Ρέθυμνο – Παρουσίαση του άξονα Φραγκοκάστελο – Αγία Γαλήνη

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης της περιοχής, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, βουλευτές, πρώην υπουργοί, δήμαρχοι, αιρετοί  από δήμους και Περιφέρεια Κρήτης ενώ η πλατεία του δημαρχείου στο Σπήλι κατακλείστηκε από δημότες του Δήμου Αγίου Βασιλείου αλλά και από άλλες περιοχές.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ταταράκης παρουσίασε όλο το έργο της δημοτικής αρχής καθώς και τους στόχους της επόμενης διετίας.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης απέστειλε χαιρετισμό με ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία του οδικού δικτύου Αγία Γαλήνη – Φραγκοκάστελο, έργο, την χρηματοδότηση του οποίου εξήγγηλε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Σπήλι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

rethemnosnews.gr

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη κατά την παρουσίαση του άξονα Φραγκοκάστελο – Αγ. Γαλήνη (Αγιοβασιλιώτικος παραλιακός άξονας) 

 

«Αξιότιμε Δήμαρχε, 

Αγαπητοί εκπρόσωποι αρχών και φορέων, 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Με δεδομένο ότι το καταστροφικό μέτωπο των πυρκαγιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δυστυχώς δεν μπορώ να βρίσκομαι κοντά σας στη σημερινή ουσιαστική εκδήλωση για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά την περίοδο 2019-2021 και για την παρουσίαση του οδικού άξονα Φραγκοκάστελο – Αγιά Γαλήνη.  

Αυτή την κρίσιμη για τη χώρα στιγμή αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση με πολλαπλά μέτωπα σε πολλά σημεία της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου και στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης για τις πληγείσες περιοχές αλλά και ευρύτερα για τις περιοχές που παρουσιάζεται υψηλή επαναληψιμότητα πυρκαγιών. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου γνωρίζει καλά τις συνέπειες του φαινομένου και έχει αναπτύξει ένα αξιόλογο σύστημα έγκαιρης αντίληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου (Πυροσβεστική Υπηρεσία-Ελληνική Αστυνομία-Ομάδες Πυρασφάλειας Δήμου Αγίου Βασιλείου-Εθελοντές) με τους πολίτες να βρίσκονται υποδειγματικά στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, την ίδια στιγμή που αναπτύσσεται από τη δημοτική αρχή ένα σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναπτυξιακής αναβάθμισης των πληγεισών περιοχών του Δήμου. Και ακριβώς αυτή η συνεργασία και τα αποτελέσματά της είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους σήμερα με ευκολία λοιδορούν μια δύσκολη και σύνθετη προσπάθεια που συντελείται από την Πολιτεία με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών.

Σε ό, τι αφορά τη βασική θεματική της εκδήλωσης, οφείλω να ξεκινήσω με μια βασική παραδοχή. Από το 2019 επιλέξαμε ως Κυβέρνηση να ακολουθήσουμε μια απλή και ξεκάθαρη κατεύθυνση: επιλέξαμε να δουλέψουμε με συνέπεια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να ξεχωρίζουμε τίποτα, είτε πρόκειται για μικρό ή μεγάλο Δήμο, ορεινό ή μη, κοινότητα ή χωριό. Αντίπαλοί μας ήταν και είναι τα προβλήματα. Με τους Δήμους, την Περιφέρεια Κρήτης και τις τοπικές κοινωνίες είμαστε σύμμαχοι προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Δήμοι δεν έχουν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να διευκολύνονται να αναπτύσσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις αρμοδιότητές τους, και το πεδίο ευθύνης τους με το ειδικό βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε οικονομικούς όρους να κυμαίνεται με βάση τη χρηματοδότησή τους.

 

Για αυτό και είναι απαραίτητο ένας Δήμος να διεκδικεί καθημερινά τη βέλτιστη αξιοποίηση των εργαλείων και των πόρων για να υλοποιήσει ένα αναπτυξιακό όραμα για τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπεί. Και όπως γνωρίζετε όλοι καλά, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, καθώς και η δημοτική αρχή στο σύνολό της, δίνει με αποτελεσματικότητα έναν συνεχή αγώνα ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Και φυσικά είναι χρέος μας, όπως ακριβώς πράξαμε μέχρι σήμερα, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με θεσμική υπευθυνότητα και ουσιαστική διάθεση συνεργασίας. 

 

Σε αυτή κατεύθυνση, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως κάθε μικρό ή μεγάλο λιθαράκι που προστίθεται θετικά στις βασικές συλλογικές μας διεκδικήσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό, ενώ παράλληλα λαμβάνει μια επιπρόσθετη αξία, αναλογιζόμενος κανείς την εξ ορισμού δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε. 

 

Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και έχοντας μια ασφαλή απόσταση για έναν πρώτο ουσιαστικό απολογισμό πεπραγμένων, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας όχι μια καταγραφή ενεργειών αλλά μια δομημένη προσπάθεια κωδικοποίησης συνεργασίας, πράξεων και σχεδιαζόμενων πρωτοβουλιών που έχουν ως βασικό στόχο την αναπτυξιακή αναβάθμιση της περιοχής. Οι βασικοί άξονες των πρωτοβουλιών μας ενσωματώνουν δράσεις πρόληψης-αποκατάστασης, στρατηγικού σχεδιασμού, έργων υποδομής, και στήριξη των τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. 

 

Θα ήθελα να ξεκινήσω από τη σημασία του έργου του οδικού άξονα Φραγκοκάστελο – Αγία Γαλήνη. Ενός έργου που και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση 1.800.000 ευρώ για τη συμπλήρωση των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης, της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα, καθώς και για την εκτέλεση λοιπών συναφών εργασιών προκειμένου να μιλάμε για τη ολοκλήρωση ενός ενιαίου έργου. Ενός έργου που από μόνο του δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ολόκληρη τη νότια περιοχή της Π.Ε. Ρέθυμνου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δούμε αυτό έργο σε συνδυασμό και με τα μεγάλα έργα της Κρήτης σε ένα ενιαίο αναπτυξιακό πλέγμα: 

 

Μέσα σε σύντομο διάστημα δρομολογήθηκαν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τα μεγάλα έργα υποδομών της Κρήτης που για χρόνια είχαν βαλτώσει. Η προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών που κατέστησαν εφικτή τη δημοπράτηση του Β.Ο.Α.Κ., το έργο της Περιφέρειας για την αναβάθμιση της επαρχιακής οδού Ρεθύμνου – Αγίας Γαλήνης, η έναρξη των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα αυξήσει τις τουριστικές ροές για όλη την Κρήτη, η άκρως απαραίτητη οδική σύνδεση του Β.Ο.Α.Κ. με το Λιμένα Σούδας και τον Αερολιμένα Χανίων, καθώς και η δρομολόγηση των ενεργειών για το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού που θα καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Φραγκοκάστελο – Αγία Γαλήνη, καθιστούν ξεκάθαρο πως η περιοχή του Αγίου Βασιλείου θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας νέας αναπτυξιακής προσπάθειας της Κρήτης.

 

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Δημοτική αρχή, αναπτύσσουμε στοχευμένες δράσεις για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής. Πρόσφατα δρομολογήθηκε το αίτημα του Δήμου Αγίου Βασιλείου για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νοτίου Κρήτης στην περιοχή σε συνεργασία με την Υφυπουργό Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, κ. Ζέτα Μακρή. Την ίδια στιγμή, μετά και την επισκευή του λιμενικού σταθμού της Αγίας Γαλήνης, σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, προχωράμε με ταχύτητα για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στην περιοχή. 

 

Τέλος, στηρίξαμε και στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του Δήμου για την υλοποίηση του σχεδιασμού του. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Βασιλείου, από κοινού με τη σταθερή στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα έργων και παρεμβάσεων αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Χαρακτηριστικά αναφέρω την: 

  • Ολοκλήρωση και στήριξη όλων των προηγούμενων αποφάσεων ως προς την απρόσκοπτη αποπληρωμή του ποσού 4.000.000,00 ευρώ για την περιφερειακή οδό στον οικισμό Πλακιά της Δ.Ε. Φοίνικα και τον Βιολογικό Ροδάκινου 1.250.000 ευρώ που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και την εξαίρεση των συμβασιοποιημένων έργων του προγράμματος «Φιλόδημος», συνολικού ύψους 8.000.000 ευρώ από το πλαφόν του «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». 
  • Έγκριση ποσού 1.700.000 ευρώ για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου από το Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών από τις θεομηνίες. 
  • Χρηματοδότηση ύψους 1.800.000 ευρώ για την κατασκευή της περιφερειακής οδού και παρόδιων οδών της Αγίας Γαλήνης. 
  • Τη βελτίωση υποδομών δημοτικής οδοποιίας Δήμου Αγίου Βασιλείου, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2.200.000,00 ευρώ. 
  • Τα τρία ήδη εγκεκριμένα αιτήματα χρηματοδότησης του Δήμου στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και συγκεκριμένα την Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού Σπηλίου, με προϋπολογισμό 1.749.106,35 €, την επαναχρησιμοποίηση εμβληματικού κτιρίου στην νέα Κρύα Βρύση για την δημιουργία χώρου επιμόρφωσης και λαογραφίας με προϋπολογισμό 740.917 € και τα «Έργα διαχείρισης λυμάτων Δήμου Αγίου Βασιλείου», συνολικού προϋπολογισμού 4.919.471,79 €. 

 

Όλα τα προαναφερθέντα αφορούν τη συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, βελτιώνοντας την ελκυστικότητά της μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και της ενθάρρυνσης νέων επενδύσεων. Η σταθεροποίηση της εθνικής μας οικονομίας, η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και η αξιοποίηση εργαλείων όπως το ταμείο ανάκαμψης θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες. Έτσι, αντίστοιχα οι ευκαιρίες για το Δήμο Αγίου Βασιλείου αναμένεται να επεκταθούν και στον οικονομικό τομέα, μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκών εργαλείων. Συνεπώς, αναμένεται ενίσχυση των εσόδων, μέσω της χρηματοδότησης από τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς και μέσω της διεκδίκησης χρηματοδότησης απευθείας από την Ε.Ε. Και ακριβώς αυτή την προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα που μας επιτρέπει σήμερα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε εδώ στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, οφείλουμε όλοι να το διαφυλάξουμε αφήνοντας πίσω μας οριστικά πολιτικές που το έθεσαν σε διακινδύνευση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς