Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – “Όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί, δεν μπορεί να ξεκινήσει η σεζόν”

 Ηπανδημία και η πορεία των εμβολιασμών θα καθορίσουν τις εξελίξεις

«Στάση αναμονής» τηρούν οι τουριστικοί παράγοντες και στο Ρέθυμνο καθώς η πορεία της πανδημίας θα κρίνει και το πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική χρονιά.  Δυστυχώς, αυτή την περίοδο οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδαμινές καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξελίξεις με την διασπορά του κορωνοϊού αλλά και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. 

«Δυστυχώς αν και περιμέναμε να εξελιχθεί θετικά το θέμα των κρατήσεων μετά τις γιορτές, δυστυχώς, όχι μόνο δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο αλλά οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδαμηνές» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι «όλοι οι πελάτες μας, μας λένε πως περιμένουν να δουν πως θα πάει η διαδικασία με το εμβόλιο και όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί, δεν μπορεί να ξεκινήσει η σεζόν.»

Η ανησυχία των τοπικών τουριστικών φορέων αντικατοπτρίζει το πώς στο σύνολο τους βλέπουν την κατάσταση όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και βέβαια από το εθνικό κέντρο, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα και οι πρώτες ημέρες του 2021 βρίσκουν τους τουριστικούς παράγοντες να βιώνουν αβεβαιότητες και να μετρούν μεγάλους κινδύνους -κρυφούς και φανερούς- μέσα στην έντονη ανασφάλεια της πανδημίας του κορωνοϊού που συνεχώς εξελίσσεται αρνητικά.

Η είσοδος του νέου έτους δεν έφερε την αναμενόμενη αισιοδοξία, αλλά αντίθετα ενίσχυσε τον προβληματισμό και τους φόβους, καθώς τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με μεγάλες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα να βρίσκονται σε lockdown, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις πολιτικών και ειδικών τα δύσκολα δεν πρόκειται να τελειώσουν νωρίτερα από τα μέσα της άνοιξης. Εκτός από τις τραγικές εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στις οικονομίες, ψαλιδίζουν περισσότερο τις ελπίδες για δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού το 2021.

Στην απαισιοδοξία, συμβάλει και το γεγονός, ότι οι οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού εξελίσσονται στην Ευρώπη με αργούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι η αναμενόμενη διαμόρφωση του αναγκαίου τείχους ανοσίας του πληθυσμού θα καθυστερήσει και αν βεβαίως αυτό επιτευχθεί ή δεν αποδειχθεί ελπίδα φρούδα.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την επιτυχία τους» τόνισε ο κ. Μπερέτης, η άποψη του οποίου απηχεί αντίστοιχα και στην πλευρά των ξενοδόχων αλλά και των πολιτικά αρμόδιων φορέων. Ακόμα βέβαια, πράκτορες και ξενοδόχοι, ευελπιστούν πως το 2021 θα εξελιχθεί καλύτερα από το τραγικό 2020 αλλά δεν κρύβουν την αγωνία τους, για παράταση της επικίνδυνης ακινησίας σε κρίσιμες εβδομάδες για την τουριστική περίοδο, λόγω κρατήσεων, αφού ο εφιάλτης της πανδημίας καλπάζει και σαρώνει.

Δεδομένο είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να θεωρείται χαμένο. Συνεπώς εκ των πραγμάτων στην καλύτερη περίπτωση ουσιαστικά η τουριστική σεζόν θα περιοριστεί στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο με τα «απόνερα» των προηγούμενων μηνών να λειτουργούν ως τροχοπέδη στη δυναμική και του τριμήνου.

Άλλωστε εκ μέρους όλων των αναλυτών, κυριαρχεί η άποψη, ότι ο στόχος των συνολικών εσόδων ύψους 10-11 δισ. ευρώ από τον τουρισμό το 2021 -όπως αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό- φαντάζει υπεραισιόδοξος, με την πρόβλεψη για μονοψήφιο αριθμό εισπράξεων να θεωρείται πιό ρεαλιστική, όταν το 2019 ήταν 18 δισ. ευρώ και το 2020 υπολογίζεται γύρω στα 4 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη – και όχι μόνο – όλα εξαρτώνται από τον ρυθμό των εμβολιασμών στις μεγάλες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα όπως Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. «Θέλουν να έρθουν στην χώρα μας και την θεωρούν ασφαλή τουριστικό προορισμό, όμως όλοι περιμένουν να δουν πως θα είναι τα αποτελέσματα από τα εμβόλια» είπε για να καταλήξει ότι «όλα τα μηνύματα που έχουμε δείχνουν αν τρέξουν οι εμβολιασμοί θα διορθωθεί η κατάσταση».

Υπάρχουν βέβαια και άλλα ζητούμενα όπως οι εμβολιασμοί στις αποκαλούμενες Τρίτες χώρες, που αποτελούν βαρόμετρο για τον οδικό τουρισμό της Ελλάδας αλλά και η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία, η οποία εμβολιάζεται μόνο με το δικό της εμβόλιο, που δεν έχει ακόμα πάρει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

«Βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο ως προς αυτές τις χώρες», παρατήρησε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος «δείχνοντας» προς την πλευρά των Ευρωπαϊκών Αρχών και θυμίζοντας ότι πέρα από τη ρωσική αγορά, που έμεινε παντελώς κλειστή για την Ελλάδα στην περσινή σεζόν και έλειψαν έτσι περίπου 850.000 επισκέπτες από τις εγχώριες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία, εστίαση), αναπάντητο μένει το ερώτημα και αναφορικά με τους Κινέζους, οι οποίοι επίσης εμβολιάζονται με δικό τους εμβόλιο.

Επίσης, έθεσε και τα ακόλουθα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν: «Ποια θα είναι τα πρωτόκολλα μετακινήσεων μεταξύ των χωρών; Θα καθιερωθεί υγειονομικό διαβατήριο; Τι θα ισχύσει γι΄ αυτούς που δεν επιθυμούν ή δεν προλάβουν να κάνουν εμβόλιο; Θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά μοριακό τεστ πριν ταξιδέψουν ή θα αρκεί rapid test στις χώρες προορισμού;».

Πολλά και αναπάντητα, λοιπόν, τα ερωτήματα ενόψει μιας τουριστικής περιόδου αγνώστου έναρξης και αμφίβολης εξέλιξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize