσή του, τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών. Διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό και λήψη των κατάλληλων μέτρων για την μείωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Διακοπή μετακινήσεων υγειονομικών σε άλλα τμήματα, εξασφάλιση των όρων καθαριότητας υγιεινής και απολύμανσης των χώρων του νοσοκομείου, εξασφάλιση των απαραίτητων ΜΑΠ για όλο το προσωπικό , εξασφάλιση ασφαλών χώρων ξεκούρασης για το προσωπικό. Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού. Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Όχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση. Αφορολόγητη και ακατάσχετη η απολαβή από κάθε πρόσθετη εφημερία. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Επαναφορά όλων των αντισυνταγματικών περικοπών στις αποδοχές σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών».

Οι ειδικευόμενοι γιατροί της Παθολογικής κλινικής παίρνουν θέση

Τη συμπαράστασή τους, στους  γιατρούς του ΓΝΡ δηλώνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί της Παθολογικής κλινικής στην εγγραφή διαμαρτυρία που ακολουθεί:

«Όλοι εμείς οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής Κλινικής παίρνουμε ενεργά θέση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει η διοίκηση του Νοσοκομείου σε όποιον διεκδικεί.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο καθένας από εμάς μπήκε στη μάχη για τη διασφάλιση της υγείας του λαού του Ρεθύμνου και στις συνθήκες πανδημίας που διανύουμε και θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί για να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δίκαια αιτήματά μας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δε συμβιβαζόμαστε με την υπολειτουργία των κλινικών και παλεύουμε για βελτίωση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή, ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί «θωράκισης» του ΕΣΥ, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι περιβόητες προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο μας είναι μόλις 7, που στην πλειοψηφία τους αφορούν προσωπικό που ήδη εργαζόταν ως επικουρικό και τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ακόμη κενά σε οργανικές θέσεις.

Το αφήγημα περί θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας καταρρέει αν αναλογιστούμε πως όσον αφορά την Παθολογική Κλινική λειτουργεί με 4 ειδικευμένους γιατρούς και έχει ανασταλεί η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων επ’ αόριστον, ενώ η κάλυψη των εφημεριών γίνεται «εντέλλεσθε» της Διοίκησης, με αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση. Παράλληλα, η λειτουργία της κλινικής covid τις πραγματοποιείται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές (παθολογική, πνευμονολογική, νευρολόγους, νεφρολόγους, γαστρεντερολόγους) και μάλιστα χωρίς να έχει εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο το πρόγραμμα του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, με τα κενά στην κάλυψη των εφημεριών από ειδικό στα ΤΕΠ, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνει και το κομμάτι της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων. Χορτάσαμε από υποσχέσεις και παλαμάκια! Δεν ανεχόμαστε την τρομοκρατία σε όποιον αναδεικνύει τα προβλήματα και διεκδικεί. Δεν ανεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι και να δεχόμαστε πειθαρχικές διώξεις!

Φοράμε μάσκα αλλά η φωνή μας παραμένει δυνατή και πρέπει να ακουστεί!

Παραμένοντας στην 1η γραμμή των μαχόμενων υγειονομικών απέναντι στην πανδημία, δεν μπορούμε να κλείνουμε το στόμα για αυτά που χρειάζονται να γίνουν ώστε συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την Υγεία του λαού. Γι’ αυτό και ζητάμε τα εξής:

· Να ανακαλέσει την πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους.

· Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων καθώς είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου και καλύπτουν αποδεδειγμένα διαρκείς και πάγιες ανάγκες.

· Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου».

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στηρίζει τους γιατρούς του νοσοκομείου της πόλης

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ στηρίζει το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου:

«Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου δηλώνει  την στήριξή της στη Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένης Ιωαννίδου, απαιτώντας να γίνουν δεκτά από τους αρμόδιους τα δίκαια αιτήματά της και να μην ξεκινήσει κανενός είδους πειθαρχική διαδικασία εις βάρος της. Στεκόμαστε στο πλευρό  του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου και συνυπογράφουμε το κείμενό τους, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

Περί νομιμότητας και αρμοδιότητας: Ένα κείμενο διαμαρτυρίας από τους γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Ποιος είναι νόμιμος άραγε; Μία διοίκηση που βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από το νόμιμο όριο; Μια διοίκηση που όταν δεν μπορεί να λύσει προβλήματα «εντέλει» σταθερά τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους; Μια διοίκηση που παρανόμως διακόπτει την άδεια ανατροφής μιας μητέρας; Μια διοίκηση που αφήνει χωρίς εφημερεύοντα το πιο κομβικό τμήμα του νοσοκομείου, το τμήμα επειγόντων περιστατικών;

Μάλλον το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί. Ποιος είναι παράνομος; Αυτός που δουλεύει με «εντέλλεσθε» εδώ και πάνω ένα χρόνο; Που δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα από τη νόμιμη άδεια που δικαιούται; Που δεν έχει κανένα δικαίωμα για εκπαίδευση; Που καλύπτει το τμήμα επειγόντων περιστατικών όταν δεν υπάρχει γιατρός για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;

Ας δούμε τώρα ποιος είναι αρμόδιος Ποιος είναι αρμόδιος να κρίνει τι είναι ασφαλές για τους ασθενείς και τι όχι; Η κοινή λογική που λέει ότι εφημερία χωρίς κάλυψη ειδικού γιατρού δεν είναι ασφαλής; Ο γιατρός που νοσηλεύει τους ασθενείς; Ο διευθυντής της κλινικής που βλέπει το νοσοκομείο να μετατρέπεται σε εφημεριακό κέντρο; Ο πρόεδρος του τομέα που λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να καταρτίσει πρόγραμμα εφημέρευσης για την κλινική COVID; Το επιστημονικό συμβούλιο που κρίνει για δεύτερο μήνα ότι το πρόγραμμα εφημέρευσης είναι επισφαλές και δεν το έχει εγκρίνει; ‘Η οι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι;

Ποιος είναι πάλι αρμόδιος να λύσει αυτά τα προβλήματα; Ο γιατρός που δουλεύει χωρίς άδεια εδώ και δυο χρόνια με 8 εφημερίες το μήνα, σε 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα μέχρι να πέσει κάτω; Ή η διοίκηση και η ΥΠΕ οι οποίοι αφού προσπάθησαν να μας πείσουν με λογιστικά τερτίπια ότι το πρόβλημα λύθηκε τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά;

Αυτή η επιλεκτική έκκληση στη νομιμότητα απέναντι σε γιατρούς που αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου και αγωνίζονται για τη διατήρηση της ποιότητας της δουλειάς τους, τι στιγμή που οι παρανομίες από τη διοίκηση «πέφτουνε» βροχή, είναι τουλάχιστον υποκριτική.  Το επιχείρημα του «δούλεψε όπως δούλευες χθες» είναι σαν να λες στο μαραθωνοδρόμο μετά τα 42 χιλιόμετρα γιατί έπεσες κάτω;  Συνέχισε, πριν λίγο έτρεχες».

Κυρία διοικήτρια της ΥΠΕ και κύριε διοικητά κάντε τη δουλειά σας για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε  τη δίκη μας.» Να σταματήσει η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Διευθύντριας της Παθολογικής κ.  Ιωαννίδου Ελένης!

ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize