Ρέθυμνο – Σημαντικές παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου στην ημερίδα για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στην ημερίδα για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και το νησιωτικό χώρο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 – Σημαντικές παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους του.

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3/2 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη η ημερίδα με θέμα την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και το Νησιωτικό Χώρο κατά την περίοδο του Πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σκοπός της ημερίδας, ήταν η ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή των φορέων της Κρήτης στην υιοθέτηση ενός τεκμηριωμένου σχεδίου στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και το νησιωτικό χώρο με αφορμή τον σχεδιασμό της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και σε αυτήν συμμετείχαν βουλευτές της Κρήτης, στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών επιμελητηρίων, ενώσεων και φορέων.

Στο περιθώριο της ημερίδας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μεταφορικό ισοδύναμο και στη νησιωτική πολιτική, ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδύναμου, για την Κρήτη, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

To Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του, κ. Γεώργιο Γιακουμάκη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν) κ. Νικόλαο Ρεϊζάκη.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρέμβασης του, κ. Γιακουμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Επιμελητήριο Ρεθύμνης στηρίζει τις προσπάθειες του Υπουργείου για το σχεδιασμό και την υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών για τα νησιά και τις νησιωτικές επιχειρήσεις, και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την Κρήτη. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή συνεργασία με τον Υπουργό για την κατά το δυνατόν σύντομη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, αλλά και σε αναπτυξιακά ζητήματα που απασχολούν το Ρέθυμνο (Λιμάνι, ακτοπλοϊκή σύνδεσή του Ρεθύμνου, ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού κ.α.)

Από την πλευρά του ο κ. Ρεϊζάκης στην παρέμβαση του ζήτησε την αναγνώριση της Γαύδου και των κατοίκων της ως δικαιούχων των διατάξεων της «διπλής νησιωτικότητας» κάτι που δήλωσε ότι θα πρέπει να έχει εφαρμογή και στους κατοίκους και επιχειρήσεις του Λουτρού και της Αγίας Ρουμέλης, που αποκλείονται από την όποια οδική πρόσβαση.

Ζήτησε επίσης τη συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το υπουργείο Εργασίας, ούτως ώστε να βρεθεί λύση για την αποτελεσματική επιδότηση της απασχόλησης στα νησιά κατά τους χειμερινούς μήνες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της διατήρησης του επιδόματος ανεργίας για αυτούς που πραγματοποιούν κάποιο αριθμό ημερομισθίων τους μήνες αυτούς, είτε μέσα από τη μετατροπή μέρους του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, για τους εργαζόμενους σε νησιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς