Ρέθυμνο: Σε αχρηστία και εγκατάλειψη το δάσος Ευληγιά

Θα μπορούσε να είναι από τους πιο πολυσύχναστους χώρους αναψυχής το δασάκι του Ευληγιά, που εκτείνεται καταπράσινο στις νότιες παρυφές της πόλης και αποτελεί μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου αλλά και ομορφιάς για το Ρέθυμνο.  Ωστόσο, δεν διαφαίνεται να απασχολεί τις τοπικές Αρχές η αξιοποίηση του καθώς ακόμα και οι ελάχιστες υποδομές που έχει, έχουν τεθεί σε αχρηστία και εγκατάλειψη.

Ειδικά, εκεί που βρίσκεται το μικρό υπαίθριο θέατρο και η παιδική χαρά. Μια βόλτα στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργεί αποκαρδιωτικά συναισθήματα. Πόσες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να φιλοξενούνται εκεί το καλοκαίρι και τι ωραίος τόπος για μια βόλτα ή μια εκδρομή! Και όμως δεν είναι καν περιποιημένος, έστω και για ένα πέρασμα!

Ανηφορίζοντας την οδό Αγίου Ιωάννη προς το Ιρφάν και το Ρισβάν Μετόχι, μετά το εξωκλήσι και τις εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών, συναντούμε ένα πετρόχτιστο μονοπάτι προς το εσωτερικό του δάσους. Πρόκειται για ένα διάδρομο που κάποτε όμορφος πρέπει να ήταν, διότι σήμερα έχουν αποκολληθεί οι πέτρινες πλάκες, τις οποίες είχε ως επίστρωση και υπάρχει μόνο το υπόβαθρο από τσιμέντο.

Το μονοπάτι αυτό σε οδηγεί στην παιδική χαρά, το θεατράκι και τις τουαλέτες. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη, είναι «κατατοπιστικές». Οι τουαλέτες δεν πλησιάζονται. Απολύτως κατεστραμμένες, εστίες μικροβίων και μόλυνσης, χρήζουν άμεσης αποκατάστασης ή μάλλον ανακατασκευής εκ βάθρων.  Σε ένα Ρέθυμνο με πολιτισμό και τουρισμό, μια τέτοια υποδομή είναι δυσφήμιση και μόνο,  αλλά και επικίνδυνη για όσους θέλουν να επισκεφθούν το δάσος.

Παράλληλα, το θεατράκι ένας μικρός μεν αλλά όμορφος χώρος, που θα μπορούσε το καλοκαίρι να φιλοξενεί πλήθος ωραίων εκδηλώσεων φέρει τα σημάδια της φθοράς του χρόνου. Σάπια κάγκελα, αποκολλημένες πέτρες, χόρτα και σκουπίδια, κυριαρχούν στην προορισμένη για δράσεις πολιτισμού υποδομή. Κρίμα.

Και βέβαια ούτε λόγος πως υπάρχει παιδική χαρά. Περιλαμβάνει όλη και όλη μια κούνια και μάλιστα από αυτές, των οποίων η χρήση έχει απαγορευτεί. Η παιδική χαρά είναι μόνο… στα λόγια. Είναι όμως ένα χώρος που θα μπορούσε να είναι παιδότοπος κάτω από τις νόμιμες και σωστές συνθήκες που απαιτούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το δάσος είναι πανέμορφο. Και οφείλουμε όλοι να το σεβόμαστε και να το αγαπούμε. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο του είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη. Οπότε, δύο είναι οι επιλογές. Ή να απομακρυνθούν όλες αυτές οι άθλιες εγκαταστάσεις ή – και τούτο είναι το ενδεδειγμένο – να αποκατασταθούν και να ληφθεί μέριμνα για την σωστή διατήρηση και αξιοποίηση τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize