Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο: Πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιών – παρεμπόδιση επέμβασης

Νωρίτερα ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη λόγω της ξηρασίας. Στο Ρέθυμνο σε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας, επικαιροποιήθηκαν τα προβλήματα και οι αδυναμίες, ενώ επισημάνθηκε ότι τα πρόστιμα τόσο για την παράνομη καύση στην ύπαιθρο, όσο και για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων στην παλιά πόλη, είναι τσουχτερά και θα βεβαιώνονται αδιακρίτως.

Εδώ και μία εβδομάδα και όχι από τον Μάιο, ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στο Ρέθυμνο και την Κρήτη λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών της φετινής άνοιξης. Σε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου τονίστηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών παρά τις ελλείψεις, εν αναμονή και του επιπλέον προσωπικού τόσο στην πυροσβεστική υπηρεσία, όσο και στη διεύθυνση δασών.

Η πυροσβεστική υπηρεσία προειδοποιεί για την επιβολή προστίμων τόσο για πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από τυχόν καύση κλαδιών, μαγείρεμα ή όποιον άλλο λόγο, όπως και στην πόλη του Ρεθύμνου από παρεμπόδιση οχημάτων έκτακτης ανάγκης εξαιτίας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η προστασία των δασών του δήμου Αγίου Βασιλείου που έχει πληγεί πολλαπλά κατά το παρελθόν από το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών. Οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν την απαγόρευση καύσης και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου:

Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, και ενόψει της επερχόμενης θερινής – αντιπυρικής περιόδου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο τον Συντονισμό και Οργάνωση των Υπηρεσιών και φορέων, που εμπλέκονται στο έργο της αντιμετώπισης κινδύνων από δασικές πυρκαγιές

Στην παραπάνω συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, της ΕΛ.ΑΣ, των Δήμων, Στρατού, της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, του ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ανάλυση των σχεδίων των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά  στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών καθώς και του εντοπισμού και αντιμετώπισης των ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων, που μπορεί να προκύψουν κατά την εκδήλωση αυτών. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι συντονισμού της δράσης των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και καθορίστηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ώστε να είναι αποτελεσματική η πρόληψη της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, άλλα και η καταστολή της.

Διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, διατηρούν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση κινδύνων, που μπορεί να προκύψουν από εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, άλλα και λοιπών θεομηνιών

Αποφασίστηκε επίσης, η πραγματοποίηση επί μέρους συσκέψεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να έχει επιτευχτεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός ετοιμότητας. Ιδιαίτερη βάση  θα δοθεί στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τις δασικές πυρκαγιές και τους τρόπους πρόληψης, με επισκέψεις στην επαρχία του νομού Ρεθύμνου και συναντήσεις με πολίτες, τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Καθώς η καλύτερη μέθοδος αποφυγής κινδύνων από τα παραπάνω φαινόμενα είναι η πρόληψη, καλούνται οι πολίτες όπως τηρήσουν την απαγόρευση χρήσης πυρός στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο, άλλα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών όσον αφορά την αποφυγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς