Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Στα 500 μέτρα η γεώτρηση στο “Μελισσουργάκι” – Τι δηλώνει ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης

Παρουσία του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη , ξεκίνησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου η γεώτρηση στο Μελισσουργάκι, και την περιοχή “Σπαθαριά” δίπλα στον ποταμό “Αχλαδιά”, ένα μεγάλο στοίχημα του Δήμου για την επάρκεια σε νερό για τα επόμενα χρόνια ανεξάρτητα από την κατάσταση της λιμνοδεξαμενής του Γωνομιού.

Η γεώτρηση στο Μελισσουργάκι προχωράει 100 μέτρα ανά ημέρα, με στόχο τα 500 μέτρα, οπότε αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, ελπίζοντας σε θετικό αποτέλεσμα και ύπαρξη νερού, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει το έργο και να δημιουργηθούν οι υποδομές για την άντληση του  και τη μεταφορά του στα Ανώγεια. Είναι προϋπολογισμού 50 χιλιάδων ευρώ, ποσό ενώ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα χρειαστεί μεγαλύτερα κονδύλια για την άντληση και μεταφορά του νερού στα Ανώγεια.

Η επάρκεια σε νερό τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση υπήρξε για πολλά χρόνια ένα από τα μεγάλα προβλήματα των Ανωγείων που είχε διογκωθεί περισσότερο με τα προβλήματα παλαιότερων ετών στη λιμνοδεξαμενή του Γωνομιού και την απώλεια χιλιάδων κυβικών. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα αυτά να αποκαταστάθηκαν και με τις αυξημένες βροχές στους τελευταίους δυο χειμώνες, τα Ανώγεια να έχουν επάρκεια στο νερό τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, αλλά ο Δήμος προσέχει για να έχει ώστε να λυθεί οριστικά αυτό το άγχος για τις επόμενες δεκαετίες.Παράλληλα με μεγάλη επάρκεια νερού τα επόμενα χρόνια καθίσταται και πιο δυνατή και εφικτή η μείωση των τελών στο νερό για τους δημότες των Ανωγείων.

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης μιλώντας στην ΑΝΩΓΗ μετά την πρώτη ημέρα εργασιών στο “Μελισσουργάκι” τονίζει την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε το χωριό να μην αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα με το νερό. Αναφέρει ότι εκτός της γεώτρησης αυτής θα υπάρξει και άλλη μια στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας ενώ ο μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία μιας συνολικής υδρογεωλογικής μελέτης που θα ερευνήσει όλες τις πιθανότητες ύπαρξης νερού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και κυρίως στο βουνό και την περιοχή “Πετραδολάκια”.Τέλος ο Δήμαρχος Ανωγείων αναφέρεται στην παλαιότητα του δικτύου στο Δοξαρό, αλλά και στις προσπάθειες να οριστούν οι όροι της μελέτης για τη δημιουργία του φράγματος στο “Βαρσαμά” ένα μεγάλο έργο σε σύμπραξη με το Δήμο Μαλεβιζίου.

Αναλυτικά η δήλωση στην ΑΝΩΓΗ του Σωκράτη Κεφαλογιάννη:

“Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ήθελα να γίνει αυτό, καθώς επιθυμία μας είναι να έχουμε όλες τις δυνατότητες που έχει η περιοχή σε νερό διαθέσιμες ώστε να μην έχουμε θέμα αν προκύψει πρόβλημα με τη λιμνοδεξαμενή. Η γεώτρηση στο μελισσουργάκι είχε προβλήματα και δεν προχωρούσε τα τελευταία χρόνια. Είδαμε που καθυστερούσε η διαδικασία, ξεπεράσαμε άμεσα αυτό το πρόβλημα μέσα σε δυο μήνες, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου και δόξα τω Θεό ξεκινήσαμε απόψε.

Αρχικός στόχος της γεώτρησης φυσικά είναι να βρει νερό.Καιρού επιτρέποντος θεωρώ ότι μέχρι την Τετάρτη ίσως έχουμε αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στα 500 μέτρα βάθος.

Ευχόμαστε να πάει καλά η γεώτρηση. Να πετύχει πολύ νερό σε μικρό βάθος, ώστε να είναι και αξιοποιήσιμο. Αν συμβεί αυτό αμέσως μετά να βρούμε τα κονδύλια για την γεώτρηση. Τώρα κάνουμε τη διάνοιξη ουσιαστικά για να δούμε αν υπάρχει νερό. Είναι προυπολογισμού 50 χιλιάδων ευρώ, Θα χρειαστεί πολλαπλάσιο ποσό γύρω στις 120 χιλιάδες ευρώ για να γίνει μετά η εγκατάσταση της γεώτρησης, η σωλήνωση, να μπουν οι δεξαμενές κτλ για την άντληση του νερού και πολλαπλάσιο ποσό για να δημιουργηθούν τα δίκτυα  που θα μεταφέρουν το νερό πάνω στο χωριό.Στόχος μας επίσης είναι τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κάνουμε μια επιπλέον γεώτρηση ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ορίσουμε τους όρους της Διακήρυξης για να κάνουμε τις προμελέτες για το φράγμα του Βαρσαμά.

Υπάρχει η γεώτρηση στο Δοξαρό αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, η γεώτρηση και το δίκτυο εκεί είναι 30 ετών, υπάρχει παλαιότητα που δεν μας δίνει το δικαίωμα εφησυχασμού.

Παράλληλα με όλα αυτά, επεξεργάζομαι με τους συνεργάτες μου στο Δήμο, τη δημιουργία μιας συνολικής υδρογεωλογικής μελέτης του Δήμου Ανωγείων η οποία θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες γεωτρήσεων και κυρίως να δούμε τις πιθανότητες και τις προοπτικές μας στην περιοχή “Πετραδολάκια”. Είναι κάτι το οποίο για πολλά χρόνια συζητιέται, ακούγεται, ότι το νερό εκεί είναι αξιοποιήσιμο και μπορεί να αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Πρέπει λοιπόν να το διερευνήσουμε και να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια και πιθανότητες για ένα τόσο μεγάλο έργο…”

Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Σιωπηρή διαμαρτυρία των γιατρών – Κινδυνεύουν να κλείσουν τα κρεβάτια στη ΜΕΘ

Για την υποστελέχωση της κλινικής covid και αποκλεισμό της ΜΕΘ από την σύσταση νέων οργανικών …

Ρέθυμνο – Βρώμικο ταξί, οδηγός χωρίς μάσκα και με κλειστά τα πίσω παράθυρα!

Ενώ οι Ρεθεμνιώτες βάζουν τα δυνατά τους ώστε να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας από τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize