Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ καταγγέλλουν την περικοπή των συντάξεων

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου εκφράζει την αντίθεσή της και καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην άγρια περικοπή στις συντάξεις των συνταξιούχων που έχουν δικαίωμα σε δύο συντάξεις και στις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας.

Οι συνταξιούχοι της Χώρας για ακόμη μία φορά υφίστανται τις απαράδεκτες και θανατηφόρες περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) και ν.4670/20 (Βρούτση), που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους δυο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας.
Αφού με τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων αποκρούστηκαν ορισμένες αρνητικές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπονταν αρχικά από το 4387/16 (Κατρούγκαλου) οι οποίες μετά από λίγο διάστημα εξαφάνιζαν αυτές τις συντάξεις, τώρα η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί την παραπάνω κατάπτυστη διάταξη και έρχεται για μια ακόμη μία φορά να κατακρεουργήσει τις πενιχρές συντάξεις που έχουν απομείνει. Επιβεβαιώνεται ότι ο ένας απ’ αυτούς κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στη κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου και ο άλλος που μένει στην αντιπολίτευση «βγαίνει στα κεραμίδια» για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Ντροπή!

Συγκεκριμένα, η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς την αφαίρεση ουσιαστικά ποσού 268,00 ευρώ το μήνα, από τη δικαιούμενη «Εθνική Σύνταξη». Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στις ήδη πετσοκομμένες και τσακισμένες συντάξεις, τη στιγμή μάλιστα που οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Παράλληλα η γενική κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με την εφαρμογή του νόμου, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, για την ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της χώρας καταδικάζουμε αυτές τις πολιτικές στο σύνολο τους και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Καλούμε την κυβέρνηση:

• να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής
• Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 – 2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι θα λάβει από τους συνταξιούχους την απάντηση που της χρειάζεται μέσα από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του συνταξιουχικού κινήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς