Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Σωματείο Ερευνητών και Διδασκόντων – Ανακοίνωση για το άνοιγμα των πανεπιστημίων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ/ΟΥΣΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Site: https://ssedreth.wordpress.com/ 

Mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/ssedreth

Ακαδημαϊκή χρονιά: 2021-22

Ρέθυμνο, 19/1/22

Αρ. Πρωτ.4 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού την περίοδο των γιορτών αλλά και η επιδείνωση των λεγόμενων «σκληρών δεικτών», των θανάτων και των διασωληνωμένων, όφειλε να οδηγήσει στην επανεξέταση των, ανεπαρκών όπως αποδείχθηκε στην πράξη, υγειονομικών πρωτοκόλλων εν όψει της επανέναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ και ιδιαίτερα εν όψει της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου. Αντ’ αυτού βλέπουμε τα ΑΕΙ να ανοίγουν με τους ίδιους ακριβώς όρους με τους οποίους έκλεισαν, με ορατό τον κίνδυνο τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.  

Στην απαίτηση για λήψη επιπλέον μέτρων, το Υπουργείο Παιδείας απαντά με ασκήσεις αυταρχισμού, απαγορεύοντας στα ιδρύματα να ασκήσουν οποιοδήποτε έλεγχο στους όρους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, βάλλοντας έτσι ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Η εμμονή στην διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλειστικά με φυσικό τρόπο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμα και μαθημάτων όπου αναμένεται η προσέλευση εκατοντάδων φοιτητών στα αμφιθέατρα) και ο «δια ροπάλου» αποκλεισμός της συγκεκριμένης επιλογής αποτελεί ομολογία ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κάθε άλλο παρά ομαλά και χωρίς προβλήματα λειτούργησε τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη. Κάνεις σαφές, επίσης, ότι τα πανεπιστήμια, όπως και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, έχουν εργαλειοποιηθεί στα πλαίσια της προσχώρησης της κυβέρνησης σε λογικές «ανοσίας της αγέλης». 

Με δεδομένο ότι η εξέλιξη της πανδημίας έχει διαψεύσει ξανά και ξανά τις προβλέψεις περί της επερχόμενης λήξης της, ζητάμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας:

  • Εγκατάσταση κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ εντός των ιδρυμάτων και διενέργεια επαναλαμβανόμενων δωρεάν ελέγχων σε όλους και όλες. Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας μοριακού test μετά από συνταγογράφηση.
  • Πρόνοια για μείωση της πληρότητας εντός των αμφιθεάτρων με την πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού για να σπάσουν τα υπεράριθμα μαθήματα κατά το εαρινό εξάμηνο. 
  • Πύκνωση των δρομολογίων από και προς τις Σχολές προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
  • Χορήγηση μασκών αυξημένης προστασίας σε όσους και όσες συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Συντήρηση και βελτίωση των συστημάτων εξαερισμού των αιθουσών και των αμφιθεάτρων και εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος αέρα (τύπου HEPA). 

Όλα τα παραπάνω, που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα στοιχειώδες πλέγμα προστασίας απέναντι στη διάδοση του Sars-cov2, δεν αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης, η οποία προτιμά να «επενδύει» στην καταστολή, με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αντί για την υγεία, και δεν θα υλοποιηθούν αν δεν τα διεκδικήσουμε εμπράκτως, στο δρόμο. Ως σωματείο, καλούμε, μαζί με άλλα σωματεία της πόλης του Ρεθύμνου, σε συμμετοχή στην 

  • πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια στις 22 Ιανουαρίου, με συγκέντρωση στο Ρέθυμνο στις 12.00πμ στην πλατεία 4 Μαρτύρων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς