Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Πρόταση για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία

Πρόταση για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

 

Τις τελευταίες μέρες, μέσα σε όλα τα άλλα, ήρθε στο προσκήνιο και το πρόβλημα του αποκλεισμού μαθητών από την εξ αποστάσεως διδασκαλία λόγω έλλειψης internet ή και των αναγκαίων ηλεκτρονικών συσκευών. Μπροστά στην εικόνα της μητέρας στα Περιβόλια, που προσπαθεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ανήλικων παιδιών της στο ύπαιθρο και καθισμένα κατάχαμα για να έχουν πρόσβαση στο δανεικό internet, οφείλουμε να προβληματιστούμε και να κινητοποιηθούμε. Χθες ακολούθησε η ανακοίνωση του συλλόγου γονέων του 1ου δημοτικού που κάνει λόγο για 10 μαθητές, που επίσης δεν έχουν πρόσβαση για τους ίδιους λόγους. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι σε άλλα σχολεία. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ένας αριθμός μαθητών στο δήμο μας, για λόγους οικονομικής αδυναμίας,  αποκλείεται από το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην δημόσια εκπαίδευση. 

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους που δεν αντιμετώπισε έγκαιρα αυτά τα προβλήματα και που ακόμη και τώρα αντί να σκύψει να τα επιλύσει επιδίδεται σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις για το πόσες διαδικτυακές τάξεις λειτούργησαν και πόσες διδακτικές ώρες πραγματοποιήθηκαν, μετακυλώντας για άλλη μια φορά στην «ατομική ευθύνη» την εξασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών. 

Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει επειγόντως να βρεθεί μια λύση ώστε οι μαθητές αυτοί το συντομότερο δυνατόν να αρχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Κι αφού τη λύση δεν τη δίνει η κυβέρνηση πρέπει να την δώσει ο Δήμος. 

Γνωρίζετε βέβαια ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην μεταφορά των ευθυνών του κεντρικού κράτους στους Δήμους και ουσιαστικά στις τσέπες των δημοτών. Όμως εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετική και έκτακτη κατάσταση και ένα θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών μας, που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Γι’ αυτό χωρίς καθυστέρηση πρέπει να καλύψουμε αυτή την ανάγκη και να διεκδικήσουμε έστω και εκ των υστέρων από την κυβέρνηση να καλύψει το κόστος της. 

Προτείνουμε λοιπόν κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα αποφασίσει είτε την έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών (όπως έχει γίνει και στο παρελθόν) με σκοπό να καλυφτούν οι ανάγκες αυτές είτε την τροποποίηση του Π/Υ και το άνοιγμα νέου κωδικού για την αγορά εξοπλισμού και την εξασφάλιση πρόσβασης στο ιντερνετ στους μαθητές. 

Για τις πρακτικές λεπτομέρειες αν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορούμε να συνενοηθούμε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize