Ρέθυμνο – Σειρά έργων στο δημαρχείο, την αντιπεριφέρεια και το 1ο γυμνάσιο

Σειρά έργων για την ενεργειακή και στατική επάρκεια κτιρίων στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα στο δημαρχείο, την αντιπεριφέρεια και το 1ο γυμνάσιο Ρεθύμνου.

Στην περίπτωση δε της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, που αποτελεί εμβληματικό κτίριο ανά την Κρήτη, θα γίνουν και εργασίες για τη στατική επάρκεια του κτιρίου.

Με 12 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης θα αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια. Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, θα γίνουν παρεμβάσεις στο μητροπολιτικό δημαρχείο Ρεθύμνου, το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και το 1ο γυμνάσιο Ρεθύμνου.

Στην περίπτωση του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την μόνωση και την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, θα γίνει και στατική ενίσχυση του κτιρίου. 1,5 εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση και ένα εκατομμύριο ευρώ για την στατική επάρκεια του κτιρίου.

Με τα έργα αυτά επιδιώκεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημόσιων κτιρίων με την παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσα από την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και με την εφαρμογή λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

κάμερα: Γιάννης Ράλλης

cretedoc.gr

Εντάχθηκε το έργο: «Ενεργειακή  Αναβάθμιση  του  κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020»

 

Η πράξη αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, το οποίο έχει μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Προκειμένου το κτίριο να καταταχθεί στην ενεργειακή κατηγορία Β+ προβλέπονται οι εξής εργασίες συνολικού  προϋπολογισμού 1.572.400,00€

 

1) τοποθέτηση θερμομόνωσης στη στέγη 2) τοποθέτηση δεύτερης εσωτερικής σειράς κουφωμάτων 3) κατασκευή υαλοπετάσματος στην κεντρική είσοδο 4) τοποθέτηση αντλιών θερμότητας 5) νέα φωτιστικά σώματα   LED.

Τέλος εκκρεμεί η έγκριση της «Μελέτης στατικής επάρκειας του κτιρίου της Π.Ε. Ρεθύμνης» με προϋπολογισμό έργων 1.000.000,00€ από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Αναβαθμίζονται ενεργειακά το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και το Δημαρχείο Ρεθύμνης

Δύο σημαντικές προτάσεις του Δήμου Ρεθύμνης που αφορούν την  υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη», της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται  για τα έργα «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου» και «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης Δημαρχείου Ρεθύμνης» που εντάχθηκαν στον Άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη».

Τα δύο αυτά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 906.216,79€ και 675.180,66€ αντίστοιχα και ήδη έχει ξεκινήσει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Οι συγκεκριμένες ενταγμένες πράξεις περιλαμβάνουν μια σειρά από παρεμβάσεις που  θα συμβάλουν στην δραστική μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας με στόχο την εξασφάλιση των επιθυμητών ενεργειακών συνθηκών εντός των κτιρίων.

 

Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιες εργασίες που προγραμματίζονται για το 1ο Γυμνάσιο, όπως :

 • Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
 • Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα από συνθετικό πλαίσιο και διπλό ανακλαστικό υαλοπίνακα low-e.
 • Εφαρμογή οριζόντιων, μόνιμων και σταθερών προβόλων σχεδόν σε όλα τα ανοίγματα του κτηρίου για τα επίπεδα του ισογείου του Α’ ορόφου, στις εξωτερικές όψεις και τις όψεις του αίθριου.
 • Εγκατάσταση νέων συσκευών κλιματισμού σε όλους τους χώρους.
 • Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα-λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης και στην εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.
 • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25KW, στο δώμα του κτιρίου.

 

Στο Δημαρχείο Ρεθύμνης, θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων οι εξής παρεμβάσεις:

 

 • Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.
 • Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα από συνθετικό πλαίσιο και διπλό ανακλαστικό υαλοπίνακα low-e.
 • Κατάργηση (κλείσιμο) ανοίγματος στη δυτική όψη του κτιρίου.
 • Εφαρμογή οριζόντιων, μόνιμων και σταθερών προβόλων σχεδόν σε όλα τα ανοίγματα της ανατολικής και δυτικής τοιχοποιίας και για τα επίπεδα του Α’ και Β’ ορόφου καθώς και στον εξώστη.
 • Στα ανοίγματα του ισογείου, λόγω μικρού ύψους δεν τοποθετούνται πρόβολοι αλλά ανακλαστική μεμβράνη.
 • Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους από ημικεντρικές μονάδες.
 • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25KW, στο δώμα του κτιρίου.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Προβλήματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – Λήψη αποφάσεων

Καλούνται οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων μαθητών του Δήμου Ρεθύμνης, την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, …

Ρέθυμνο – Αντίστροφη μέτρηση για το Trimore multisports tour Rethymno isoman!

Αντίστροφη μέτρηση για το TRIMORE Multisports TOUR Rethymno | ISOMAN στις 25-27 Σεπτεμβρίου-Με την συνδιοργάνωση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize