Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Σε φάση υλοποίησης το νέο δημοτικό σχολείο Πανόρμου στον Μυλοπόταμο

Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στον τομέα του εκσυγχρονισμού της σχολικής υποδομής, αποτελεί μια απτή απόδειξη του πνεύματος που διέπει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο συντελεί στην πολιτικής συνοχής της ΕΕ.

Με δεδομένο, ότι  το ΕΤΠΑ λειτουργεί με σκοπό να συμβάλει στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών στην Ευρώπη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις πλέον μειονεκτικές περιοχές, η ανέγερση της κτιριακής υποδομής για την στέγαση του 6/θέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου στον Δήμο Μυλοποτάμου, αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα του θετικού αντίκτυπου που έχει στην αναπτυξιακή προοπτική και στον εκσυγχρονισμό ενός τόπου.

Υπενθυμίζεται, ότι μέσο του ΕΤΠΑ δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές που επηρεάζονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά μειονεκτήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές, που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες, και οι νησιωτικές, οι διασυνοριακές και οι ορεινές περιοχές.

Συνολικά 2.400.000 είναι ο προϋπολογισμός που καλύπτει τις ανάγκες ανέγερσης του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Πάνορμο , έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί στους επόμενους μήνες.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το νέο σχολείο βρίσκεται εκτός του οικιστικού ιστού του Πανόρμου σε θέση με πανοραμική θέα στην θάλασσα και στον Ψηλορείτη.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο 230,34 τμ στεγασμένου χώρου με μεγάλες αυλές, οι οποίες περιλαμβάνουν χώρους αθλοπαιδιών, παιχνιδιού και κήπους.

Οι μελέτες προβλέπουν ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα με μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία εκπαιδευτικών, χώρους υγιεινής,  βιβλιοθήκη, κουζίνα, αίθουσα εκδηλώσεων, ιατρείο, βοηθητικούς χώρους και αποθήκες καθώς και τα απαιτούμενα εργαστήρια.

Το κτίριο που πρόκειται να στεγάσει το Δημοτικό σχολείο Πανόρμου, τοποθετείται στην βόρεια πλευρά του οικοπέδου.

Η κεντρική είσοδος του κτιρίου βρίσκεται νότια, στην πλευρά που τοποθετούνται και οι χώροι διοίκησης. Στο ίδιο επίπεδο του ισόγειου τοποθετείται επίσης μία αίθουσα διδασκαλίας.

Στην βόρεια πλευρά τοποθετούνται ο χώρος φαγητού και η κουζίνα, το εργαστήριο πληροφορικής και μία αίθουσα διδασκαλίας, ο χώρος του φύλακα και με ανεξάρτητη είσοδο από τον αύλειο χώρο, το ιατρείο, ένα μικρό γραφείο, τα παρασκήνια και τα αποδυτήρια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Στην νότια πλευρά τοποθετούνται τα wc των παιδιών με είσοδο και από τον αύλειο χώρο , ένα μικρό γραφείο, το γενικό αρχείο, οι χώροι διοίκησης (γραφείο δασκάλων, γραφείο διευθυντή, γραμματεία/αρχείο, αίθουσα αναμονής), η κεντρική είσοδος, το κυλικείο, το wc προσωπικού και ΑΜΕΑ, το υπόστεγο γυμναστικής και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στον όροφο του κτιρίου  τοποθετούνται τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας (με νότιο προσανατολισμό και μία με βόρειο), δύο εργαστήρια με βόρειο προσανατολισμό και ένα με νότιο, το γραφείο συλλόγου γονέων  καθώς και  wc ορόφου.

Ο όροφος έχει μικρότερη επιφάνεια από το ισόγειο δίνοντας την δυνατότητα για μεγαλύτερο από του ισογείου ύψος στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικές μόνο χρήσεις όπως λεβητοστάσιο, γενική αποθήκη, αποθήκη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής και η αποθήκη σχολικών βιβλίων.

Επιλέγοντας να τοποθετηθεί το κτίριο βόρεια και με άξονα ανάπτυξης την διεύθυνση ανατολή – δύση καθώς και με την επιλογή να τοποθετηθούν δυτικά του ισογείου η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αποφεύγεται ο δυτικός προσανατολισμός στους χώρους διδασκαλίας.

Ο κύριος  αύλειος  χώρος προστατευμένος από βορρά από τον κτιριακο ογκο, φιλοξενεί τις αθλητικές δραστηριότητες . Τα γήπεδα  τοποθετούνται στο κέντρο και αποκτούν κερκίδες στο κέντρο του αύλειου χώρου. Το στέγαστρο γυμναστικής τοποθετείται μπροστά από την Α.Π.Χ.

Οι χώροι στάθμευσης τοποθετούνται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς με πρόσβαση από το δρόμο και έξω από τον αύλειο χώρο. Υπάρχει δυνατότητα εισόδου στον αύλειο χώρο για αυτοκίνητο και από την κεντρική είσοδο και από την δευτερεύουσα για ανεφοδιασμό υπογείου και κουζίνας.

Όλος ο κεντρικός αύλειος χώρος λειτουργεί στο ίδιο επίπεδο , ενώ σε όλες τις εισόδους του κτιρίου εξασφαλίζεται η πρόσβαση και με ράμπες.

Διαμορφώνονται  σημεία με φυτεύσεις στην περίμετρο του οικοπέδου, με εναλλαγές υψομέτρου έτσι που να προσαρμοστεί το όλο συγκρότημα στις υψομετρικές διαφορές που υπάρχουν  στα όρια. Διατηρούνται επίσης όσα απο τα ελαιόδεντρα ήταν δυνατόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς