Ρέθυμνο – Οι φαρμακοποιοί εξηγούν αναλυτικά τα συμπτώματα του κορονοϊού και συμβουλεύουν

Αξιότιμοι συμπολίτες,
Καθώς στην περιοχή μας δυστυχώς υπάρχει σοβαρή έξαρση του επιδημικού κύματος της COVID-19 είναι ίσως χρήσιμο να επαναλάβουμε κάποιες περισσότερο στοχευμένες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο.
Ο ιός SARS-CoV-2 συνδέεται μέσω των πρωτεϊνικών ακίδων που φέρει στην επιφάνειά του με ένα συγκεκριμένο υποδοχέα των κυττάρων μας, που συμβολίζεται ως ACE2. Οι υποδοχείς αυτοί εκφράζονται έντονα σε πολλά από τα όργανα μας, μεταξύ των οποίων οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, τα αιμοφόρα αγγεία, τα επιθηλιακά κύτταρα του στοματικού και ρινικού βλεννογόνου και του εντέρου, τα κύτταρα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Ως εκ τούτου, όλα αυτά τα όργανα, είναι πιθανό να προσβληθούν από τον ιό.
Η βαρύτητα της εξέλιξης της νόσου, συνδέεται με πολυάριθμους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και τα χρόνια νοσήματα (Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιοπάθειες, Ηπατοπάθειες, Πνευμονοπάθειες).
Είναι σημαντικό, την τρέχουσα χειμερινή περίοδο και καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο κύμα, να τηρούμε με απόλυτη ευλάβεια τα μέτρα προστασίας, όπως αυτά έχουν επαρκώς αναλυθεί, αλλά και να δίνουμε προσοχή σε πιθανά πρώιμα συμπτώματα, ώστε να αναζητούμε εγκαίρως κατάλληλη ιατρική συμβουλή.
Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν (ECDC) :
• Πονοκέφαλος (70,3%)
• Ανοσμία (70,2%)
• Ρινική απόφραξη (67,8%)
• Βήχας (63,2%)
• Εξάντληση (63,3%)
• Μυαλγίες (62,5%)
• Ρινική καταρροή (60,1%)
• Γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, διάρροια)
• Πονόλαιμος (52,9%)
• Πυρετός (45,4%)
• Δύσπνοια
Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας . Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα, πονόλαιμο / φαρυγγίτιδα, δύσπνοια, μυαλγία, ρινόρροια / ρινική συμφόρηση και κεφαλαλγία. Έχουν αναφερθεί περιστατικά παιδιών που είχαν ως μοναδικό σύμπτωμα τη διάρροια.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τηρώντας τα μέτρα προστασίας (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις, μάσκα) προστατεύουμε εκτός από τον εαυτό μας, και τους γύρω μας αλλά και το σύστημα υγείας στο σύνολό του. Πέρα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, λοιπόν, ένα παράδειγμα της σημασίας της προστασίας της υγείας της κοινότητας αποτελεί το πλήθος των διαβητικών ασθενών στη χώρα μας (πάνω από 1,2 εκατομμύρια), που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την COVID-19.
Όσον αφορά την επίσκεψή σας στα φαρμακεία, εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια μέτρα (περιορισμός αριθμού ατόμων εντός του χώρου, μάσκα, αποστάσεις). Οι χρονίως πάσχοντες μπορούν να αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση και την επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση.
Αξίζει να σημειώσουμε πως έχουν καταγραφεί έρευνες που συνδέουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D (η οποία έχει αποδεδειγμένα ανοσορυθμιστικό ρόλο) με πιθανή βαρύτερη έκβαση της νόσου COVID-19, επομένως οι ασθενείς που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου καλό είναι να ζητούν από το γιατρό τους έλεγχο των επιπέδων του σχετικού δείκτη με αιματολογικές εξετάσεις. Καθώς το ποσοστό ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι πάντα μεγαλύτερο κατά το τέλος της χειμερινής περιόδου, καλό είναι και όλες οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να συζητούν σχετικά με το γιατρό και το φαρμακοποιό τους. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ήδη συνταγογραφούμενη αγωγή με χοληκαλσιφερόλη δεν θα πρέπει να παραλείπουν το καθορισμένο δοσολογικό σχήμα.
Όσον αφορά τα εμβόλια , οι φαρμακοποιοί συνεχίζουμε να είμαστε στη διάθεσή σας για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται χρονολογικά από το υπουργείο. Μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να λάβετε το ειδικό έντυπο του ραντεβού σας με τον αντίστοιχο κωδικό, προσερχόμενοι σε οποιοδήποτε φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ το προσώπου που επιθυμεί να εμβολιαστεί και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.
Με αισιοδοξία, σύνεση και προσοχή, θα καταφέρουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την πραγματικά δύσκολη αυτή περίοδο.
Ο πρόεδρος
Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος
Ο γραμματέας
Αντωνίου Ανδρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize