Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Πέπη Μπιρλιράκη – Δυναμική προβολή του ασφαλούς προορισμού μας για διακοπές με προσοχή

Το Ρέθυμνο προβάλλεται δυναμικά ως ασφαλής προορισμός διακοπών και στο ανανεωμένο rethymno.guide

Στην ΚΥΑ προβλέπεται η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης «Health First», το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το συγκεκριμένο σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Παράλληλα, στην ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά στα μέσα προστασίας και υγιεινής:

Μέσα Ατομικής Προστασίας: Μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.

Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού: Υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος

Βιβλίο συμβάντων: Βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος

Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: Το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Ξενοδοχεία με μπουφέ

Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες

Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ

Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)

Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.

Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό

Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μπαρ ξενοδοχείων

Παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά.

Προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.

Τουριστικά λεωφορεία

Σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα σε οδηγό και επιβάτες

Διάθεση αντισηπτικών στους επιβάτες

Υποχρεωτική η εκπαίδευση

Ταυτόχρονα προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Η παρακολούθηση θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.

Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να την αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς.

Πρόστιμα και “λουκέτο”

Όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, θα τιμωρούνται με πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Οι όροι υποδοχής

Τους όρους υποδοχής των ξένων τουριστών στην Ελλάδα περιγράφει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρης, εν όψει της επανέναρξης των πτήσεων εξωτερικού από την 15η Ιουνίου.

Η πρώτη λίστα των χωρών – προέλευσης των ταξιδιωτών αριθμεί σε 29. Πρόκειται για χώρες με θετικό επιδημιολογικό προφίλ, όπως η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία κ.α.

Η άφιξη από τις συγκεκριμένες χώρες, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, είναι ανεξάρτητη της υπηκοότητας του ταξιδιώτη. Οι τουρίστες δεν θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό.

Αρχικά, οι πτήσεις θα αφορούν μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα, όσοι πολίτες ταξιδεύουν από χώρες εκτός των συγκεκριμένων 29, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα, ορισμένων ημερών. Επτά αν είναι αρνητικοί στον ιό και 14 αν είναι θετικοί.

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης.

Η λίστα των 29 χωρών θα υπόκειται σε διαρκείς αναθεωρήσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επέλθει σημαντική διεύρυνση, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης «απελευθέρωση» των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της COVID-19.

Η λίστα των 29 χωρών

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Το ΥΠΕΞ για τις διεθνείς πτήσεις

Διευκρινίσεις για το πώς θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό την Ελλάδα, καθώς και για το τι αλλάζει από τις 15 Ιουνίου που ξεκινά η σταδιακή άρση των εξωτερικών περιορισμών στα σύνορα και επανεκκινεί επίσημα ο τουρισμός έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», το υπουργείο ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις κι έχει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που εξηγεί τους κανόνες για τη νέα πραγματικότητα στην υποδοχή των τουριστών.

Όπως σημειώνει, μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ. Κι αν αυτό είναι αρνητικό, οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικό, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση, είτε με ανταπόκριση.

Η ΥΠΑ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας (notam) με την οποία επιτρέπονται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), προσθέτοντας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» από τις 15 Ιουνίου 2020.

Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει και για τα δύο αεροδρόμια έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία:

Ανανεώθηκε η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2020, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.

Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Ακτοπλοϊα και κρουαζιέρα

Στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών στον κλάδο της ακτοπλοΐας αναμένεται να προχωρήσει έως τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να δοθεί νέα ώθηση στον κλάδο, στο πλαίσιο και της επανέναρξης των αεροπορικών πτήσεων από 29 χώρες του εξωτερικού.

Αυτή τη στιγμή, από τα 85 επιβατικά πλοία, τα οποία δραστηριοποιούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δρομολόγια εκτελούν περίπου τα 35 – 40.

Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει ότι τα δρομολόγια των περισσότερων πλοίων θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πολλές εταιρείες, μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν την έναρξη δρομολογίων, ωστόσο η εκτέλεσή τους εξαρτάται -πάντα- από την επιβατική κίνηση.

Η αρχή έγινε από την εταιρεία «Aegean Speed Lines», η οποία ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων στη γραμμή των δυτικών Κυκλάδων (Σέριφο, Σίφνο, Μήλο) από την Παρασκευή, 5η Ιουνίου.

Επίσης για την προσεχή Πέμπτη έχει γνωστοποιήσει την εκτέλεση του δρομολογίου για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο και την Παρασκευή για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο, Μύκονο.

Το ταχύπλοα θα ταξιδεύουν με μειωμένο αριθμό επιβατών, ο οποίος ανέρχεται στο 50% των συνολικών διαθέσιμων θέσεων.

Πώς γίνεται η επιβίβαση

Στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θερμομετρούνται, συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Μετά την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών που θα πρέπει να τηρούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνει το υπουργείο Ναυτιλίας και η επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών, θα ξεκινήσει σταδιακά η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού τομέα της Celestyal Cruises, πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς.

Όπως ανέφερε, το κομμάτι που αφορά τη σύνταξη του προγράμματος οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος HEALTHY GATEWAYS εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ήταν υπεύθυνο και για τη σύνταξη ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά την υγιεινή πάνω στα πλοία.

«Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Κουμπενάς.

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργείο Ναυτιλίας για την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες:

– Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.

– Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.

– Επίσης στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.

– Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Τέλος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον δεν θα υπάρχουν γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου, με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

Στροφή στον εσωτερικό τουρισμό

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, που παρουσίασε στη Βουλή την τροπολογία για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, η κυβέρνηση ενισχύει με τρεις πρωτοβουλίες τον εσωτερικό τουρισμό:

– Mε την επαύξηση των κονδυλίων στο ύψος των 30 εκατομμυρίων για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ

– Mε το πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, προκειμένου να δώσουν κουπόνια στους εργαζομένους και έτσι και ο ιδιωτικός τομέας να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό

– Mε την αναβίωση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ύψους με 30 εκατομμυρίων ευρώ.

«Συνεπώς, τουλάχιστον 70 εκατομμύρια είναι τα χρήματα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάνε για το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», υλοποιήθηκε τελευταία φορά το 2013-2014 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σήμερα θα έχει 250.000 δικαιούχους και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το διευρύνει σε όσο περισσότερες επιχειρήσεις του τουρισμού, είναι δυνατό.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου

“Η Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί πρώτη ξένους τουρίστες από τα Βαλκάνια από τις 15 Ιουνίου που ανοίγουν τα χερσαία σύνορα, οπότε το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο. Χρειάζεται να οργανωθούμε σωστά για να έχουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος Covid-19”, δήλωσε στην ΕΡΤ1, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, προκειμένου η χώρα μας να “εξαργυρώσει” την καλή μέχρι τώρα πορεία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επισήμανε δε, ότι το restart του τουρισμού που αναμένεται από σήμερα για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία δεν είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικό, αφού η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 20% για ολόκληρο τον Ιούνιο. Όσο για τα εποχικά που θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιουνίου, η ζήτηση παραμένει χαμηλή με μεγάλο ερωτηματικό την κίνηση του Ιουλίου. “Το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε όλο ασφαλείς, έτσι ώστε από τον Ιούλιο που θα ανοίξουν και οι περισσότερες πτήσεις, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση για να δούμε τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική σεζόν” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Νομού Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, μιλώντας στο halkidikifocus.gr εμφανίστηκε αφενός προβληματισμένος για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτόκολλων, αφετέρου συγκρατημένα αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι. “Εκτός από τις ασφαλείς αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται ανάμεσα στα τροχόσπιτα και στις σταθερές εγκαταστάσεις των κάμπινγκ, απαιτείται η σύναψη σύμβασης με γιατρό-υπεύθυνο για τον Covid19”, εξήγησε.

“Στη Χαλκιδική εντοπίζονται ελλείψεις σε γιατρούς και είναι πιθανό να υπάρξουν δυσκολίες ως προς το συντονισμό και τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων”, πρόσθεσε.

Ο κ. Δεληδημητρίου χαρακτήρισε ως θετική την εξέλιξη ότι ανάμεσα στις 29 χώρες με τους πρώτους ταξιδιώτες συμπεριλαμβάνονται αγορές που στηρίζουν τον κατασκηνωτικό τουρισμό. “Η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Σερβία, αποτελούν χώρες προέλευσης τουριστών, οι οποίοι επιλέγουν το κάμπινγκ για τις διακοπές τους. Ιδιαίτερα υπάρχει πιθανότητα για μικρή επιμήκυνση της σεζόν κυρίως με τους Βούλγαρους τουρίστες”, επισήμανε.

Όσον αφορά τις κρατήσεις εμφανίζεται μία μικρή αύξηση την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. “Με το σκεπτικό ότι θεωρείται χαμένο το φετινό καλοκαίρι, ελπίζουμε να κλείσει η σεζόν με τις μικρότερες απώλειες ενώ θα είμαστε ευτυχείς στην περίπτωση που καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Νομού Χαλκιδικής.

Εξάλλου, ο κλάδος μετρά σημαντικές απώλειες για τον Μάιο αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, καθώς επρόκειτο να υλοποιηθούν και ορισμένες διοργανώσεις.

Τέλος, ο κ. Δεληδημητρίου τόνισε την ανάγκη ρευστότητας στην αγορά και κατ’ επέκταση στο καταναλωτικό κοινό ώστε οι Έλληνες τουρίστες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς