Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο: Πρόγραμμα CASTWATER για τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, την Αειφόρο Βιώσιμη Ανάπτυξη & τον Αειφόρο Βιώσιμο Τουρισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού – που καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη – γιορτάζεται κάθε χρόνο την 22α Μαρτίου και έχει ένα ετήσιο θέμα που εστιάζει στη σημασία της καθολικής πρόσβασης σε καθαρό νερό και στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Nature for water» είναι το φετινό θέμα και στοχεύει στην ανάδειξη λύσεων με επίκεντρο τη φύση (naturebased solutions) όπως η δενδροφύτευση για την ανασύσταση των δασών, την επανασύνδεση των ποταμών με τις πλημμυρικές περιοχές και την αποκατάσταση των υγροτόπων.

Η κλιματική αλλαγή ως ένα πολυσύνθετο και διασυνοριακό πρόβλημα έχει άμεσες επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους και κατ’ επέκταση στους υδάτινους πόρους. Είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος της σωστής διαχείρισής τους. Είναι αναγκαία η συνετή χρήση του νερού μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις ανθρώπινες απαιτήσεις, αλλά και τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος.

Ας μη ξεχνάμε ότι η ορθολογιστική χρήση του νερού συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεδομένου ότι η μειωμένη κατανάλωση νερού απαιτεί λιγότερη ενέργεια για τη διακίνησή του άρα λιγότερους ρύπους για το περιβάλλον.

Ο Δήμος Ρεθύμνης ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο έχει να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα τη χρονική και ποσοτική διακύμανση του όγκου των τουριστών που πολλαπλασιάζει τη ζήτηση νερού. Το όραμα του Δήμου για Βιώσιμη Ανάπτυξη «περνάει» μέσα από την αποδοτικότητα της χρήσης του νερού και τη σύνδεσής του με την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον. Ο Δήμος Ρεθύμνης δείχνει έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Interreg MED CASTWATER.

Το πρόγραμμα CASTWATER με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Ρεθύμνης υποστηρίζει βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές για την αποδοτική χρήση των υδάτων στις παράκτιες περιοχές από τον τουριστικό τομέα. Η διεθνής πρόκληση είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος των τουριστικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ο στόχος του έργου είναι η βιώσιμη διαχείριση του νερού από τον τουρισμό στις μεσογειακές περιοχές, βελτιώνοντας την παρακολούθηση και τις επιδόσεις της αειφορίας στον τουριστικό τομέα. Η κρισιμότητα του ζητήματος αναδεικνύεται και μέσα από τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος που δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού την υψηλή τουριστική περίοδο διπλασιάζεται λόγω του όγκου των επισκεπτών. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις δράσεις του, τα αποτελέσματά του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://castwater.interreg-med.eu/ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς