Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Οι σύγχρονοι “Δεκαπεντάρηδες” ή “Καλυβιώτες” της Παναγιάς Χαρακιανής – Παραμένουν σε καλύβες τον Δεκαπενταύγουστο

Ένα χριστιανικό έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων συντελείται στην Παναγιά την Χαρακιανή.

Οι “Δεκαπεντάρηδες” ή “Καλυβιώτες”, πιστοί που επέλεξαν να παραμείνουν κάποιες μέρες ή και όλο τον Δεκαπενταύγουστο στον χώρο δίπλα από τον ιερό ναό, στο ιδιαίτερο αυτό… “καλυβοχώρι” που διαμορφώνεται κατά το Πάσχα του Καλοκαιριού.

Ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV, βρέθηκε στην περιοχή, κατέγραψε εικόνες και μίλησε μαζί τους.

Είναι οι… “Δεκαπεντάρηδες” ή “Καλυβιώτες” της Παναγιάς Χαρακιανής. Διαμένουν ακόμη και όλο τον Δεκαπενταύγουστο στις καλύβες τους που προστατεύονται από χαρουπιές και μουριές ή ακόμα και σε σκηνές κάποιοι εξ αυτών. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν ακόμη υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή και ένα αλώνι.

Παππούδες και γιαγιάδες φέρνουν στο ιδιότυπο αυτό “καλυβοχώρι” τα εγγονάκια τους για να τα έχει καλά η Παναγιά, η μητέρα όλων μας και να περάσει στην επόμενη γενιά αυτό το έθιμο της χριστιανικής μας παράδοσης και να διασωθεί.

Για 15 μέρες όλοι τους χαλαρώνουν με τον δικό τους τρόπο. Έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τις 11 το βράδυ, συναντιόνται στο καφενεδάκι και αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, κάνουν και μια βουτιά στη θάλασσα.

Δίνουν έμπρακτα το πιο δυνατό μήνυμα, ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή κάποιου ανθρώπου, να μην χάνει ποτέ την ελπίδα του, να παρακαλά, να εύχεται και να προσεύχεται στην Παναγιά, όλα να πάνε καλά!

cretedoc.org

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς