Ρέθυμνο – Σε κινητοποιήσεις καλούν οι εκπαιδευτικοί – “Όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης”

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θέτει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», που μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπει προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας).

Με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση:

 

  • Καταργεί στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος, αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν ως παράρτημά τους, για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ. 
  • Οδηγεί σε ανεργία χιλιάδες απόφοιτους εκπαιδευτικούς των δημόσιων πανεπιστημίων καθώς και πολλούς αναπληρωτές που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση με την εφαρμογή του νέου τρόπου διορισμού.  Είναι κοινό μυστικό ότι σε κάποια ιδιωτικά κολλέγια οι σπουδαστές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποκτούν τίτλους σπουδών με παράξενους τρόπους. Αυτοί οι τίτλοι σπουδών ανατρέπουν τη σειρά στους πίνακες του προσοντολογίου.
  • Ενισχύεται η ιδιωτική εκπαίδευση,  εμπορευματοποιούνται τα πτυχία και δίνεται ένα σημαντικό δώρο στους σχολάρχες τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα μέσα της συκοφαντούν το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και περιορίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.
  • Η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και βάση του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, επιβολή Τράπεζας Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου με στόχο να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο μαθητών και φοιτητών και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων και δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων να διοριστούν στο δημόσιο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θεωρούνται ανεπαρκείς για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά επαρκείς για τα ιδιωτικά κολλέγια όπου η βάση εισαγωγής είναι μηδέν. Είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει «αριστεία» για τη σημερινή εξουσία.

 

 

Αγωνιζόμαστε για:

 

  • Άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία
  • Κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει τριετή αποκλεισμό σε όσους συναδέλφους αναπληρωτές παραιτούνται  ή δεν δέχονται τον διορισμό τους

 

  • Κατάργηση του νόμου 4589/19 για το προσοντολόγιο και των νέων αντι-εκπαιδευτικών ρυθμίσεων που προωθούνται με το τελευταίο νομοσχέδιο.

 

Η ΟΛΜΕ καλεί τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τους φοιτητικούς συλλόγους, την ΠΟΣΔΕΠ αλλά και όλους τους φορείς και τους πολίτες  να αντιδράσουν άμεσα ώστε να αποτραπεί η ψήφιση αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου και αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 11π.μ. –  2μ.μ. Την ίδια μέρα η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κηρύσσει αντίστοιχα τρίωρη στάση εργασίας 8π.μ. – 11π.μ. και καλεί όλους τους συναδέλφους στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί έξω από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
                  Νικολάου Δέσποινα Χαλκιαδάκης Κωστής

 

φωτό αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς