Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάληψη στο δασαρχείο με δύο συλλήψεις

Παρέμβαση εισαγγελέα στο υπό κατά κατάληψη Δασαρχείο – Συνελήφθησαν δύο αγρότες

Αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου δεν επέτρεψαν την είσοδο σε υπαλλήλους του Δασαρχείου που επιχείρησαν να μπουν στο χώρο εργασίας τους

Νωρίς σήμερα το πρωί υπάλληλοι του δασαρχείου επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της εργασίας τους το οποίο τελεί υπό κατάληψη ωστόσο, αγροτοκτηνοτρόφοι Ρεθύμνου δεν τους επέτρεψαν την είσοδο και με παρέμβαση εισαγγελέα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συλλήψεις ατόμων, οι οποίοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτοκτηνοτρόφοι και θεσμικοί του Ν. Ρεθύμνου, συζήτησαν το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου τα νέα δεδομένα για την επίλυση του προβλήματος που προκαλούν οι δασικοί χάρτες και τα οποία βασίζονται στα πρόσφατα νομοθετήματα, αλλά και στις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αγροτοκτηνοτρόφοι, Ενώσεις, αυτοδιοικητικοί και στελέχη των εμπλεκομένων υπηρεσιών, εξέφρασαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση το θέμα των δασικών χαρτών, ούτως ώστε να μην χαθούν περιουσίες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη να είναι απόλυτα διαφανές.

«Ζητάμε τα χωριάφια να παραμείνουν σε εμάς, να μην μπαίνει ο κόσμος στη διαδικασία να προσβάλει με ενστάσεις το ιδιοκτησιακό καθετώς, όταν με δύο μάρτυρες και τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται, όπως η δήλωση στον ΟΣΔΕ και το Ε9 μπορεί να κατοχυρωθεί. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία το ελληνικό Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κρήτη μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους Δασικούς Χάρτες

Συγκρατημένη αισιοδοξία για απελευθέρωση των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τους δασικούς χάρτες εξέφρασαν στην Κρήτη, μετά τη δημοσιοποίηση της ιδιαίτερα σημαντικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και των γεωτεχνικών. Όπως αναφέρθηκε την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, με μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ιστορική, ανατρέπει το σκηνικό που είχε στηθεί με την κατάρτιση των δασικών χαρτών βάσει παλιών (και συχνότατα παρωχημένων) αεροφωτογραφιών, υποχρεώνοντας τις Αρχές να λάβουν υπόψη και άλλους παράγοντες. Αποτελεί, δηλαδή, ουσιαστικά δικαίωση για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και γεωπόνους, που κινδύνευαν από το πουθενά να χάσουν πατρογονικές εκτάσεις.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με απόφαση του ΣτΕ, η οποία συνιστά εντολή, και η οποία εκδόθηκε πριν ένα μήνα περίπου, όμως περιήλθε πρόσφατα με λεπτομέρεια σε γνώση των γεωπονικών Συλλόγων Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας Ευρυτανίας, οι οποίοι και πήγαν αντίθετα σε ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ και λοιπές οργανώσεις.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται και κάνει δεκτό τον νόμο Χατζηδάκη, απορρίπτοντας τις προσφυγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη, που εκφράζει τώρα συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες.

Αυτό που απομένει τώρα είναι και η νομοθετική τακτοποίηση της υπόθεσης, με βάση πάντα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει στην «ΝΚ».

Η απόφαση του ΣτΕ 

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα των γεωπονικών Συλλόγων κεντρικής Ελλάδας, «συνοπτικά, με τις αποφάσεις της, η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ αναγνωρίζει τη συνταγματικότητα των προαναφερθεισών διατάξεων και τη στοχευμένη προσπάθεια ορθής αναμόρφωσης των εσφαλμένων δασικών χαρτών βάσει του άρθρου 48 του Ν. 4685/2020:

Τονίζει πως οι εκτάσεις, οι οποίες έχουν αφιερωθεί με πολιτειακές πράξεις στην αγροτική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975, αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται, όχι μόνο από τους διαδόχους όσων είχαν αποκατασταθεί, αλλά και από τους διαδόχους των τότε ιδιοκτητών. Εντάσσει στη διαδικασία ελέγχου της διατήρησης της αγροτικής χρήσης τη λήψη υπόψη του χαρτογραφικού ψηφιακού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εξαιρεί από τη δασική νομοθεσία περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη και μετά το Σύνταγμα του 1975, εφόσον η ίδρυσή τους έχει επιτραπεί βάσει διοικητικών πράξεων.

Ρυθμίζει τα ζητήματα των περιοχών που καταλαμβάνονται από εγκεκριμένα σχέδια πόλεων ή περιλαμβάνονται εντός οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν καθοριστεί με διοικητικές πράξεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έστω και μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975.

Τέλος, το δικαστήριο ομοφώνως επιβεβαιώνει την ισχύουσα νομολογία του περί χρονικής προτεραιότητας του Δασολογίου έναντι του Κτηματολογίου, υπό την έννοια ότι η κτηματογράφηση πρέπει να στηρίζεται σε αξιόπιστους δασικούς χάρτες».

Η ερμηνεία του δημάρχου Πλατανιά

«Ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστούν οι χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Πάντως, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, εκφράζεται πολύ πιο αισιόδοξα, τονίζοντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε να εφαρμοστούν οι χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι οι δασικοί χάρτες και, μάλιστα, χωρίς ενστάσεις από την πλευρά των θιγόμενων ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΚΡΗΤΗ ΤV», «η απόφαση αναφέρει ότι χάρτες όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ – και κάθε θεματικός χάρτης τέτοιου οργανισμού – θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι η διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Όπως θα θυμάστε αυτή η προσπάθεια για τους δασικούς χάρτες είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια. Ήδη τον Φεβρουάριο του 2020 είχα κάνει την πρόταση να περιλαμβάνεται το ΟΣΔΕ κατευθείαν στα πλαίσια της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να μη χρειάζεται ο κάθε συμπολίτης να κάνει είτε ένσταση είτε αίτηση πρόδηλου σφάλματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό. «Είχαμε βέβαια και αντιδικίες από φορείς που δε συναινούσαν σε κάτι τέτοιο. Ήρθε όμως η Ολομέλεια του ΣτΕ να δώσει στην ουσία μια οριστική λύση, ζητώντας αυτοί οι θεματικοί χάρτες από οργανισμούς όπως είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ – οι οποίοι προσδιορίζουν τις αγροτικές προς εκμετάλλευση γαίες της χώρας, καθώς και άλλες γαίες που περιλαμβάνονται στα συστήματα όπως είναι το ΟΣΔΕ – να αποτυπώνονται σε άλλους δημόσιους χάρτες, όπως είναι οι δασικοί. Αυτό λοιπόν που μένει είναι στο επόμενο διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλει αυτούς τους χάρτες, προκειμένου να γίνει τροποποίηση των ήδη αναρτημένων χαρτών. Έτσι να απαλλαγούν χιλιάδες συμπολίτες μας από διαδικασίες είτε πρόδηλου σφάλματος είτε αιτήσεων για διόρθωση, και συγχρόνως να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθούν και με άλλα πράγματα – κάτι που έχει μεγάλη σημασία – και να απαλλαγούν από ένα τέτοιο φόρτο εργασίας, που έβαζε σε τεράστιο κόπο εκατοντάδες χιλιάδες, ιδιαίτερα μικρούς, κατόχους ιδιωτικής περιουσίας».

«Καταγγέλλουμε την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του δασαρχείου Ρεθύμνου από τους αγρότες και τις συλλήψεις των αγωνιζόμενων αγροτών», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων καταδικάζει την επέμβαση των αστυνομικών στον χώρο και παράλληλα διεκδικεί  την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρουν:

«Με την πολιτική του ροπάλου και της καταστολής η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών που υπερασπίζονται το δικαίωμα τους στην πατρογονική γη και στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους, παλεύοντας ενάντια στην επέλαση των εταιριών της ενέργειας που θα καταπνίξουν τα βοσκοτόπια και τα χωράφια της ορεινής και της ημιορεινής ζώνης της Κρήτης με τις ευλογίες και την υποστήριξη της κυβέρνησης και του κράτους.

Οι ψεύτικες υποσχέσεις του Σκρέκα για κατοχύρωση δήθεν του αγροτικού κλήρου μεταφράζονται τώρα σε συλλήψεις των αγωνιζόμενων αγροτών και σε εισβολή των αστυνομικών στην κατάληψη. Την ίδια στιγμή το αγροτικό εισόδημα αποδεκατίζεται μέσω της ΚΑΠ και η αγροτιά ατενίζει το φάσμα του ξεκληρίσματός της σε μια περίοδο επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ολιγαρχίας ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

  • Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο των αγωνιζόμενων αγροτών.
  • Διεκδικούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.
  • Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους αγωνιζόμενους αγρότες.
  • Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να νικήσουν».

Στη διακοπή της κατάληψης του Δασαρχείου Ρεθύμνου που πραγματοποιούν εδώ και μέρες οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε εντολή εισαγγελέα για επαναλειτουργία της Διεύθυνσης Δασών κι έτσι στο σημείο βρέθηκε δύναμη της αστυνομίας η οποία και διέκοψε την κατάληψη.

Οι άνδρες της αστυνομίας συνέλαβαν δύο άτομα στο πλαίσιο του αυτοφώρου και τα προσήγαγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της υπηρεσίας, στο πλαίσιο κινητοποιήσεών τους για του δασικούς χάρτες και τις επιδοτήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς