Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ουράνιο τόξο «αγκαλιάζει» την πόλη

Ένα εκπληκτικό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου στο Ρέθυμνο.

Μπορεί να καθυστέρησαν οι βροχές φέτος το χειμώνα στην πόλη, όμως αποζημιωθήκαμε με το αγαπημένο σε όλους, φαινόμενο του ουράνιου τόξου.

Το όμορφο αυτό αποτέλεσμα της βροχής και του ηλιακού φωτός αποτελεί για τους περισσότερους μια εικόνα αισιοδοξίας στη θέα του. Έτσι, για όσους δεν κατάφεραν να το απολαύσουν ζωντανά, τούς δίδεται η ευκαιρία και… διαδικτυακά!

Το ουράνιο τόξο εκτός από μια όμορφη εικόνα, έχει και κάποιους συμβολισμούς εδώ στο νησί, σύμφωνα με μια παλιά δοξασία των αγροτών της Κρήτης. Οι παλαιότεροι άνθρωποι στο Ρέθυμνο, συνδύαζαν το κάθε χρώμα της ίριδας (από όσα κατάφερναν να διακρίνουν κάθε φορά), με τα αντίστοιχα σε χρωματισμό αγνά υλικά που παρήγαγαν στον τόπο.

Τα βασικά χρώματα της Ίριδας που στο σύνολό τους είναι 7 σχηματίζουν το ουράνιο τόξο. Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το ιώδες, το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί.

Έτσι, το κόκκινο χρώμα στην Κρήτη, οι γηραιότεροι το συνδύαζαν με το κόκκινο κρασί που παράγεται στο νησί από μούστο. Το πορτοκαλί με το κίτρινο θυμίζει το σταφύλι και το στάρι, ενώ το πράσινο, συμβολίζει την ελιά και κατ’ επέκταση το λάδι. Το μπλέ, το ιώδες (λουλακί, μπλε-μοβ) και τέλος το βιολετί (μοβ) σχετίζονται με το μούστο.

Σε γενικές γραμμές, αξίζει να σχολιαστεί ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι ξεκίνησαν να παρατηρούν την εξήγηση αυτού του φαινομένου, από τον Αναξιμένη, στα 578 χρόνια πΧ, αφού ήταν αυτός που συνειδητοποίησε, ότι δεν ήταν υλικό αντικείμενο που κρέμεται από τον ουρανό, αλλά πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. Μετέπειτα ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της ανάκλασης, όσο και εκείνη της διάθλασης, χωρίς να καταφέρει να τις αποδώσει όμως σωστά. Αυτά τα στοιχεία έδωσαν τροφή σε ενασχολούμενους λόγιους και φιλόσοφους που σταδιακά άρχισαν να εξηγούν και να συνειδητοποιούν το φαινόμενο μέχρι που ο Καρτέσιος, τον 18ο  αιώνα, έδωσε μια αρκετά ικανοποιητική εξήγηση.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένας ακόμη γνωστός ευρωπαϊκός μύθος, στον οποίο αξίζει να γίνει μια αναφορά, αφού μιλάμε για τη μαγεία που μας προσφέρει αυτή η… οφθαλμαπάτη. Ο μύθος αναφέρεται σε ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι στη βάση του ουράνιου τόξου και περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί. Φυσικά είναι απόλυτα κατανοητό ότι πρόκειται για μύθο και δεν μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα, όμως παρ’ όλα αυτά δίνει πνοή για να ονειρευόμαστε κάθε φορά που αντικρίζουμε αυτό το υπέροχο θέαμα!

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Πανεπιστημιούπολη – Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου με 260.000,00 €

Τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» …

Ρέθυμνο – Ασφαλτοστρώθηκε δρόμος Βάτος – Κισσού Κάμπος στον δήμο Αγίου Βασιλείου μειώνοντας την απόσταση κατά 2 χιλιόμετρα

Ολοκληρώθηκε ένα έργο που αλλάζει τον οδικό χάρτη περιοχής του Δ. Αγίου Βασιλείου Ολοκληρώθηκαν οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize